Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

İbrahim BEYAZIT | Tokat'lının Gülmeyen Yüzü

En çok göç veren şehirlerin başında gelen Tokat’ın var olma mücadelesi devam ediyor. Bir türlü istediği yatırımları alamayan bu şehir sanki kaderine razı edilmiş durumda.2017 yılı itibariyle altı yüz bin nüfusu olan Tokat, son on yılda yirmi binden fazla nüfus kaybetti. Genel olarak şehrin geçim kaynakları sınırlı düzeyde. Başta tarım olmak üzere çok az sayıda sanayi kuruluşuyla kendi yağında kavrulan bu şehir, artık hak ettiği değere kavuşmak istiyor.
En çok göç veren şehirlerin başında gelen Tokat’ın var olma mücadelesi devam ediyor. Bir türlü istediği yatırımları alamayan bu şehir sanki kaderine razı edilmiş durumda.

2017 yılı itibariyle altı yüz bin nüfusu olan Tokat, son on yılda yirmi binden fazla nüfus kaybetti. Genel olarak şehrin geçim kaynakları sınırlı düzeyde. Başta tarım olmak üzere çok az sayıda sanayi kuruluşuyla kendi yağında kavrulan bu şehir, artık hak ettiği değere kavuşmak istiyor.

Gençler doğup büyüdüğü toprakları bir bir terk etmekte. Ne yazık ki her seçime umut bağladığımız dönemlerde maalesef vaatler sadece seçim meydanlarında kalmakta. Seksen bir il nüfusu içinde en çok göç veren illerin başında bulunan Tokat, halkın deyimiyle: "Biz devletin öz evladıyız, yatırımları fazlasıyla hak ediyoruz." sözünü artık çok sık duymaktayız.

Birçok ile göre genç nüfus oranının çok olduğu Tokat’ta, hükümete en çok desteği veren illerin başında gelmektedir. Her seçim döneminde desteğini hükümetten esirgemedi ve sonuç olarak "TOKAT’A BİR BAKAN" olsun diyerek 1 Kasım seçimlerinde hükümete desteğini gösterdi ve Tokat’tan dört vekil çıkarmasıyla meclisteki varlığını güçlendirdi. Belki kabinede "Tokat'lı Bir Bakan" olur düşüncesi maalesef kabinede yer almadı. Vatandaşın Tokatlı bir bakan olursa sorunlarımız ilk merciden çözülür, yatırımlar Tokat’a gelir, yarım kalan projeler hayata geçer diyerek beklentileri başka seçimlere bıraktı.

"Elbette bir vatandaş olarak bu kadar desteğe rağmen yatırımlar neden olmaz?" diye sormak en doğal hakkımızdır. Özelleştirmelerden de nasibini alan şehir, yaklaşık bin altı yüz kişinin çalıştığı ve 1985’te açılarak şehre can suyu olan sigara fabrikasının 2009’da özelleştirilmesi, ardından da kapatılmasıyla vatandaşın umudu hüsrana uğradı. On yıl gibi uzun sürede tamamlanan Tokat Sigara Fabrikası, kapatılmadan önce şehre yaklaşık iki yüz tır nakliye için gelmekteydi. Yani iki yüz tırın şehre bıraktığı gelirin ne demek olduğunu esnaf ve vatandaş daha iyi bilir.

2018 yılında şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin gündeme gelmesiyle Tokatlı için bir hayal kırıklığı daha yaşandı çünkü Tokat’ın elinde sanayinin son bacalarından olan ve büyük umutlarla açılan Turhal Şeker Fabrikası bulunmaktaydı. Türkiye'nin 4. şeker fabrikası olan Turhal Şeker Fabrikası, İş Bankası ve Ziraat Bankalarına ait 3.000.000 sermaye ile Turhal'da kurulan Turhal Şeker Fabrikası T.A.Ş.tarafından temeli 7 Ekim 1933 tarihinde atılmış, 18 Ekim 1934 tarihinde işletmeye açılmıştır. Tokat’ın ekonomisine çok büyük katkılar sağlayan şeker fabrikası; çiftçinin alın teri, esnafın gelir kaynağı, nakliyecinin aşı ve işsize iş olarak görülüyordu. Ve netice itibariyle Turhal Şeker Fabrikası da özelleştirmeden nasibini aldı.

Tokat’ın sorunları saymakla bitmez.

Bürokrasi ve halk arasında mesafelerin olması, Sivil Toplum Kuruluşlarının halkın sorununu yeterince dile getirememesi, Tarım arazilerinin şehirleşme dışında kullanılamaması var olan üretim alanlarının genişletilememesi, Teknik eleman yetiştirme zorluğu ve iş için gençlerin Tokat’tan göç etmesi, Tokat’ın değerlerinin tanıtımına öncülük edilmeyerek var olan doğal turizm alanlarının
kullanılmaması...

Kısacası son yıllarda ekonomide yüzü gülmeyen Tokat halkı, bir kez daha kara kara düşünmeye başladı. Bir türlü işletilmesi bir plana oturtulamayan havalimanı, bir türlü sonuca varılamayan demiryolu güzergahı, vaat edildiği gibi yol güzergahlarının Tokat’tan değil çevre illerden geçmesi ve açılamayan aksine var olan fabrikaların özelleştirilmesi ardından fabrikaların kapanması yöre halkını kara kara düşündürmektedir.

Gerek ekonomide, gerek siyaset ilişkisinde, gerekse demografik çizgide siyasetçiler bizlere örnek olmuşlardır. Tokat'lı için seçim bir umuttur. Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Necmettin ErbakanTurgut Özal’ın beklentilerini karşıladığı bir seçim çevresidir Tokat. Rahmetli cumhurbaşkanı ve devlet adamı Turgut Özal’ın dediği gibi, "Nesiller gelir, nesiller gider, önemli olan nesillerin kendisinden sonrakilere neler bıraktığıdır." Kısacası Tokat’ımıza bu kadim şehrin insanına umutlar kalıcı olsun, emekler ekmek olsun!


 İbrahim BEYAZIT Yazar
    Tokattan.net       ibrahimbeyazit60@gmail.com

Yazarın Diğer Yazıları

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net