Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Hasan AKAR'ın "Cumhuriyet Döneminde Tokat Valileri" Kitabı Çıktı

Yaptığı çalışmalar ve bıraktığı eserler ile Tokat'ımıza zenginlik katan Eğitimci yazar Hasan AKAR'ın son kitabı "Cumhuriyet Döneminde Tokat Valileri" raflardaki yerini aldı. 1923-2018 yılları arasında Tokat'ta görev yapmış 36 valinin yer aldığı kitapta, Tokat'a değer katan valilerin özellikleri ve icraatları ile örneklendirilen hatıralar konu alınmış.
Yaptığı çalışmalar ve bıraktığı eserler ile Tokat'ımıza zenginlik katan Eğitimci yazar Hasan AKAR'ın  "Cumhuriyet Döneminde Tokat Valileri" adlı eseri raflardaki yerini aldı. Cumhuriyetten günümüzü Tokat'ta görev yapmış 36 valinin yer aldığı kitapta, Tokat'a değer katan valilerin özellikleri ve icraatları ile örneklendirilen hatıralar konu alınmış. Yazar Hasan AKAR, kitap için sadece arşiv taramaları ile kalmayarak yaşayan valileri ile görüşmeler yapmış, hayatta olmayanların ise yakınları ile irtibata geçmiş ve şehre dair bilinmeyenleri Tokat'ı yöneten idareciler üzerinden okuyucuya aktarmış.

  Yaptığı çalışmalar ve bıraktığı eserler ile Tokat'ımıza zenginlik katan Eğitimci yazar Hasan AKAR'ın son kitabı "Cumhuriyet Döneminde Tokat Valileri" raflardaki yerini aldı.

1923-2018 yılları arasında Tokat'ta görev yapmış 36 valinin yer aldığı kitapta, Tokat'a değer katan valilerin özellikleri ve icraatları ile örneklendirilen hatıralar konu alınmış. Kitap'ta hatıraların yanı sıra yönetimden nüfusa şehrin ekonomik yapısına ve idari iktisadi konumlarına dair notlarda bulmak mümkün.

30.09.1923 yılında Tokat'ın ilk Valisi unvanını ile göreve başlayan Tokat Mutasarrıfı Mehmed Said Bey ile başlayan kitap 2018 yılında yayınlanan son kararname ile Tokat'a vali olarak atanan Dr. Ozan BALCI ile sona eriyor.

Kitap için sadece arşiv taramaları ile kalmayan, yaşayan valileri ile görüşmeler yapan, hayatta olmayanların ise yakınları ile irtibata geçen, şehre dair bilinmeyenleri Tokat'ı yöneten idareciler üzerinden okuyucuya aktaran Yazar Hasan AKAR, kitabın ön sözünde ise şu ifadelere yer vermiştir; "Tokat, Osmanlı Devleti döneminde 19. Yüzyılın çeyreğine kadar Sivas Eyaletine bağlı kaza olarak varlığını sürdürmekte olan 12 Ocak 1880-de Sultan 2. Abdulhamid'in iradesiyle sancak olmuştur.

1913 tarihli İdarei-İ Vilayetler konusunda yapılan düzenleme ile Tokat Mutasarrıflığına 25.05.1913 tarihinde Memduh Sermed Bey atanmıştır.

31 Mayıs 1920 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TMBB) İcra Vekilleri Heyetinde Tokat bağlı olduğu Sivas Vilayetinden ayrılarak müstakil vilayet olmuştur. İstiklal Savaşı sonrası Mutasarrıflığı kaldırmasıyla Tokat Mutasarrıfı Mehmed Said Bey 30.09.1923 yılında Tokat'ın ilk Valisi ünvanını almıştır.

Bu eserde Cumhuriyetten günümüzü görev yapmış 36 valinin kısa hayat hikayeleri konu edilmiştir."

Fikren Gazetesinde "Cumhuriyet Döneminde Tokat Valileri Kitabı Üzerine" başlıklı bir yazı kaleme alan Şair ve Yazar Rasim YILMAZ ise yazısında;  "... Geçmişte büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Tokat'ın, Tokat'a kazanım sağlamış olan kıymetli valilerini konu alan Cumhuriyet Dönemi Tokat Valileri isimli son kitabında;

Tokat'a hizmetleri ve emekleri ile kalıcı izler bırakan ve örnek teşkil eden 36 valinin yer aldığı kitapta, Tokat'a değer katan valilerin özellikleri ve icraatları ile örneklendirilen hatıralar konu alınmıştır.

Şehrin ve tarihin değerini irdelemek amacıyla gündeme gelen kitapta gelmiş geçmiş valilerin şehre damgasını vuran hizmetleri yer almaktadır.

Kitapta yalnızca valilerin hizmetinden ve hatıralarından değil bir şehrin nasıl idare edildiğini tarih sayfalarında ki süreci de ele alınmıştır. Yönetimden nüfusa şehrin ekonomik yapısına ve idari iktisadi konumlarına dair konularda yer almaktadır.

Bütün bu incelemeler için devlet kurumlarındaki arşivlerden yararlanılmış, yaşayan valilerimiz ile görüşmeler sağlanmış, hayatta olmayan valilerimizin yakınları ile irtibata geçilmiştir. Çeşitli arşiv fotoğrafları kullanılmış kitap bu fotoğraflarla zenginleştirilmiştir.

Yazar Hasan Akar büyük özveriyle kaleme aldığı son eserinde kültür ve sanat alanında büyük kitlelere iz bırakacak kazanımlar sağlamıştır. Gerek şahsı ve gerekse şehri adına güzel bir örnek teşkil etmiştir.

Özellikle araştırma eserleri ile gündeme kendini taşıyan yazar eserlerinde genellikle tarih bilinci ve şehrine duyarlılığı ile tanınan kaliteli ve kalem ehli bir şahsiyettir.

Araştırmacı yazar Hasan Akar son derece üretken yapısıyla sosyal ilişkilerinde insanlarla kuvvetli bir bağ kuran vatan, millet ve memleket sevdalısı benlikten uzak biz ilkesini benimseyen değerli bir eğitimcidir.

Yaklaşık beş yıla yakın bir zamanda kültür ve sanat adına birlikte yürüttüğümüz çalışmalarda silinmeyen anılar bıraktığımız değerli ağabeyimle yol almaktan onur duyuyorum.

Birlikte çalıştığımız Tokat Mevlevîhânesi kitabımız gibi bu eserde alanında yapılan ilk çalışma olması nedeniyle de önem arz etmektedir. Kitapta yer alan Tokat valilerinin henüz yaşarken kıymetlerinin bilinmesi ve hizmetlerinin takdir edilmesi amaçlı kaleme alınan eser de çeşitli çalışmalardan ve kazanımlardan bahsedilmektedir.

Kıymetli yazarımıza daha nice çalışmalarda ufkumuzu aydınlatmasını temenni ediyor başarı ve sağlık dileklerimizi iletiyoruz. Cumhuriyet dönemi Tokat valileri kitabi Türk edebiyatı sayfalarına ve şehrimize hayırlı olsun...." ifadelerine yer verdi.


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
 Tokattan.net
 Facebook/RasimYılmaz

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net