Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Bir Başarı Öyküsü; İbrahim YILDIRIM

Bu okulda; çocuklar matematik dersini oyun oynayarak öğreniyor, zil çalmıyor, sınıfa ayakkabıyla girilmiyor, her çocuğun kendi terliği var... Bunların hepsini Tokat’ın Zile ilçesine bağlı Söğütözü İlkokulu'nda gerçekleştiren okulun eski öğretmeni İbrahim YILDIRIM, başarı hikâyesiyle önce Tokat'ın sonra Beyaz Show'la birlikte Türkiye'nin gururu oldu.
Bu okulda; çocuklar matematik dersini oyun oynayarak öğreniyor, zil çalmıyor, sınıfa ayakkabıyla girilmiyor, her çocuğun kendi terliği var... Bunların hepsini Tokat’ın Zile ilçesine bağlı Söğütözü İlkokulu'nda gerçekleştiren okulun eski öğretmeni İbrahim YILDIRIM, başarı hikâyesiyle önce Tokat'ın sonra Beyaz Show'la birlikte Türkiye'nin gururu oldu.




İbrahim YILDIRIM'ın hikayesi 2008 yılında 29 yaşında ilk tayin yeri memleketi Tokat’ın Zile ilçesine bağlı Söğütözü İlkokulu'na atanmasıyla başladı. 

Söğütözü Köyü İlkokulu...

Söğütözü Köyü; Zile'ye uzaklığı 16 km, rakımı 900 metrede yer alıyor. Sürekli göç veren bir köyün yaş ortalaması 50’nin üzerinde. 2013'de 51 olan hane sayısı 2014'te 45’e düştü.

Söğütözü Köyü İlkokulu'nun ise 18 öğrencisi var. Birleştirilmiş sınıflarda yani birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf bir arada okuyorlar. Akran dayanışmasıyla dörtler birlere, üçler ikilere destek çıkıyor. 

Al Jazeera Türk'ten Başak ÇUBUKÇU'nun "Orada bir okul var, uzakta" yazısında İbrahim YILDIRIM, köye gelişini ve sonra yaşananları şöyle anlatıyor;
"...Anlattığına göre ilk geldiğinde gözlerine inanamamış. Okul kelimenin tam anlamıyla bitik halde. Bahçesindeki otların boyu neredeyse, bir adam boyu… Ne bir kalorifer tesisatı var, ne çatısı, ne de bir doğru düzgün sınıfları.

Yapılacak iş belli; bu okul adam edilecek”. Gelir gelmez ağzından çıkan ilk cümle bu oldu...

Bayrağım dalgalanacaksa, hakkıyla dalgalansın” diyen İbrahim YILDIRIM, çareyi milli eğitime bankalara ve özel şirketlere yazı yazmakta bulur, başvurusu geri çevrilmez. Özel bir banka tarafından hemen okulun kalorifer tesisatı yapılır, çatısı onarılır. Köyde sürekli elektrikler kesildiğinden bir de jeneratör gelir. Tokat’taki Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencileri de okul binasının duvarlarına masal kahramanlarının resimlerini yapar.

Köylü de var gücüyle öğretmenlerine destek verir. Okulu hep birlikte ayağa kaldırırlar.

Okulun çehresiyle kaderi de yavaş yavaş değişmeye başlar. "

Özel sektör ve Milli Eğitim işbirliği fiziki şartları değiştiren İbrahim öğretmen, okulun hem hademesi, hem müdürü, hem öğretmeni olmuş. Okulun temizliği, evrak işleri derken kışları sabahın 6'sında okula gelip çocuklar üşümesin diye kalorifer kazanına kömür bile atmış.

İbrahim öğretmen sadece okulun fiziki şartlarını iyileştirmekle kalmamış öğrencilerin eğitimiyle birebir ilgilenmiş. Birleştirilmiş sınıflarda eğitim gören öğrenciler sınıfa ayakkabıyla girilmiyor, her çocuğun kendi terliği var. Tabii öğretmenin de.

Söğütözü Köyü İlkokulu’nda zil de çalmıyor. Çocuklar saate bakarak teneffüse çıkıyor ya da derse giriyor.

Matematik Oyun Parkı Projesi...

Al Jazeera Türk'ten Başak ÇUBUKÇU'nun "Orada bir okul var, uzakta" yazısında İbrahim YILDIRIM, Matematik oyun parkı fikrinin ortaya çıkışını şöyle anlatıyor;
"...İbrahim Yıldırım sınıf öğretmenliğiyle başladığı eğitim hayatını, matematik branşıyla sürdüren bir öğretmen.

