Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Hasan AKAR | Eski Bakanlarımızdan Ali Şevki EREK Üzerine

Beş dönem Tokat Milletvekilliği, beş yıl çeşitli bakanlık görevlerinde bulundu. Görev süreleri içinde kapısını kimseye kapatmadı.
Tokattan.net | Hasan AKAR | Eski Bakanlarımızdan Ali Şevki EREK Üzerine
B
akanlar gelir geçer, bakanlar gelir geçer… Gözüyle bakanlar, sözüyle bakanlar ve yüreği ile bakanlar gelir geçer…

Tokat’ın sevilen, sayılan evladı Tokat Milletvekili ve Bakanlarımızdan Ali Şevki EREK ve ailesi hakkında bir makale yazmayı uzun zamandır düşünüyordum. Bu düşüncemi kendisine açtığımda “Hay hay hocam” deyip istediğim bazı bilgi ve fotoğrafları kısa sürede tarafıma ulaştırdı. Kendisine bu konuda çok müteşekkirim.

Yazıya nereden nasıl başlayacağımı düşünürken geçen yıl Ankara’dan alıp bazı dostlarıma da hediye ettiğim İş Bankası Kültür Yayınlarından Prof. Dr. İlhan BAŞGÖZ’ün  “Gemerek Nire Bloomington Nire, Hayat Hikâyem” adlı eseri beni rahatlattı. Eserin bazı bölümlerinde 1950-1952 yılları arasında görev yaptığı Tokat’tan ve Gazi Osman Paşa Lisesi’ndeki eğitim hayatından uzun uzadıya bahsediyordu. Hoca, hatıraların arasında 1951 ve 1952 yıllarında Edebiyat derslerine girdiği 4 B sınıfı öğrencilerine ve arkadaşları arasından Ali Şevki EREK’in derslere ve özellikle edebiyata olan ilgisi, tanınmış şair ve yazarlarla mektuplaşmalarından olacak O’na ayrı bir bölüm ayırmıştı. 
....
Folklor/Edebiyat Dergisi’ne 2019 yılında bir röportaj veren Bakanımız Ali Şevki EREK, hocası İlhan BAŞGÖZ’ün kendisine yazdığı mektuplardan bahsetmiş. O mektupta dikkatimi çeken bir bölümü aşağıya alıyorum. 13.06.1952 tarihli cevabi mektubunda;
Kardeşim Şevki,
... İnsanlar ayrılır Şevki. Tanışır, dost olur, sever, nefret eder ve sonunda gene ayrılır. Önemli olan şey iyi hislerle ayrılmaktır. Sizlerden aldığım her mektup bana vazifesini yapmış insanların rahatlığını duyuruyor. Demek ki diyorum; Şevki’nin saygılı sessizliği, Muhsin’in sabırsız ataklığı gösteriş için değilmiş. Not almak için dost olmamışız. İçimde hepinizin işgal ettiği sıcak yer kadar sizlerin de yüreğinde yaşamak ne güzel bilsen. Hele okumak, yazmak, memleketine kafası ve kalemi ile faydalı olmak isteklerinizi okudukça dünyalar benim oluyor. Bir …. (okunamadı) .yığın halinde yuvarlanıp giden insanlarımızın arasında sizler, sağlam ebedi zevkleriniz, temiz ideallerinizle yarınımıza açılan ümit pencereleri gibisiniz. Sizlerin hayallerinde, daha ilerinin, daha güzelin bana göz kırptığını görür gibi oluyorum. ...

Evet, Tokat Gazi Osman Paşa Lisesi Edebiyat 4 B sınıfı 279 numaralı Kültür Ve Edebiyat Kolu Başkanı olan öğrencisi Ali Şevki EREK Hocası İlhan BAŞGÖZ’ün dediği gibi memleketine kafası ve kalemi ile faydalı bir insan oldu. Liseden sonra 1959 yılında İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirip avukat olarak meslek hayatına atıldı. Başka yere gitmedi, memleketini tercih etti ve gün geldi şehrine ve ülkesine hizmet edebilmek için siyasete göz kırptı.

Avukatlıktan Siyasete

1966 yılında Adalet Partisi’ne kaydoldu. İl yönetiminde il başkan vekilliği dâhil değişik görevlerde bulundu. 14 Ekim 1973 Genel seçimlerinde mensubu olduğu partiden Tokat Milletvekilliğine seçildi. 31.03.1975-21.06.1977  (39. Hükümet) tarihleri arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı yaptı. 5 Haziran 1977’de yapılan Genel Seçimde Adalet Partisi’nden Tokat milletvekili seçildi. 41. Hükümette 21.07.1977-1.11 1977 tarihleri arasında Devlet Bakanlığı yaptı. 1.11.1977- 5.01.1978 tarihleri arasında ikinci kez Gençlik ve Spor Bakanlığı görevine geldi.

