Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

"Bey Sokağı" Kimliğine Kavuştu

Tokat'ta sivil mimari örneklerinin geleneksel mahalle dokusu ile birlikte korunup günümüze ulaşmış en güzel örneklerinin yer aldığı; girişinde Mevlevihane ve Mevlana Hamamı, sonunda ise kendisine has mimari ile Yolbaşı Camii bulunan, geçmişte beylerin, paşaların, onların torunlarının yaşadığı, günümüze sadece değiştirilen ismiyle "Behzat 29. Sokak"'ın yazılı olduğu küçük bir sokak levhası kalan "Bey Sokağı" yapılan girişimlerle eski kimliğine kavuştu. Sosyal medya hesabında "Sokaklar ve Kimlikler" başlıklı bir yazı ile sokağın kimliğine kavuşmasına dair bir yazı kaleme alan Soğukpınar Mahallesi Muhtarı, Şair ve Yazar Rasim YILMAZ şu ifadelere yer verdi; "Haklı mücadelemizde bizleri yalnız bırakmayan şehri ile geçmişe köprü kurmuş bir sokağa kimliğini tekrar kazandıran Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp EROĞLU ve Tokat Belediye Meclisine en kalbi şükranlarımla..."
Tokat'ta sivil mimari örneklerinin geleneksel mahalle dokusu ile birlikte korunup günümüze ulaşmış en güzel örneklerinin yer aldığı; girişinde Mevlevihane ve Mevlana Hamamı, sonunda ise kendisine has mimari ile Yolbaşı Camii bulunan, geçmişte beylerin, paşaların, onların torunlarının yaşadığı, günümüze sadece değiştirilen ismiyle "Behzat 29. Sokak"'ın yazılı olduğu küçük bir sokak levhası kalan "Bey Sokağı"  yapılan girişimlerle eski kimliğine kavuştu. Sosyal medya hesabında "Sokaklar ve Kimlikler" başlıklı bir yazı ile sokağın kimliğine kavuşmasına dair bir yazı kaleme alan Soğukpınar Mahallesi Muhtarı, Şair ve Yazar Rasim YILMAZ şu ifadelere yer verdi; "Haklı mücadelemizde bizleri yalnız bırakmayan şehri ile geçmişe köprü kurmuş bir sokağa kimliğini tekrar kazandıran Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp EROĞLU ve Tokat Belediye Meclisine en kalbi şükranlarımla..."

  Sivil mimari örneklerinin geleneksel mahalle dokusu ile birlikte korunup günümüze ulaşmış en güzel örneklerinin yer aldığı girişinde Mevlevihane ve Mevlana Hamamı, sonunda ise kendisine has mimari ile Yolbaşı Camii bulunan Tokat’ın en nezih köşelerinden biridir, Bey Sokağı. Geçmişte beylerin, paşaların, onların torunlarının yaşadığı sokaktan günümüze sadece değiştirilen ismiyle "Behzat 29. Sokak" yazılı olduğu küçük bir sokak levhası kalmıştı. Restorasyon çalışmalarıyla günümüze turizme kazandırılmaya çalışılan sokak, yapılan girişimlerle ile "Behzat 29. Sokak"  adı bilinen adıyla "Bey Sokağı" olarak değiştirilerek eski kimliğine kavuştu.

Soğukpınar Mahallesi Muhtarı, Şair ve Yazar Rasim YILMAZ, sosyal medya hesabında "Sokaklar ve Kimlikler" başlıklı bir yazı ile sokağın kimliğine kavuşmasına dair bir yazı kaleme aldı. Yazar YILMAZ yazısında şu ifadelere yer verdi; "Geçmiş tarihlerde her sokağa, her caddeye, her semte ve hatta her mahalleye, sosyal nüfus yapısına göre isim verilirdi. Bu coğrafyanın ve sahibi olan halkın yüzlerce yıllık geçmişini taşıyan sokak isimlerinin verilen bölgeyle yaşaması kültürel bir değerdir.

Geçmiş yıllarda birçok mahallemizde sokak isimleri değiştirilmiş bir kaçı haricinde hepsi numaralandırılmıştı. Şehrimizde bunlardan en önemlilerinden birisi de Bey Sokağı. Bey Sokağı, adını Behzat Bulvarından alarak Behzat 29.Sokak olmuştu.

Uzun zamandır çaba gösterdiğimiz girişim ve istişarelerimiz sonucu Belediye Meclisine taşınan sokak adının, yeniden gündeme getirilerek olumlu cevap verilmesi ve sokağımızın eski adının almasını sevindirici bir haber olarak güne taşımak istedim. Anadolu’da bunun gibi tarihi sokakların hâlâ kendini büyük bir özveri ve sabırla koruyan bir güzelliğin nefes alıyor olması, devam etmesi hepimizin arzusudur. Tarihi sokağımızın tekrar eski adına kavuşması önemli bir kazanımdır.

Sosyal düzeni kültürle özdeşleştirmek her sokağın kendine has ismini taşımasıyla mümkündür.

Örneğin bir kuyumcu sokağının kuyumcular adıyla, bakırcılar sokağının bakırcılar adıyla anılması sosyal düzenin göstergesi olarak sayılmalıdır.

Sokaklar küçük alanlarıyla çeşitli kolaylıkların (cami, okul, bakkal, hamam) v.b yürüme mesafesinde elde edilebildiği, samimi bireysel ilişkilerin ön plana çıktığı şehrin yapı taşları olarak kabul edilmektedir.

Halkla iç içe değerleri özümseyerek bakan her yetkili bu gidişatı tersine çevirmek için çaba harcamalıdır. Nerede hangi değerle yaşadığımızı ve kim olduğumuzu hatırlatacak bir tabloyla karşılaşmak bizlere ayrı bir önem katacaktır.

Kapsamlı ve kuşatıcı bir bilgi, nefes alan ve nesillere uzanacak bir kültür akabinde saygıyla anılan bir tarih… Bizlere çok şey kazandıracaktır.

Sokak adları kültürümüzün birer tapusu ve mührüdür.

Haklı mücadelemizde bizleri yalnız bırakmayan şehri ile geçmişe köprü kurmuş bir sokağa kimliğini tekrar kazandıran Tokat Belediye Başkanı Av. Eyüp EROĞLU ve Tokat Belediye Meclisine en kalbi şükranlarımla." 

 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
 Tokattan.net
 Facebook/rasimyilmaz60

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net