Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Ayten TURAN | Engelleri Aşmak Elimizde

Rönesans döneminde yaşamış ünlü İtalyan ressam ve filozof Leonardo da Vinci; “Engeller beni durduramaz, her bir engel kararlılığımı daha da güçlendirir.” sözüyle anlatır engellerin yaşamımızın bir parçası olduğunu ve aşarak güçlünebileceğimizi. Yazar Ayten TURAN ise“Engelleri Aşmak Elimizde” başlıklı yazısında; imkansızı isteyip kendi önümüze engeller koymak yerine hayatın güzelliklerini görmenin bizleri daha mutlu kılacağını anlatıyor.
Rönesans döneminde yaşamış ünlü İtalyan ressam ve filozof Leonardo da Vinci; “Engeller beni durduramaz, her bir engel kararlılığımı daha da güçlendirir.” sözüyle anlatır engellerin yaşamımızın bir parçası olduğunu ve aşarak güçlünebileceğimizi. Yazar Ayten TURAN ise“Engelleri Aşmak Elimizde” başlıklı yazısında; imkansızı isteyip kendi önümüze engeller koymak yerine hayatın güzelliklerini görmenin bizleri daha mutlu kılacağını anlatıyor.

  Her gün hayata yeniden başlıyoruz, dünden kalan kalıntılar ve geleceğe ait umutlarla. Yeni bir güne uyandığımız zaman dünü düşünür, bugün için programlar yaparız ve böyle bir ömür geçer de farkına varmayız. Bir bakmışız, ömür geçmiş yıllar bitmiş.

Bazen de analiz ederiz yaşadığımız günleri ne bekliyorduk bu hayattan, ne oldu diye?

Aslında kaderci bir milletiz, her kötülüğü, her olumsuzluğu kadere bağlarız...

Biz ne yaptık da, bunlar başımıza geldi?

Hayatımızda her şey yolundaysa, ki bu çok nadir görülür… Biz insanoğlu her zaman olumsuz bir şey buluruz, hayatımızda kendimize yakışan. Hani olurda hayatı yolunda giden biri çıkarsa karşımıza hemen şudur söylediği; "Her şey benim elimde çok çalıştım, kazandım sende çalış kardeşim kazan…" Teorik olarak bakıldığı zaman doğru olabilir, çalışan kazanır elbet de diğer taraftan kaderde var aslında hayatımızda. Her ne kadarda kaderci olmayalım desek de hayat bazen şaşırtıyor, karşımıza çıkan olaylarla. Aslın da bütün mesele hayata bakış açımızla alakalı.

Başımıza ne gelirse gelsin, ders çıkartabiliyor muyuz?

Hayatı dolu dolu yaşayabiliyor muyuz?

Aslında en büyük engel kendimiziz.. Engelsiz bir dünya da engeller koyarız kendimize, diğer taraftan da engellerle dolu hayatı olan insanların engellerini yıktığını görürüz ve utanırız kendimizden.

Kolları olmayıp da resim yapanları görürüz, gözleri görmeyip ufku hayal edenleri. İşte o zaman anlarız, asıl engelleri kendimizin koyduğumuzu…

Dünyaya özürlü gelmek ya da bir kaza sonucu özürlü kalmak, bu belki bir kaderdir ama bu özürler varken hayata sımsıkı sarılmak ve pes etmeden üretmek insanın kendi elindedir.  Sağlığımız yerindeyse ve umutlarımız varsa, hayat da yapamayacağımız hiçbir şey yoktur. Hayattan beklediklerimiz de önemli aslında.

Eğer kanadım olsun da uçayım dersen bu imkânsız ama paraşütüm ile mavi göklerde olayım dersen işte bu imkânsız değildir, imkânsızı isteyip kendimizi üzmeye hiç gerek yok. Hayat öyle güzel ki bu güzellikleri görmek veya görmemek sadece bizim elimizde.

Hayatı dolu dolu yaşamak mı önemli, yoksa anlamlı mı yaşamak önemli?

Buna karar vermek lazım, hayat denen olgu bizlere verilmişse anlam dolu yaşamak ve gerçekten önce kendimize sonrada çevremize verdiklerimizle dolu dolu yaşamak gerekli. İnsan olmak, insan olabilmek, insanca yaşayabilmek hepimiz hakkı. Bu hakkı elimizde tutmak, kendimizi var ederek yaşamak daha da önemli. Bunun içinde bize verilen bu güzelim hayatı sevgi dolu yaşayalım, her anımızın kıymetini bilerek bugünün gerçek olduğunu anlayarak yaşayalım.

Asla unutmayın dün bitti, yarın belki olmaz ama bugün kesin varız o zaman bugünü sevgiyle yaşamayı bilelim.

Sevgiyle dostça kalalım.

 Ayten TURAN Yazar
    Tokattan.net       aytendoganturan@gmail.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net