Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

"Başçiftlik Beyazı" Hürsöz Gazetesi'nde

Tokat'ta yayınlanan Hürsöz Gazetesine konuşan Başçiftlik Belediye Başkanı Murat TUNÇEL, "Başçiftlik Beyazı" adıyla tescil işlemeleri devam eden Başçiftlik beyaz patatesinin tescil işlemlerinin bittiğinde Türkiye'nin Başçiftlik patatesini öğreneceğini ve Başçiftlikli üreticilerin pazarının genişleyeceğini söyledi.
Tokat'ta yayınlanan Hürsöz Gazetesine konuşan Başçiftlik Belediye Başkanı Murat TUNÇEL, "Başçiftlik Beyazı" adıyla tescil işlemeleri devam eden Başçiftlik beyaz patatesinin tescil işlemlerinin bittiğinde Türkiye'nin Başçiftlik patatesini öğreneceğini ve Başçiftlikli üreticilerin pazarının genişleyeceğini söyledi.





Tokat'ta yayınlanan Hürsöz Gazetesi 11 Şubat 2015 Çarşamba günündeki sayısında, "Başçiftlik Beyazı" adıyla tescil işlemeleri devam eden Başçiftlik beyaz patatesini mercek altına aldı, Başçiftlik Belediye Başkanı Murat TUNÇEL ve tescil çalışmalarını yürüten GOÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör YILMAZ ile görüşlerine yer verdi.

"Başçiftlik Beyazı" ile ilgili Hürsöz Gazetesinde yer alan haber şöyleydi;

" Tokat`ın Başçiftlik ilçesinde yetiştirilen ''Başçiftlik beyazı'' isimli patatesin tescillenmesiyle üreticilerin pazar alanının genişlemesi bekleniyor.

GOÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yılmaz: ''Elde ettiğimiz yumruları, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi`ne gönderdik. 3 yıl boyunca deneme üretimi yapılacak. Daha sonra üretimde sorun çıkmazsa yumruların tescili yapılacak''

Başçiftlik ilçesinde yetiştirilen ''Başçiftlik beyazı'' isimli patatesin tescillenmesine yönelik çalışmalar sonucunda üreticilerin pazar alanının genişlemesi hedefleniyor.

Başçiftlik Belediye Başkanı Murat TUNÇEL, yaptığı açıklamada, Türkiye`nin tek beyaz cins patatesinin ilçelerinde yetiştirildiğini, yıllık ortalama 500 ton patates üretildiğini bildirdi.

İlçenin başlıca geçim kaynağının patates üretimi olduğunu, yaklaşık bin ailenin patates yetiştirdiğini belirten Tuncel, ilçeye özgü ''Başçiftlik beyazı'' olarak bilinen patatesle ilgili 2005 yılından bu yana İl Özel İdaresi ve Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) ile ortak çalışma yaptıklarını ifade etti.

İlçenin yüksek rakımlı olduğuna dikkati çeken TUNÇEL, şunları kaydetti:

''Türkiye`nin ilk ve yerli patates tohumu için çalışmalar sürüyor. `Başçiftlik beyazı`nı tescillemek için gerekli başvurular yapıldı. Patatesin yumruları üretildi, gayet iyi sonuçlar alındı. İnşallah kısa süre içerisinde bu tür, Türkiye`nin ilk yerli tohumu olacak. Bu çeşidin tohumlukları halkımıza dağıtılacak. Üretimimiz devam edecek. Başçiftlik beyazı, yüksek rakımda yetişiyor. Bin 450 rakımlı yerde yetişen bir patates çeşidi. Eğer tescillenirse bütün Türkiye bu patatesi öğrenecek ve üreticimizin pazarı genişleyecek.''

GOÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör YILMAZ da yaklaşık 10 yıldır Başçiftlik beyazı türü üzerine yürüttükleri çalışmaların son aşamaya geldiğini dile getirdi.

Deneme üretimi sonrası ilçede yetişen patatesin ''Başçiftlik beyazı'' adıyla tescillenmesini beklediklerini aktaran Yılmaz, ''Elde ettiğimiz yumruları, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi`ne gönderdik. 3 yıl boyunca deneme üretimi yapılacak. Daha sonra üretimde sorun çıkmazsa yumruların tescili yapılacak'' diye konuştu. "


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   FOTO | Basciftlikblog.com KAYNAK | Basciftlikblog.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net