Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Tokat'a Ulaşım Olanakları

Tarihi ve kültürüyle öne çıkmış bir Anadolu şehri olan Tokat, Hz. Mevlana'nın "Tokat'a gitmek gerek, Çünkü Tokat'ta insan ve iklim mutedil" diye övdüğü tek şehirdir. Geçmişte Bağdat'tan, Tebriz'den, Sivas'a, Sivas'tan Tokat'a, Tokat'tan Amasya'ya, Merzifon'a oradan da İstanbul'a uzanan günde ortalama 1000 devenin geçtiği tarihi İpek Yolu'nun üzerinde kalan tarihi şehirlerden biri olan Tokat, günümüzde, 500 bini aşan nüfusu, keşfedilmeyi bekleyen bir çok değeriyle binlerce yolcunun çeşitli sebeplerle geldiği, gittiği veya uğradığı bir merkez olarak dikkat çekiyor. Tokat'a ulaşım için hangi alternatiflerin mevcut olduğunu derledik.
Tarihi ve kültürüyle öne çıkmış bir Anadolu şehri olan Tokat, Hz. Mevlana'nın "Tokat'a gitmek gerek, Çünkü Tokat'ta insan ve iklim mutedil" diye övdüğü tek şehirdir. Geçmişte Bağdat'tan, Tebriz'den, Sivas'a, Sivas'tan Tokat'a, Tokat'tan Amasya'ya, Merzifon'a oradan da İstanbul'a uzanan günde ortalama 1000 devenin geçtiği tarihi İpek Yolu'nun üzerinde kalan tarihi şehirlerden biri olan Tokat, günümüzde, 500 bini aşan nüfusu, keşfedilmeyi bekleyen bir çok değeriyle binlerce yolcunun çeşitli sebeplerle geldiği, gittiği veya uğradığı bir merkez olarak dikkat çekiyor. Tokat'a ulaşım için hangi alternatiflerin mevcut olduğunu derledik.

  Tokat, Bağdat'tan, Tebriz'den, Sivas'a, Sivas'tan Tokat'a, Tokat'tan Amasya'ya, Merzifon'a oradan da İstanbul'a uzanan günde ortalama 1000 devenin geçtiği tarihi İpek Yolu'nun üzerinde kalan tarihi şehirlerden biridir. Sadece tüccarların değil, aynı zamanda doğudan batıya ve batıdan doğuya bilgelerin, orduların, fikirlerin, dinlerin ve kültürlerin de yolu olan bu yol;ticaret, bakır, yazmacılık, dericilik, ipekçilik ve çömlekçilik alanlarında da çok büyük üretim kapasitesine sahip olmuştur.

Günümüzde Tokat kenti, Karadeniz ve İç Anadolu Bölgesi arasındaki özel konumu sebebiyle, önemli bir ulaşım merkezidir. Buna ek olarak, 500 bini aşan nüfusu, keşfedilmeyi bekleyen bir çok değeri ve son yıllarda hızla büyüyen Gaziosmanpaşa Üniversitesi ile Tokat, binlerce yolcunun çeşitli sebeplerle geldiği, gittiği veya uğradığı bir merkez olarak dikkat çekiyor.

Bugün Tokat'ta ulaşım en çok karayolları, kısmende olsa Hava ve demiryolları üzerinden sağlanmaktadır. Peki Tokat kentine ulaşım için hangi alternatifler mevcut ? En ucuz bilete nasıl sahip olunabilir?

Havayolu Ulaşımı
  Tokat'a havayolu ulaşımı alternatiflerden ilki, şehirde 1995 yılından beri havalimanı bulunuyor, ancak çeşitli sebeplerden dolayı sürekli açılıp kapanan havalimanı, son süreçte Borajet firmasının da uçuşları durdurmasıyla işlevsiz hale gelmiştir; ancak yine komşu havalimanlarına uçak ile ulaşıp sonradan Tokat’a ulaşmak mümkün. Sivas Nuri Demirağ Havalimanı, Amasya Merzifon Havalimanı, Samsun Çarşamba Havalimanı başlıca alternatifler olarak göze çarpıyor.

Karayolu Ulaşımı
  Tokat'a karayolu ile ulaşımda en çok tercih edilen ulaşım şekli. Otobüs ile yapılan yolcuklarda başta Tokat-Ankara, Tokat-İstanbul, Tokat-İzmir olmak üzere, Türkiye’nin hemen hemen her yerinden Tokat’a çift yönlü seferler düzenleniyor.

Başta Topçam Seyahat ve Tokat Almus gibi yerel firmalar olmak üzere onlarca firma Tokat ve ilçelerine seferler düzenliyor. Tokat Otobüs Bileti, fiyatları mesafeye bağlı olarak değişiyor, örneğin Tokat-Ankara otobüs bileti 55-60 TL, Tokat-İstanbul biletleri 80 TL civarlarında bulunuyor. Daha uzakta bulunan İzmir-Tokat biletleri ise 95-100 TL civarında değişiyor.

Sonuç olarak; uygun fiyatlı otobüs bileti bulmak çok da zor değil, özellikle yeni yeni gelişen online otobüs bileti satış platformlarını ve kampanyaları sıkı takip etmek gerekiyor.

Demiryolu Ulaşımı
  Tokat'ta demiryolu ulaşımı Sivas-Samsun T.C.D.D hattının Tokat'ın batısındaki Turhal, Zile, Yeşilyurt ve Artova ilçelerinden geçen 105 km'lik kısmından sağlanmaktadır.

15 Şubat 1932 tarihinde ulaşıma açılan, insan ve yük taşımacılığında kullanılan Samsun-Kalın (Sivas) Demiryolu Hattı için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının yürüttüğü Ulaştırma Operasyonel Programı kapsamında, AB IPA fonları kullanılarak Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti işbirliğiyle gerçekleştirilen Modernizasyon Projesi nedeniyle 2015'den beri ulaşıma kapalı. İlk ray sökümü 2015 yılında Samsun'da başlayan proje ile 378 kilometrelik hat tamamen yenilenecek, altyapı, üstyapı standartları yükseltilecek, Elektrifikasyon işlemi yapılacak, sinyalizasyon ve telekomünikasyon altyapısı inşa edilecek.

Tokat merkezin de Turhal ilçesi üzerinden dahil edilmesi için çalışmalara başlanan Samsun-Kalın (Sivas) Demiryolu Hattının 2018 yılında ulaşıma açılması planlanıyor.


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
    Tokattan.net      Tokat.gov.tr Obilet.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net