Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Ayten TURAN | İşte Tokat'ın Kadınları

Tokat'ta muhteşem emek veren ve çok başarılı kadınlarımız var. Muhtarımız, siyasetçimiz, yazarlarımız, ressamlarımız ve iş kadınlarımız da var. Hele de STK'larda platformlarda başarıyla kendilerinden söz ettiren gönüllü çalışan kadınlarımız var ki, hepsi birbirinden değerli.
Tokat bizim güzel memleketimiz. Bir kadın olarak baktığımda ne kadar adımız az geçse de bir çok Tokat'lı kadının başarılarını görüyorum. Büyük şehirlerde yaşayan, siyaset ve sanatla uğraşan kadınlarımız var. Başarılı kadınlarımızın isimlerini yazmaya kalksam sayfalar yetmez, hepsinin emeklerine yüreklerine sağlık. Çünkü toplumumuzda hem kadın olmak, hemde başarılı işlere imzalar atmak gerçekten çok zor.

Ben bu yazımda büyük şehirlerde ki kadınlarımızı değil, Tokat'ta yaşayan ve başarılara imza atan kadınlarımızdan bahsedeceğim.

Yıllar önce Tokat’a mesleğimden dolayı, çok sık gidemiyordum.

Gittiğim zamanda çok kısa bir zaman birimi olduğu için çevremi analiz edemiyor, birkaç gün dinlenip dönüyordum, şimdi anlıyorum ki çok şey kaybetmişim o zamanlara ait.

Sonra mesleğim icabı daha rahat dönemlere gelince ve yazarlık serüvenimle birlikte araştırmacı kimliğimde ağır bastığı dönemlerde Tokat’a daha sık gitme ve insanlarla özellikle de kadınlarla daha çok diyalog içine girmeye başladığımda şunu gördüm.

Tokat'ta muhteşem emek veren ve çok başarılı kadınlarımız var. Muhtarımız, siyasetçimiz, yazarlarımız, ressamlarımız ve iş kadınlarımız da var. Hele de STK'larda platformlarda başarıyla kendilerinden söz ettiren gönüllü çalışan kadınlarımız var ki, hepsi birbirinden değerli.

Hepsine saygılarımı sunuyor, bir kadın olarak gurur duyduğumu yazmak istiyorum.

Yazımda hepsinin isimleri tek tek yazmak isterdim ama inanın o kadar çok ki bunu gururla yazıyorum, olur da birinin ismini unuturum diye endişe duyuyorum ama burada o kadınlarımızın neler yaptığını ve ne zorluklarla başarıya gittiklerini sizlere kalemimin yettiğince yazmak istiyorum.

Taşhan'dan başlamak istiyorum, orada emekçi kadınlarımız var, Tokat dokumasını baskısını ve kıyafetlerini emekleriyle ortaya çıkartan değerli kadınlarımız var.

Taşhan'da var olma savaşı veriyorlar, maalesef ki bana göre emeklerinin de karşılığını çok alamıyorlar.

Ama öyle güzel yürekleri var ki, asla dert yanmıyor buna şükür diyerek yüceliklerini gösteriyorlar.

Bazı kadınlarımız da, çok zor şartlarda minik atölyeler açmışlar hem kiralarını ödeyip hemde ihtiyacı olan kadınlarımıza iş imkanı sunuyorlar ve o zor şartlarda imkansızlıklarla ödüller alıp Tokat’ı onurlandırıyorlar.

Ve Öğretmen kadınlarımız var, hepsine ayrı ayrı hayran olduğum ufuklarının geniş ve gelecek nesle ışık olduklarını gördüğüm öğretmen kadınlarımız hepsine selam olsun.

Ve yazar kadınlarımız hepsi birbirinden muhteşem ve kalemleri güçlü. Tokat gibi güzel ama imkanları kısıtlı bir şehirde yazar olmak ve okumayı yazmayı topluma aşılamak muhteşem bir şey. Hepsine kucak dolusu sevgiler sunuyorum.

İş kadınlarımız var ki her yerdeler. Tokat’a girdiğiniz zaman bir çok ortamda emekçi, yorulan ve çalıştıkları yere renk, başarı katan bir çok kadını görürsünüz. İşin enteresan tarafı bu kadınlar hiç dert yanmaz ne yaparsa yapsınlar çalıştıkları ürettikleri için mutlu olduklarını ifade ederler, bu da onlara bambaşka bir güzellik katar.

Siyasetle uğraşan kadınlarımız var. O zor şartlarda Tokat’ın kırsalında tabuları kırıp muhtar olan köylüsünün sesi olan muhteşem kadınlarımız var. İşte erkek egemen bir toplumda bu başarıyı zorda olsa emeğiyle alan kadınlara selam olsun iyi ki de varlar.

STK'larda gönüllü çalışan, emek veren, ihtiyacı olan herkesin yardımına koşan, sosyal konulara değinen ve emekleriyle çözüm odaklı olup Hızır gibi herkese yetişen, kadınlarımızda var. Öyle değerliler ki emeklerini, yüreklerini gönüllü koyuyorlar ortaya. İşte tamda burada ne güzel yürekleri var memleketimin kadınları diyesim geliyor, hepsine kucak dolusu sevgiler gönderiyorum İstanbul'dan.

Ve değinmeden geçmeyeceğim sanat ve kültür gurupları kuran, okumayı ve sanatı topluma aşılayan muhteşem kadınlarımıza ayrı bir selam göndermek istiyorum. hepsini tanıdığım için kendimi çok şanslı hissediyorum.

Ve Sanatçı yorumcu emek veren kadınlarımız var, Tokat’a emekleriyle sesleriyle ayrı bir güzellik katıyorlar hepsine selam olsun.

Bu yazımda emekçi kadınlarımıza hitap etmek istedim, biliyorum ne kadar şikayet etmeseler de hepsinin kendine göre dertleri var.

Hem kadın olmak ve Tokat'ta var olmaya çalışmak erkek egemen bir toplumda ayakta durmak gerçekten çok zor, bir çok şehre göre Tokat ne kadar modern ve erkeği kadına destek gibi görünse de toplumun kıramadığı erkek egemenliği orada da var.

Maalesef ki kadınlarımız Tokat'ta da hak ettikleri yerde değiller, çok emek harcıyorlar ama siyasette yer alamadılar, maalesef ki mesleklerini çokta kolay, dediğim gibi  ne kadar kendileri şikayet etmese de her yerde olduğu gibi Tokat'ta da kadın olmak zor.

Bütün kadınlarımızın Dünya Emekçi Kadınlar gününü kutluyor.

Tarihin karanlık yüzünde hayatını kaybeden bugün maalesef ki kadın cinayetleri yüzünden hayatlarından olan tüm kadınlarımızı saygıyla anıyorum.

 Ayten TURAN Yazar
    Tokattan.net       aytendoganturan@gmail.com

Yazarın Diğer Yazıları

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net