Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Şehit Jandarma Çavuş Murat KILINÇ'ın Hikayesi

Tezkeresine 21 gün kala 21.09.1991 tarihinde son kez komutanı olduğu timiyle Şırnak Uludere’de şehit düşen, mezun olduğu yörenin tek lisesine adı verilen Başçiftlik’in şehidi Murat KILINÇ’ı Rahmet ve Minnetle yad ediyoruz. Şehitliğinin 24. yılında Şehit Jandarma Çavuş Murat KILINÇ'ın bilinmeyen hayat hikayesi yeğeni Yasin AYAN'ın kaleminden sizlerle...
Tezkeresine 21 gün kala  21.09.1991 tarihinde son kez komutanı olduğu timiyle Şırnak Uludere’de şehit düşen, mezun olduğu yörenin tek lisesine adı verilen Başçiftlik’in şehidi Murat KILINÇ’ı Rahmet ve Minnetle yad ediyoruz. Şehitliğinin 24. yılında Şehit Jandarma Çavuş Murat KILINÇ'ın bilinmeyen hayat hikayesi yeğeni Yasin AYAN'ın kaleminden sizlerle...




Şehit jandarma Çavuş Murat KILINÇ

Murat KILINÇ, Başçiftlik ilçesi Gençosman Mahallesinde oturan Salih ve Aliye KILINÇ çiftinin üçüncü ve ilk erkek çocuğu olarak 01.05.1970 tarihinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Başçiftlik’te tamamladı.

Kimseyi kıramayan, herkes tarafından sevilen, alçak gönüllü, kendi halinde birisiydi. Yemek ayrımı yapmaz her yemeği yerdi. Fakat patates kızartmasını ve Başçiftlik’e has olan yemeklerden Pancar kavurmasını ayrı severdi. Fazla gösterişi sevmez sade giyinir ben nasılsam öyle görünmeliyim derdi. Çok alçak gönüllüydü çocuklara yaşlılara her zaman yardım ederdi. İyi bir Galatasaraylıydı. Top oynamayı maç yapmayı çok severdi. Okuldan gelir gelmez hemen top oynamaya çıkardı. Arkadaşlarına çok bağlıydı hep yanlarındaydı, bi sıkıntıları olduğunda hemen yardımlarına koşardı. Kardeşlerine de Abilikten çok Babalık yapardı çok yufka yürekliydi, iyi kalpliydi.
Ramazan aylarında annesinin sahurda hazırlamış olduğu Katmer ve gözlemeleri mahalledeki kimsesiz ve yaşlı olan Komşularına götürürdü.

Murat KILINÇ büyüyor büyüdükçe herkesin gözündeki efendi kişiliği kafalarda yer ediyordu. Askerlik çağına gelmişti. Her Türk genci gibi Onunda hayallerini vatani görevini yapmak süslüyordu. Bu duygularla 1990 yılında askere gitti. Acemiliğini Bilecik’te yaptıktan sonra Kendi isteği ile yani Gönüllü olarak Şırnak’a gitti. Şırnak Uludere Somaktepe karakolunda Tim çavuşu oldu. Askerliğini hakkıyla yapan herkes tarafından sevilen biriydi. Acemi birliğine giderken çok neşeliydi. Usta birliğine gittiğinde de öyleydi. Fakat izne geldiğinde eski neşesi yoktu, yorgundu. O zamanlar süren Körfez savaşı nedeniyle Kuzey Irak’taki otorite boşluğundan yararlanan bölücü terör örgütü, kamplarını buraya taşımış ve bunun sonucunda Güney Doğu Anadolu’da terör olayları artmıştı. Bu olaylar usta birliğinde onu hayli etkilemişti. Komşularına “Ben gidiyorum geri gelemeyebilirim, ama bu söylediklerimi annem babam duymasın.” demişti.

Tezkeresine 21 gün kalmıştı ki, o gün son kez komutanı olduğu timiyle pusuya düştü. Kahramanca mücadele ediyordu ki; o kahpe kurşun, Irak tarafından gelen o havan topu her şeyi bitirdi... Murat KILINÇ, 21 Eylül 1991 tarihinde şehit düştü. Şehit Murat KILINÇ yapılan törenle Başçiftlik İlçe Kabristanlığına defnedildi.

Arkadaşları hep Timini korumak için kendini siper ettiğinden bahsettiler. Kendini düşünse belki Şehit olmayacaktı diyorlardı, ama o kutlu Şerefe nail olmuştu. Şehit olduktan sonra herkes yıkılmıştı... Annesi, babası, ailesi ve sevgilisi.  Ama hiç unutulmadı, unutulmamalıydı... Ekim 1994 ‘de Şehit Murat KILINÇ’ın adı, mezunu olduğu Başçiftlik Lisesi verilerek okulun adı Başçiftlik Şehit Murat KILINÇ Lisesi olarak değiştirildi. Hala da bu isimle Çok Programlı lise olarak yaşatılmaya devam ediliyor.

Bu yazı Şehit Murat KILINÇ'ın Şırnak’tan izne geldiğinde kundaktayken kucağına alıp öptüğü yeğeni tarafından yazıldı...



 Yasin AYAN  Başçiftlik, TOKAT
   FOTO | Basciftlikblog.com KAYNAK | Basciftlikblog.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net