Güleryüzlü, sıcakkanlı, özverili…

Okula geldikten iki yıl sonra, yani 2010 yılında öğrencilerimin matematikte zorlandığını fark ettim. Aklıma bir fikir geldi. Matematik dersini neden oyun oynayarak işlemiyoruz, diye. Gerekli malzemeyi hazırlamak ve ders konularını oyuna dökmek uzun sürdü. Bizim kullandığımız materyalin büyük bölümü strafordan. Hafif ve ucuz. Hemen hemen hepsini çocuklarla birlikte yaptık. Yaklaşık üç yıl boyunca bu işle uğraştık. 2013 yılında da matematik oyun parkını uygulamaya başladık.

Matematik oyun parkı için okulun voleybol sahası çadırla kapatıldı.

Öğrenciler matematik dersini oyun oynayarak öğreniyor. Defter yok, kalem de yok. Her şey uygulamalı. Oyun parkı sayesinde bir problemi, kağıt üzerinde üç, dört işlemle yapacakken kafadan, kestirmeden yapma becerisini kazanmışlar.

Öğrenciler istedikleri kadar oyun parkında vakit geçirebiliyorlar. Yıldırım öğrencileri sınıfta tutmanın bir marifet olmadığına inanıyor. Onun için önemli olan eğlenerek öğrenmeleri... "

İbrahim Öğretmen, Matematik oyun parkı 2013 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nın En Yenilikçi Proje Ödülü'nü Milli Eğitim Bakanı Nabi AVCI'nın elinden aldı.

Söğütözü İlkokulu da üç yıl sonra kapanacak olan okulun makus kaderi de İbrahim öğretmen ile değişir. İkinci kademe için başka köye gidecek olan öğrenciler yenilenen kalorifer sistemi, onarılan çatı artık bu okula öğrenci taşınacak. Gelecek yıldan itibaren civardaki dört köyün öğrencisi burada okuyacak ve okul mevcudu 35 olacak.

Aralık 2014'te 6 yıldır görev yaptığı Söğütözü Köyü İlkokul'undan Zile ilçesinin en modern okulu Mehmet Akif ilkokuluna müdür olarak görevlendirildi.

Başarılarıyla Medya'da...

İbrahim YILDIRIM, yaptığı çalışmalarla sadece Milli Eğitim Bakanlığı'nın dikkati çekmedi, Al Jazeera Tv'den bir ekip Söğütözü'ne gelerek çekimler yaptı, öğrencilerle görüştü sonra 23 Ocak 2015 tarihinde yayınlanan Beyaz Show'da Beyazıt ÖZTÜRK'ün konuğu oldu.

Sabancı Üniversite'si 11. Eğitimde İyi Örnekler kongresi ile Gümüşhane ve Erzurum Eğitimde iyi Örnekler çalıştayında yaptığı sözlü sunumlarla dikkat çeken İbrahim YILDIRIM Sabancı Üniversite'si eğitim reformu girişimi (ERG) tarafından yenilikçi ve idealist bir öğretmen olarak Al jazere tv'ye 24 Kasım Öğretmenler günü için çekim yapılacak 10 öğretmenden biri oldu.  Al Jazeera TV'den bir ekip Söğütözü'ne gelerek çekimler yaptı, öğrencilerle görüştü ve 24 Kasım'da haber olarak yayınlandı.

KanalD'de yayınlanan Beyaz Show'un program ekibi internetten farklı ve idealist Öğretmen araştırmasında karşılarına Al Jazeere Tv haberi ve Matematik Oyun Park'ı projesi ile İbrahim YILDIRIM çıktı, İbrahim öğretmeni Türkiye'ye tanıtmak isteyen ekip İbrahim YILDIRM'ı 23 Ocak 2015 tarihli Beyaz Show programına davet etti. Beyazıt ÖZTÜRK'ün program konuğu olan İbrahim YILDIRIM; "Her bir öğretmen idealist olması gerekiyor. Ve bu idealist öğretmenler ne kadar çoğalırsa bizim çocuklarımız, mucit olarak görülen Japonlardan daha zeki çocuklar. Yeter ki onlara ortam sağlansın. Bunu başaralım." dedi.


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   FOTO | Basciftlikblog.com KAYNAK | Basciftlikblog.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net