Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Tokat, DOKAP Kapsamında

Kalkınma Bakanlığı bünyesinde, Doğu Karadeniz Bölgesinde temel altyapı ihtiyaçlarının karşılanması ve bölgede ekonomik kalkınmanın ve sosyal gelişmenin hızlandırılmasını hedefiyle kurulan kısa adı DOKAP olan Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na Bakanlar Kurulu Kararı ile uhdesindeki illere Tokat ili eklendi.
Kalkınma Bakanlığı bünyesinde, Doğu Karadeniz Bölgesinde temel altyapı ihtiyaçlarının karşılanması ve bölgede ekonomik kalkınmanın ve sosyal gelişmenin hızlandırılmasını hedefiyle kurulan kısa adı DOKAP olan Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na Bakanlar Kurulu Kararı ile uhdesindeki illere Tokat ili eklendi. 

  Kısa adı DOKAP olan Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, 2011 yılında Kanun Hükmünde Kararname ile  Kalkınma Bakanlığı bünyesinde, Doğu Karadeniz Bölgesinde (Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun ve Trabzon)  temel altyapı ihtiyaçlarının karşılanması ve bölgede ekonomik kalkınmanın ve sosyal gelişmenin hızlandırılmasını hedefiyle kuruldu. Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'na Bakanlar Kurulu Kararı ile uhdesindeki illere Tokat'ta eklendi.

Ağustos ayında yapılan Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde konuşan CHP Tokat Milletvekili Kadim DURMAZ“Tokat’ta ne limanımız, ne kargo uçaklarının inebileceği bir havalimanımız, ne demir yolumuz, ne gümrüğümüz, hiçbir şey yok ama insanları doğduğu topraklarda üretim yaptırarak tutup orada doymasını sağlarsak devlet olarak bizim işimiz de kolaylaşacak demektir” dedi.

Kadim DURMAZ’ın konuşmasından sonra söz alan Bakan Lütfi ELVAN“Tokat, gerçekten potansiyeli son derece yüksek olan bir ilimiz. Özellikle sosyoekonomik gelişmişlik sıralaması yani SEGE dediğimiz bu araştırmadaki kırılma noktalarını tekrar gözden geçirelim, onu ifade edeyim. Tokat iline yönelik olarak,  özellikle tarımsal potansiyeli son derece yüksek olan bir ilimiz. Tokat’ı Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Programı kapsamına alıyoruz. Dolayısıyla, DOKAP çerçevesinde yapacağımız desteklerden de Tokat ilimiz bundan sonraki süreçte yararlanacak. Bakanlar Kurulu kararıyla bunun kararını verdik, Tokat’ı da Doğu Karadeniz Bölgesel Gelişme Programı kapsamına alacağız ve böylece Tokat ilimiz de DOKAP çerçevesinde yapılan desteklerden de yararlanmış olacak” diye sözleriyle Tokat'a DOKAP müjdesini vermişti.

DOKAP İdaresi’nin, 7 Eylül 2016 tarihli kararlaştırılan ve 2016/9140 sayılı kararnameye ilişkin ekli Bakanlar Kurulu Kararı ile uhdesindeki illere Tokat'ta eklendi, DOKAP BKİ görev alanındaki il sayısı dokuza ulaştı. Artık Tokat için yapılması planlanan projeler ve yatırımlarda DOKAP teşviklerinden ve imkanlarından faydalanması sağlanacak.

DOKAP Nedir?
  03.06.2011 tarih ve 642 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı;

1. Bölgelerin kalkınmasının hızlandırılması amacıyla ilgili kurum ve kuruluşların proje ve faaliyetlerinin uyum ve bütünlük içinde yürütülmesini sağlayacak  eylem  planları hazırlamak, bunların uygulanmasını koordine etmek, izlemek ve değerlendirmek.
2. Eylem planları kapsamındaki kamu yatırımlarının etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesi için kurumlar arası koordinasyonu sağlamak.
3. Eylem planlarının gerektirdiği yatırımlara ilişkin teklifleri ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde hazırlamak, önceliklendirmek ve ilgili kurum ve kuruluşlar  ile  Kalkınma Bakanlığına göndermek.
4. Bölgedeki kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülen yatırım projelerini izlemek ve değerlendirmek.
5. İlgili kamu kurum ve kuruluşlarınca talep edilmesi hâlinde, yatırım projelerinin geliştirilmesine yardımcı olmak, bu sürece gerektiğinde Kalkınma  Bakanlığının  belirleyeceği usul ve esaslara göre malî ve teknik destek sağlamak.
6. Bölge planlarının tamamlayıcılığını ve bütünlüğünü gözeterek, kalkınma ajanslarının ortak ve daha etkili çalışmalarına yardımcı olmak ve bu konularda  görüş ve  öneriler geliştirmek.
7. Bölgelerinin gelişme potansiyeline, sorunlarına ve imkânlarına dair araştırma, etüt, proje ve incelemeler yapmak veya yaptırmak.
8. Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları için başta kurumsal kapasite ve beşeri kaynak konuları olmak üzere, Kalkınma Bakanlığının  belirleyeceği  usûl ve esaslara göre mevcut proje ve programlarla mükerrerlik oluşturmayacak yenilikçi destek  programları tasarlamak ve uygulamak.
9. Kalkınma Bakanlığı tarafından verilecek diğer görevleri yapmak.

Hazırlanacak planlar kapsamında yürütülecek faaliyetlerle, su kaynaklarının, tarımın ve çevrenin sürdürülebilirliğin sağlanmasının yanı sıra, kamu yatırımları ve diğer tamamlayıcı nitelikli faaliyetlerin gözden geçirilerek yeniden programlanması yoluyla Bölge’nin topyekûn ve istikrarlı kalkınması hedeflenmektedir.


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
  KOLAJ | Tokattan.net    KAYNAK | Dokap.com.tr | Tokathaber.com.tr

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net