Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Ayten TURAN | Tokat'taki Gömüler

Yönetmenliğini Ertem EĞİLMEZ'in yaptığı 1974 yapımı "Salak Milyoner" Filmi; Mehmet Çavuş'ta onlara ait bir define haritası olduğunu söyleyen babalarının ölümü ile define bulmak için İstanbul'a gelen köylülerin (Kemal SUNAL, Zeki ALASYA, Metin AKPINAR, Halit AKÇATEPE) büyük kentteki öyküsünü anlatır. Yazar Ayten TURAN, “Tokat'taki Gömüler” başlıklı yazısında; tarihi ve kültürel zenginliği ile birçok medeniyete ev sahipliği yapan Tokat'ta bir umudun peşinde giderek gömü arayanların hikayesini kaleme aldı.
Yönetmenliğini Ertem EĞİLMEZ'in yaptığı 1974 yapımı "Salak Milyoner" Filmi; Mehmet Çavuş'ta onlara ait bir define haritası olduğunu söyleyen babalarının ölümü ile define bulmak için İstanbul'a gelen köylülerin (Kemal SUNAL, Zeki ALASYA, Metin AKPINAR, Halit AKÇATEPE) büyük kentteki öyküsünü anlatır. Yazar Ayten TURAN, “Tokat'taki Gömüler” başlıklı yazısında; tarihi ve kültürel zenginliği ile birçok medeniyete ev sahipliği yapan Tokat'ta bir umudun peşinde giderek gömü arayanların hikayesini kaleme aldı.

  Tokat medeniyetler şehri, birçok kültürü özünde saklayan gün ve gün modernleşme adına özündeki bazı değerleri kaybetmemek için caba harcayan muhteşem şehir.

Başta da söylediğim gibi birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Tokat’ta sırasıyla Sümerler, İranlılar, Büyük İskender Pontus’lar, Romalılar, Bizanslar, Eti Türkleri  Emevi ve Abbasiler, Selçuklular olmak üzere birçok uygarlıklar zaman içinde Tokat’ta yaşadılar bu yaşadıkları dönem içinde her biri ayrı bir tarihe imza attılar.

Benim burada yazmak istediğim,  birçok uygarlık, Tokat topraklarında yaşayıp geçerken bazı olaylar oldu yani bir dönem yaşadıkları yerlerden kaçmak zorunda bırakıldılar.

Bu kaçma esnasında ellerindeki hazineleri toprak altına gömdüler, Tokat’ın birçok yerinde bilinen ama ulaşılamayan ya da yasal yollar dışında ulaşmaya çalıştıkları yer altı hazineler var, bizim deyimimizle gömüler var.

Bilinenleri şöyle sıralarsak özellikle  Zile, Erbaa, Kelkit vadisi Niksar, Reşadiye Taşova gibi yerlerde maddi değeri çok yüksek tarihi eşyalar ve altın takıların olduğu biliniyor.

Bir dip not olarak vereyim aslında araştırmacılar, Tokat’ta ki tarihi eserlerin yerini köy olarak da belirtiyorlar ben burada bilmeme rağmen bu kadar derine girmeyeceğim diğer dikkat çekmek istediğim nokta Reşadiye ye eskiden bağlı olan ama şimdi Almus’a bağlanan bazı köylerde de bu tarihi eserlere rastlandığıdır.

Yüzyıllardır bu dalda çalışan araştırmacılar hariç, Halkında çok dikkatini çeken ve her şeyini feda edip bu gömülerin peşine düşen insanlar var, bazılarını yasadışı dahi olsa elde ettikleri bu gömüler bazılarının da ölmesine dahi sebep oluyor.

Evet, Devlet Tokat’taki birçok noktayı korumaya çalışıyor, yasalar çerçevesinde ne yaparlarsa yapsınlar maalesef ki bazı olaylara engel olamıyorlar.

Birçok yerde olduğu gibi Tokat’ta da yasa dışı bu işlemlerin yapıldığını araştırmacılar söylüyor.

Bu güne kadar birçok kazı yapılıp tarihi değeri çok yüksek kalıntılara ulaşıldı.

Tokat’ta ulaşılan en büyük hazinede Tokat Sulusaray ilçesinde bulunan M.Ö. 1'inci yüzyıla ait Sebastopolis antik kenti oldu.

30 Dönüm içerisinde bulunan antik kent içinde bulunan eşyalar ve tabletler beklide açıklanmayan paha biçilmez tarihi takılarla Tokat’ın en büyük yer altı hazinesi olarak tarihe geçti.

 Yasal olarak bulunan bir şehirdi ama yasal olmayan tarihe geçmeyen beklide daha değerli kalıntılar bulundu.

Maalesef ki bazen duyuyoruz bazı insanları bu değerli kalıntılara ulaşıp, yasa dışı yollarla yurt dışına çıkartıyorlar.

Türkiye’ye ait olan bu değerler başka bir milletin eline geçiyor ve halkta üç kuruş fazla kazanmak için bunu yasa dışı yollarla yapıyor.

Aslında Devlet bu tür değerler bulunduğu zaman bulan Halka da belli bir miktar para veriyor.

Bana göre yasa dışı bu olaylara bulaşmaktansa Devlet Halk işbirliğiyle bu tür değerlerimize sahip çıkmalıyız.

Aslında bu define avcılığının başka bir tarafı da var hangi uygarlık olursa olsun,  bu tür değerli şeyleri sadece toprağa gömerek saklanmamış…

Büyü ve daha tehlikeli bazı objeler deyim siz anlayın, bu tür koruma yöntemleri de alenen insanların gidip toprağı deşmesiyle gitmiyor. Maalesef ki sonucu çok kötü olan olaylarla yaşanabiliyor.

Bunun içinde daha dikkatli ve Devlet-Halk işbirliğiyle çalışmalar yapılmalıdır.

Türkiye’de bu tür bazı hazineler için yetiştirilmiş konularında uzman ekipler olduğunu biliyoruz.

Ama bu konuda halkı dolandıran ve yalanlarla bu işin uzmanı gibi insanları suistimal eden insanlarda var. Yıllarca yasa dışı bu işi yaparak, aslında amaçları hazine bulmak değil, cahil insanları kandırmak olan ekiplerin de varlığından haberdarız.

Siz siz olun sakın bu tür işlere girmeyi hem hayallerinizi bu konuda yoğunlaştırıp hayal tüccarlarının eline düşmeyin inanın yasa dışı yapılan hiçbir şey insana hayır getirmez hele de bu tür işler tehlikeli sonuçlarla gelir ne size nede ülkemize hayır getirmez.

Bu tür olaylardan bilginiz olursa en yakın yetkiliye bildirin inan sizler hem değerlerinize sahip çıkmış olursunuz hemde yetkililer tarafından ödüllendirilirsiniz.


 Ayten TURAN  Yazar
    KOLAJ | Tokattan.net  Yazar Email | aytendoganturan@gmail.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net