Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Ayten TURAN | Tokatlıların Ankara'da Var Olma Hikayesi; TOKFED

Ülkemizde nüfusunun yarıdan fazlası gurbette olan bir kaç ilden bir tanesidir, Tokat. Tokat'tan çeşitli nedenlerle gurbete gidenlerin en çok ikamet ettiği ikinci il ise Ankara'dır. Tokatlıların gurbette buluşma, yardımlaşma ve dayanışma mekanları ise artık köy, ilçe ve il adına kurulan dernekler. Yazar Ayten TURAN, “Tokatlıların Ankara'da Var Olma Hikayesi; TOKFED” başlıklı yazısında; Türkiye'nin kalbi Ankara'da yaşayan Tokatlıların dernek'ten federasayona Ankara'da var olma hikayesini, TOKFED'in bilinmeyenlerini kaleme aldı.
Ülkemizde nüfusunun yarıdan fazlası gurbette olan bir kaç ilden bir tanesidir, Tokat. Tokat'tan çeşitli nedenlerle gurbete gidenlerin en çok ikamet ettiği ikinci il ise Ankara'dır. Tokatlıların gurbette buluşma, yardımlaşma ve dayanışma mekanları ise artık köy, ilçe ve il adına kurulan dernekler.  Yazar Ayten TURAN“Tokatlıların Ankara'da Var Olma Hikayesi; TOKFED” başlıklı yazısında; Türkiye'nin kalbi Ankara'da yaşayan Tokatlıların dernek'ten federasayona Ankara'da var olma hikayesini, TOKFED'in bilinmeyenlerini kaleme aldı.

  Tokat halkı ekmeğinin derdine düşüp, doğduğum yer şöyle dursun, orası hep benim ama karnımda doymalı diyerek, Türkiye’nin her şehrinde var olmaya başladığı günden bu yana, Tokatlı hemşerilerimizin birbirlerinden kopmamak adına kurdukları Dernekler ve Federasyonları kaleme almaya devam edeceğim.

Ankara’da nüfus potansiyelleri fazla olan birçok il 2000'li yılların başlarından itibaren Federasyonlaşmada bir hayli yol kat etmişti.

Tokatlılar, kendilerini tam anlamıyla Bürokrasi şehri Ankara’da hissettiriyorlardı fakat mahalli dernekleri olmasına rağmen kültürel ve sosyal organizasyonlarda diğer memleketlere göre bir hayli gerideydi.

O dönemler de STK olarak "Tokat Vakfı" vardı ama dip dalga oluşturamıyordu.

Dip dalga oluşturabilmesi için, derneklerin bir çatı altında toplanması ve vakıfla hareket etmesi gerekiyordu.

Bu noktadan hareketle Ankara’da yaşayan bir gurup Tokatlı, 2008 yılında Federasyon kurma çalışmalarına başladılar.

Tokat vakfı başta olmak üzere, mahalli derneklerin merkezlerinde 4 yıla yakın bir çalışma yapıldı ve neticesin de Ankara’da kısa adı TOKFED olan Tokat Dernekler Federasyonu 2011 yılında kuruldu.

Bir Federasyonun kurulması için 4 yıl uzun bir süre gibi görünse de amaçları, Ankara’da bulunan Tokat derneklerinin tümüne Federasyon çatısı altında toplamaktı, bu da gecikmeye neden oldu.

TOKFED kurulduğunu açıkladıktan sonra Anıtkabir'e giderek kamuoyuna, Ankara'da yaşayan Tokatlılara ve bürokrasi şehri Ankara'ya "biz de varız" mesajını verdi.

2011 yılının Eylül ayında 1. Olağan Genel Kurul Toplantısını yapan TOKFED, ilk olarak Tokat’a gitme kararı aldı.

Tokat ilçeleri ziyaret eden yönetim kurulu üyeleri, ziyaretlerde neden Ankara’da böyle bir oluşuma gerek olduğu anlattı.

