Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Ayten TURAN | Tokat'ta Mendil Kültürü Mü?

Size tatilden sonra bayram tadında çok eski bir anımı yazarak köşe yazıma başlamak istiyorum. Ben İstanbul Sultanahmet Kadırga semtinin tarihi dokusunda büyüdüm. Birçok dinden insanın harmanlanarak can cana olduğu bir ortamda büyümenin şansına hep inandım. Evet öyle bir ortamda büyümemin hayata başka gözlerle bakmamı sağladığı için çok şanslıydım…
Size tatilden sonra bayram tadında çok eski bir anımı yazarak köşe yazıma başlamak istiyorum.

Ben İstanbul Sultanahmet Kadırga semtinin tarihi dokusunda büyüdüm. Birçok dinden insanın harmanlanarak can cana olduğu bir ortamda büyümenin şansına hep inandım. Evet öyle bir ortamda büyümemin hayata başka gözlerle bakmamı sağladığı için çok şanslıydım…

O dönemlerde bayramların, bayram tadında geçtiği dönemlerdi, bayramlar tatil gözüyle bakılmayan bayramları iç içe yaşanabilir zamanlar olarak gördüğümüz dönemlerdi…

Özellikle de kurban bayramlarında Rahmetli annemin arife gecesi kardeşlerim ve benim elime kına yakması kalan kınayı da mahallemizdeki komşularımıza göndermesi aklımdan çıkmayan en güzel şeydi.

Başta da yazdığım gibi oturduğumuz semt tarihi bir semt olduğu için o dönemler Yahudi’si de Ermeni’si de Müslümanı da aynı mahallede komşuluk yapardı, öyle güzel bir insan harmanı vardı ki bugünlere bakınca o günleri özlememek elimde değil.

O dönemlerde Kurban bayramı olsun, Ramazan bayramı olsun, ilk işimiz Müslüman komşulardan önce diğer komşularımıza giderdik. Yahudi olması ya da Ermeni olması hiç bir şey fark etmezdi.

Bayramlarda çocuk aklımda kalan o güzel insanların, güzel neşeli halleri, bizleri evlerine davet edip tatlılar ikram etmeleri ve tam çıkarken önceden hazırladıkları mendil içindeki lokumları bizlere vermesi olurdu.

Asla şimdiki gibi komşularımızdan rahatsız olmaz anne ve babalarımız bizler için endişelenmezdi. Çünkü o dönemler insanlar birbirlerini daha iyi tanırlar, birbirlerine daha iyi sahip çıkarlardı.

Bugüne bakınca nasıl bu hale geldiğimizi anlamak inanın çok zor.

Bizler o günleri yaşadığımız için şanslıydık ama şimdi çocuklarımız değerlerimizi bilmeyerek yaşıyorlar. Sanal ortamlarda kurdukları arkadaşlığı, dostluğu samimiyet sanıyorlar.

Bayramları tatile gidebilecekleri bir zaman biriminden ibaret sanıyorlar, yani anlayacağınız gün ve gün kötüye giden bir nesil yetiştiriyoruz.

Bu kadar karamsarlığın içinde memleketimiz olan Tokat'ta geçmişteki değerlerimizi geri kazandırmak yeni nesillere en azından bazı değerleri öğretmek adına bayramlar da mendil kültürü adında güzel bir çalışma var. Ha bu yeter mi, eski değerler yerine gelir mi? Bana göre sadece mendil kültürüyle bu iş olmaz, yinede bir başlangıç olduğunu umarak olabilir demek istiyorum.

Öncelikle Tokat'ta veya başka bir yerde farketmez çocuklarımıza insan sevgisini aşılamak lazım. Din, dil, ırk, mezhep gözetmeden insanları ötelemeden birleştirerek bir noktada yaşamayı öğretmek lazım, bu konuda Tokat ne kadar başarılı olur manidar.

Çünkü Tokat'taki bölünmeler ayrışmalar sanırım başka bir memlekette bu kadar çok görünmüyordur.

Hepimiz memleket sevdalısıyız,  görünürde hepimiz canız ama diğer taraftan hiç birimiz aynı çatı altında birbirimize tahammül edemiyoruz.

Edebilseydik, aynı çatı altında birlikte ses verebilseydik, bugün Türkiye’nin siyasetine tarih yazardık. Maalesef ki tarih yazmak şöyle dursun, siyasette biz yok olmaya mahkum oluyoruz, büyük şehirlerde bu kadar kalabalık olmamıza rağmen.

Anlayacağınız efendim önce eski kültürleri günümüze getirmek yerine insani duyguları aşılamak lazım yeni nesile iyi bir örnek olarak. Komşuluklarımızdaki ilişkileri gözden geçirmek lazım. Bizim bize lazım olduğumuzu bunu da mezhep, din yada görüş ayrılığıyla değil de, insana insanca saygı duyarak, gittiği yola bakmaksızın konu memleket olunca birliği göstermek lazım. Konu insanlık olunca da sevgiyi saygıyı öğretmek lazım.…

Bayram tadında günlerinizin olması dileğiyle…
Sevgiyle kalın…


 Ayten TURAN Yazar
    Tokattan.net       aytendoganturan@gmail.com

Yazarın Diğer Yazıları

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net