12 Eylül 1980’deki askeri ihtilal sonrası o da siyasi yasaklılar listesine alındı. Bir süre serbest avukatlık yaptı. Bu süreçte yargılanan Eski Başbakan ve Adalet Partisi genel Başkanı Süleyman DEMİREL’in avukatlığını üstlendi. Yapılan referandumla yasakların kalkması ve demokrasiye geçiş sonrası 6 Kasım 1983’de yapılan 17. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine MGK’nin vetoları sebebiyle D.Y.P katılamadı. EREK, 29 Kasım 1987’de yapılan 18.Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde D.Y.P. ‘den birinci sıra adayı oldu ancak o günkü seçim sisteminin azizliğine uğradı ve seçilemedi. 

20 Ekim 1991’de yapılan 19. Dönem Milletvekili Genel seçimlerinde DYP ‘den Tokat Milletvekili seçildi. Kurulan 50. Hükümette (1. Çiller Hükümeti) 28.11.1993-30.05.1995 tarihleri arasında Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanlığı yaptı. 14 Aralık 1994 de gümrüklerle beraber özelleştirmeden de sorumlu oldu. Aynı Hükümette  (50. Hükümet) 29.05.1995-05.10.1995 tarihleri arasında Ulaştırma Bakanlığı’nda bulundu.51. Hükümette  (2. Çiller Hükümeti) 5.10.1995-30.10.1995 tarihleri arasında, 52. Hükümette (3. Çiller Hükümeti) 30.10.1995-31.10.1995 tarihleri arasında Ulaştırma Bakanlığı yaptı.

O günkü Anayasa hükümleri gereğince genel seçimler sebebiyle Adalet ve İçişleri Bakanlarıyla birlikte hükümetten ayrıldı. 24 Aralık 1995’te yapılan 20.dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde Tokat Milletvekili seçildi. 18 Nisan 1999’da yapılan 21.Dönem Genel Seçimlerinde DYP’den Tokat Milletvekili seçildi.

Erek, bütün bu dönemlerde genel başkanlığını Süleyman DEMİREL’in yaptığı Adalet Partisi’nde 2 yıl Genel Merkez Hukuk Bürosu Başkanlığı ve DYP de 3 yıl Kadın Ve Gençlikten Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı; Prof. Dr. Tansu ÇİLLER’in DYP Genel Başkanlığı döneminde Genel Başkan Yardımcılığı ve iki kez Genel Sekreterlik görevinde bulundu. 12 yıl Genel İdare Kurulu üyeliğinde (GİK) bulundu.

Ve günü geldiğinde aktif siyaseti bıraktı ama o çok sevdiği memleketini bırakmadı…

Tokat'ın Yeniden İmarı

Ali Şevki EREK Ağabeyimizin, milletvekilliği ve bakanlığı döneminde gitmediği, hizmet götürmediği, halkını kucaklamadığı, ulaşamadığı köy, mezra kalmadı.

O, bazı devlet adamları gibi eminiz ki; Sivas Valilerinden Halil Rıfat Paşa’nın ”Gidemediğin yer senin değildir” sözünü düstur edindi. Bakanımızın memlekete ve Tokat’a yapmış olduğu hizmetlerden uzunca bahsetmeyeceğim ama kısa bir geçiş yapacağım. Çünkü hizmetleri o kadar fazla ki bu makaleye birkaç sahifeye sığdırmamız mümkün değil. Ancak, O’nunla ilgili bir eser mutlaka hayata konulmalıdır.

Ali Şevki EREK’in bakanlık görevleri sırasında, ülkeye;  bütçeye konulan yatırım programları ile yüzlerce spor salonuna, kapalı yüzme havuzlarına ve Gençlik ve Spor Akademilerine;  Avrupa Birliği Uyum Mevzuatına, Otomasyona, Giriş Çıkış Kapıları düzenine, İhracatın kolaylaştırılması ve İhtisas Gümrüklerinin açılmasına;  her ile hava alanı projesine, Akdeniz Havzasında Yat Limanı Payına;  Gerçekçi Özelleştirme Uygulamalarına, özellikle kapanma aşamasındaki Karabük Demir Çelik’in, yörenin işçisine, emeklisine, esnafına, tüccarına 1 TL ‘sına ( Bir Türk Lirası) devrine yönelik hizmet ve katkılarının şahidiyiz. (Biliyoruz ki, şu anda Karabük Kardemir ismiyle Türkiye’nin en büyük kuruluşları içinde 27.sıradadır)

Evet, Türkiye’ye yapılan bu büyük hizmetlerin ve yatırımların sahibi Sayın Bakanım, umarım ki kendi anılarını yazar da fazlasıyla öğreniriz.