Tokat’ta ilk basın açıklamasını yapan TOKFED, açıklamasında birlik mesajını vurgularken şu ifadelere yer verdi;
"Mezhebi, meşrebi, etnik kökeni, dini inancı ve ideolojik dünya görüşü ne olursa olsun, Türk milletinin birliğine ve Türkiye Cumhuriyetinin bütünlüğüne halel getirmeyen, hainlik yapmayan herkesi kucaklıyoruz."

TOKFED, Ankara’da ilk defa sorunları ve çözümleriyle Tokat halkını aynı noktada birleştiren paneller düzenledi ve düzenlemeye devam ediyor.

TOKFED, dönemin siyasileri, Ankara’da olmazsa olmaz diyebilecekleri bürokrat ve iş adamlarını da kendi bünyelerine alarak, gün ve gün kendilerinden söz ettirip Ankara’da ki Tokatlılar için var olduklarını kamuoyuna hissettirmeyi başardı.

TOKFED, Tokatlı olarak Ankara’da yapılanların yeterli olmadığını düşünüp gelecek nesillere bilgi aktarmak ve varlıklarını unutturmamak adına TOKFED/ PLEVNE (Eğitim, Kültür, Sanat,Edebiyat ve Tarih) Dergisini yayın hayatına geçirmiş ve hala düzenli dergi çıkmaya devam ediyor.

Kültürel olarak çalışmaları hızlandıran TOKFED, son 4 yıldır Ankara Altındağ Belediyesi tarafından STK'lara tahsis edilen Hamamönü Kapakçı konağında, yerel, genel ve uluslararası uzmanlar ile bilim insanlarını davet ederek üyelerine sunumlar, söyleşiler ve bilgilendirme toplantıları gerçekleştirmeye devam ediyor.

Ankara’da zaman zaman yemekli toplantılar yapılarak hemşerilerin tanışmaları, kaynaşmaları sağlamışlardır ve sağlamaya da devam edeceklerini bildirerek yeni projelerinin olduğu konusunda Ankara’da ki Tokat’lılara müjdeler veriyorlar.

Yine Ankara’da Tokatlıların birlikteliklerinin sağlanması adına; TOKFED, TOSİAD ve Tokat Vakfı birlikte Tokat Platformu kuruluşuna öncülük etmiş, Ankara’daki Tokatlı hemşerilerinin gücüne güç katmışlardır.

Bu çalışmalar devam ederken, diğer memleketlerin Federasyonlarıyla işbirliği yapan TOKFED, Başkent Ankara Meclisi kuruluşunda yer almış ve iki dönemdir de Tokat federasyonu olarak yönetimde temsil hakkına sahip bir STK'dır.

TOKFED Ankara’da duruşlarıyla, vizyonlarıyla, ilkeleriyle Ankara’daki Tokatlılarında var olduğunu hissettiren bir federasyon konumunda yollarına devam etmekteler.

Ankara’da çıktıkları bu meşakkatli yolda bizde Tokatlılar adına başarılar diliyoruz.

Tokatlılar Türkiye’nin her şehrinde söz hakkı olmayı hak ediyor buda birlik beraberlik adı altında olabilir.

Hangi görüşte olursa olsun, TOKFED’in çıktığı felsefe gibi mezhebi, ideolojisi ne olursa olsun, Tokat halkına birlikte olmak yakışır.

Adımız ne olursa olsun, soy ismimiz Tokat…

Bunu göz önünde bulundurursak, çıkılan yolda başarısızlık diye bir kavram olamaz.

TOKFED de diğer federasyon ve derneklerimiz gibi zor bir yolda olmalarına rağmen hiçbir siyasi düşünceyi ön plana çıkarmadan Ankara’da yürümeye devam ettiği sürece başarıları da kat kat artacaktır.

Tekrar, sitemiz ve tüm Tokatlılar adına Türkiye’nin hangi şehri olursa olsun, kişisel olarak hangi siyasi düşünceye sahip olursa olsun, bunu dernek ve federasyonun içinde yansıtmadan, Tokatlılarla tek yürek olabilen, tüm birleştirici Tokat Federasyon ve derneklerine başarılar diliyoruz.

 Ayten TURAN Yazar
    Tokattan.net       aytendoganturan@gmail.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net