Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Aydoğmuş Köyü

Köyün kendine göre bir kültürü vardır. Aydoğmuş Köyü'nde mübadele muhacirleri yaşamaktadır. 1924 yılında Yunanistan ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti arasında imzalanan Mübadele (değişim)anlaşması sonrasında Yunanistan'da yaşayan Türklerin bir kısmı Türkiye'ye, Türkiye'de yaşayan Rumlar ise Yunanistan'a gönderilerek mübadele gerçekleşmiştir. Selanik kentine bağlı Kayalar Beldesinde yaşayan Türkler Türkiye'ye gelmiş, gelen Türklerin bir kısmı Rumlardan boşalan Aydoğmuş Köyüne yerleştirilmiştir. Yani göçmen köyüdür. Dolayısıyla çevresindeki bazı köylerden farklıdır.

Köyün % 90'nı Kocaeli/Gebze’de yaşamakta olup, yaz aylarında, bayramlarda ve düğünlerde halk köye gelmektedir. Köy halkı yaşam standardını yükseltmek sosyal güvence sağlamak için yoğun bir göç vermiştir , göçte yukarıda yazıldığı gibi sanayinin bol olduğu Gebze’de planmıştır. Bulundukları bölgede de yine köydeki birlikteliklerini sürdürmektedirler.

Tokat iline 69 km, Başçiftlik ilçesine 17 km uzaklıktadır. Niksar ilçesine 13 km.dir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.



( GİZLE )
  1. Hello from Greece. My grandmother comes from aydoğmuş tokat.She said that she comes from the Entirek of niksar. She came to Greece with the exchange, with her brother.

    YanıtlaSil

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net