Tokat’ta nereye bakarsanız Bakanımızın izlerini çok rahatlıkla görebilirsiniz. Zaten Tokat halkının zihinlerinden silinmeyecek iki bakan vardır: Sayın Ali Şevki EREK ve Sayın Metin GÜRDERE.

Tokat’ın yetiştirdiği, çalışkan, hizmet eri, dürüst, hizmette ve insanlar arasında ayrım yapmamış ve adları en ufak bir şaibeye karışmamış iki ayrı değer.

Devlet de, halk da bu değerli isme vefasını ismini yaşatarak göstermeyi yeğlemiştir. Şehirdeki bazı tesislerde Ali Şevki Erek adı hemen göze çarpar. GOP Üniversitesi Ali Şevki Erek Yerleşkesi, ,Tokat Ali Şevki Erek Yüzme Havuzu, Turhal (Dökmetepe) Ali Şevki Erek Çok Programlı Anadolu Lisesi, Başçiftlik Ali Şevki Erek Parkı, Almus Ali Şevki Erek Caddesi, Çamlıbel Ali Şevki Erek Caddesi, Zile Yıldıztepe Ali Şevki Erek Caddesi, Almus Erek Mahallesi bunlardan bazılarıdır.

Ortadoğu’nun en büyük tesisi Tokat Sigara Fabrikası, Yaprak-Tütün İşletme Merkezleri, Gazi Osman Paşa Üniversitesi, Fakülteler  (Özellikle Tıp fakültesi ), Meslek Yüksek Okulları, (Özellikle Spor Yüksek Okulu) ,Tokat Havaalanı, Kapalı Spor Salonları, Yüzme havuzları, Yollar, Köprüler, Asfaltlar;

Tokat 26 Haziran Atatürk Kültür Sarayı, Tokat Gümrük Müdürlüğü, yollar, okullar, hastaneler, kan merkezi, sağlık ocakları, askeri tesisler, (Özellikle Muhittin Fisunoğlu Paşa’nın verdiği bilgiler üzerine Piyade Eğitim Taburu, sonra Piyade Alayı oldu) barajlar, göletler ve sulama şebekeleri ve daha nice yatırımlar,  sayısız istihdam imkânları…

Sayın Bakan beş dönem Tokat Milletvekilliği, beş yıl çeşitli bakanlık görevlerinde bulundu. Görev süreleri içinde kapısını kimseye kapatmadı. 17 yıl Ankara’da kirada oturdu, sonra lojman tahsis edildi. Nihayetinde bir ev alıp eşinin sağlık nedenleriyle Ankara’ya yerleşti. Ancak Tokat’la kurulan bağını hiç koparmayarak sık sık memleketine gidip geldi. Tokat’a her gelişinde imkânları ölçüsünde resmi kurumları, sivil toplum teşekküllerini, esnaf kuruluşlarını ziyaret etti, görüşlerini paylaştı. Halkıyla buluşup dertleşti.

Düşünün ki, bir zamanlar şehrin en zengin esnaflarından birinin evladı o yıllarda İstanbul Hukuk Fakültesini bitirmiş, avukat olmuş, sonra memleketi için siyasete gönül vermiş, milletvekili seçilmiş, bakanlık yapmış, devletin üst kademeleri ile çalışmış, düşünen olur ki bu durumda zenginliğine zenginlik katanlar olur. Ama O, yetiştiği ailesi ile daima kalbinde Allah korkusu, memleket sevgisi var olan bir insandır. Onun için atadan kalanları da milletine hizmet yolunda harcamaktan çekinmez. En güzeli de geride tertemiz bir geçmiş ve onurlu bir isim bırakır.

İşte bu isim şimdi eşiyle birlikte Ankara’da mütevazı bir hayat sürdürüyor.
....
Evet, kısaca da olsa saygıdeğer Bakanımızın hizmetleri ve ailesi hakkında bildiklerimizi, düşüncelerimizi siz değerli okuyucularımızla paylaşmaya gayret ettik. Biz, halkının belleklerine yerleşmiş, icraatları ve mümtaz şahsiyeti ile unutulmayacak bir isim olan Sayın Bakanımıza Yüce Mevlâ’dan sıhhat dolu yıllar temenni ediyoruz.

   Hasan AKAR Yazar
 
 Tokattan.net
  hasanakar58@hotmail.com


Bu yazı Hasan AKAR'ın Tokat Hürsöz Gazetesi'ndeki Düşünce Durağı köşesinden alınmıştır.    


Yazarın Diğer Yazıları

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net