Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

İhsan ŞEN ile Kasaba'dan İlçeye Başçiftlik

Vefatının 22. yılında Başçiftlik'in soysal, kültürel, ekonomik ve mimari kalkınmasında yaptıklarıyla iz bırakan, Başçiftlik siyasi tarihinin en önemli ismi; Başçiftlik'in ilk Belediye Başkanı İhsan ŞEN'i ve yönetimde olduğu dönemde yaptığı icraatlarıyla anmaya devam ediyoruz. 4.ncü ve son Bölümde Başçiftlikli gençlerin talebiyle 1986 Haziran’da kurulan Başçiftlik Spor Kulübü Başkanlığına ve Başçiftlik’in ilçe olması için yürütülen lobi çalışmalarına dair bilinmeyenler ile sizlerle...
Vefatının 22. yılında Başçiftlik'in soysal, kültürel, ekonomik ve mimari kalkınmasında yaptıklarıyla iz bırakan, Başçiftlik siyasi tarihinin en önemli ismi; Başçiftlik'in ilk Belediye Başkanı İhsan ŞEN'i ve yönetimde olduğu dönemde yaptığı icraatlarıyla anmaya devam ediyoruz.  4.ncü ve son Bölümde Başçiftlikli gençlerin talebiyle 1986 Haziran’da kurulan Başçiftlik Spor Kulübü Başkanlığına ve Başçiftlik’in ilçe olması için yürütülen lobi çalışmalarına dair bilinmeyenler ile sizlerle...

  İhsan ŞEN, sadece Başçiftlik'te belediye başkanlığı yürütmedi o, aynı zamanda Başçiftlikli gençlerin talebiyle 1986 Haziran’da kurulan Başçiftlik Spor Kulübü ilk Başkanı idi. Pek bilinmese de Başçiftlik’in ilçe olması için yürütülen lobi çalışmalarının arkasındaki isimlerden biriydi.

Başçiftlik Spor Kulübü
  1984 Martta yapılan Belediye seçimleriyle Başçiftlik Belediye Başkanlığına 3. Dönem seçilen İhsan ŞEN’in Başçiftlikli gençlerin talebiyle 1986 Haziran’da kurulan Başçiftlik Spor Kulübü Başkanlığına Belediye Başkanı İhsan ŞEN, üyeliklere dönemin belediye encümeni seçildi.

O günlerde Başçiftlik Spor futbol takımında oynayan Ali Rıza ÖZDEMİR; “ Biz lise çağındaydık, bereketli, hatipli maçlar yapıyorduk. 1986 ramazan ayıydı, artık Başçiftlik Spor kulübünü resmileştirmek istiyorduk. Belediye Başkanı İhsan ŞEN ’le görüştük, desteğini istedik, sağ olsun yardımcı oldu. Kulübün tüzüğü yazıyoruz, Başçiftlik de iki adet daktilo var biri Belediyede biri Okul da belediyedeki daktiloyla Niksar spor tüzüğünden yola çıkarak Başçiftlik Spor Kulübünün tüzüğünü yazdık. Kulübün ilk başkanı İhsan ŞEN, yönetim kurulu üyeleri de dönemin encümenleri oldu. ”



Eğitim için Başçiftlik dışında bulunan gençlerinde yazları takıma katılmasıyla Başçiftlik Spor güçleniyordu. Başçiftlik Spor’un Karacaören maçı sonrası 1984 halı festivalinde çekilen fotoğrafla hatırladığımız takım kadrosunda; Tahsin DEMİR (takım kaptanı ve antronörü), İdris BAYRAM, Kadir ÖZDEMİR, Abdullah YILDIZ, Kazım KILIÇ, Ali Rıza ÖZDEMİR, Ertan KILINÇ, Şahman AÇIKEL, Mustafa KEPENEKYusuf ÇAKMAKTuğrul GÖKÇEAyhan BAYRAMMenderes KAYAKemal KARAKAYATamer ŞEN ve Arif AYMAK yer almakta idi.

Başçiftlik'in İlçe Olması için Lobi
  Başçiftlik’in ilçe olması için lobi çalışmaları İhsan ŞEN’in 3. Dönemindeki başkanlığına rastlar. Dosyamızın 2. bölümde ifade ettiğimiz gibi İhsan ŞEN; polislik görevinden dolayı devletin işleyişini bilen, iş ve işlemlerde uygulanacak bürokratik yöntemleri en aktif şekilde kullanan, vizyon sahibi, ileri görüşlü, sert ama halkla iyi diyalog kuran çevreci bir lider profiliyle hareket etti.

Lobi çalışmaları için Ankara mesken tutuldu, siyasilerle bürokratlara görüşüldü. Ama İlçeliğe giden sürecin başlangıcı Turgut ÖZAL Niksar’a Köklüce barajı açılışına geliyor, Başçiftlik'ten insanlar yollara düşüyor... Kimilerine göre o karşılamadır. Detayları dönemin tanıklarından Metin KILIÇ şöyle anlatıyor: “ O olayları organize eden Başçiftlik’in akil insanlarıdır. Yazılan pankartlar ve atılan sloganlarla Başbakanın (Turgut ÖZAL) dikkati çekiliyor. Orada söz alınıyor. Bizi destekleyen Metin GÜRDERE (Tokat Milletvekili) ve Erkan YÜKSEl’in (Tokat Milletvekili) katkıları da inkâr edilemez. İçişleri Bakanlığına verilen dilekçenin altında Mehmet Zeki UZUN, Metin GÜRDERE, Talat SARGIN ve Erkan YÜKSEL’in imzaları var. Bunların hepsi de dönemin Tokat milletvekilleri, dilekçenin tarihi 07.12.1988’dir. ”

Uzun lobi çalışmalarını İhsan ŞEN’in öncülüğünde yapılır lakin ilçelik Ali KAPISIZ’ın belediye başkanlığına nasip oldu. 20 Mayıs 1990 gün ve 20523 sayılı Resmi Gazete’de çıkan 3644 sayılı kanunla ilçe merkezi haline dönüştürülmüştür. Yine aynı yasa ile Alan, Asar, Aydoğmuş, Dağüstü, Erikbelen, Sarıağıl, Karacaören, Şahnalan ve Yeşilçam köyleri daha önce bağlı oldukları Niksar İlçesinden ayrılarak Başçiftlik ilçesine bağlandı.


      DERKENAR      
Başçiftlik'in soysal, kültürel, ekonomik ve mimari kalkınmasında yaptıklarıyla iz bırakan, Başçiftlik siyasi tarihinin en önemli ismi; Başçiftlik'in ilk Belediye Başkanı İhsan ŞEN'i vefatının 22. yılında rahmet, minnet ve dua ile anıyoruz...     Tokattan.net     

 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   KOLAJ | Tokattan.net  KAYNAK | Dünden Bugüne Başçiftlik/Şaban BOLAT | Basciftlik.net

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net