Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Başçiftlik'te Muhteşem Açılış

Tokat'ın beyazı ve yeşili ile öne çıkan ilçesi Başçiftlik'te önce Türkiye'nin ilk beyaz ve 4. yerli patates tohum çeşidi olarak "Başçiftlik Beyazı" adıyla tescillenen patatesinin “1. Başçiftlik Beyazı Patates Hasadı ve Tanıtımı” adıyla hasadı ve tanıtımı, sonra Başçiftlik Belediyesi tarafından projelendirilen kardeş Esenyurt Belediyesi desteğiyle tamamlanan ve “15 Temmuz Şehitler Meydanı” adı verilen meydanın açılışı Tokat Valisi Cevdet CAN ve Esenyurt Belediye Başkanı Necmi KADIOĞLU'nun katılımıyla yapıldı.
Tokat'ın beyazı ve yeşili ile öne çıkan ilçesi Başçiftlik'te önce Türkiye'nin ilk beyaz ve  4. yerli patates tohum çeşidi olarak "Başçiftlik Beyazı" adıyla tescillenen patatesinin “1. Başçiftlik Beyazı Patates Hasadı ve Tanıtımı” adıyla hasadı ve tanıtımı, sonra Başçiftlik Belediyesi tarafından projelendirilen kardeş Esenyurt Belediyesi desteğiyle tamamlanan ve “15 Temmuz Şehitler Meydanı” adı verilen meydanın açılışı Tokat Valisi Cevdet CAN ve Esenyurt Belediye Başkanı Necmi KADIOĞLU'nun katılımıyla yapıldı.

  Tokat'ın beyazı ve yeşili ile öne çıkan ilçesi Başçiftlik'te önce, Türkiye'nin ilk beyaz ve  4. yerli patates tohum çeşidi olarak “Başçiftlik Beyazı” adıyla tescillenen patates, Başçiftlik Kaymakamlığı ve Başçiftlik Belediyesi öncülüğünde “1. Başçiftlik Beyazı Patates Hasadı ve Tanıtımı” adıyla ilk kez Başçiftlik Koşaca mevkine dikimini yapılan tecilli tohumların hasadı ve tanıtımı, sonra Başçiftlik Belediyesi tarafından projelendirilen kardeş Esenyurt Belediyesi desteğiyle tamamlanan “15 Temmuz Şehitler Meydanı”nın açılışı Tokat Valisi Cevdet CAN ve Esenyurt Belediye Başkanı Necmi KADIOĞLU'nun katılımıyla 1 Ekim 2016 Cumartesi günü yapıldı.

Başçiftlik'te “1. Başçiftlik Beyazı Patates Hasadı ve Tanıtımı” 
  Başçiftlik'te yaklaşık 5241 m2 arazide, yıllık ortalama üretimin 7-8 bin ton civarı üretilen ve %90‘ı ilçeye özgü “Başçiftlik Beyazı”; Gaziosmapaşa Üniversitesi bünyesinde Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Güngör YILMAZ tarafından 2005 yılında başlanan ve  10 yıl süren çalışmaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğüne yapılan tescil başvurusu sonucunda Türkiye'nin ilk beyaz ve  4. yerli patates tohum çeşidi olarak tescillendi.

Gaziosmapaşa Üniversitesi işbirliğiyle Başçiftlik Belediyesi tarafından tahsis edilen Başçiftlik Koşaca mevkine araziye ilk kez  “Başçiftlik Beyazı” tecilli tohumların dikimi yapıldı. Patates hasdadı ilçe de her yıl Eylül ayında başlıyor. Tescilli tohumlarla dikimi yapılan “Başçiftlik Beyazı”  patatesi için, Başçiftlik Kaymakamlığı ve Başçiftlik Belediyesi öncülüğünde “1. Başçiftlik Beyazı Patates Hasadı ve Tanıtımı” adıyla program düzenlendi.

Programda açıklama yapan Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Güngör YILMAZ, “Türkiye’de bugüne kadar tükettiğimiz patateslerin hemen hemen hepsi tamamına yakını yabancı kökenli. Yani o çeşitlerin isim hakkı patentleri başka ülkelere(Almanya, Hollanda, Fransa) ait. Son iki yıldır yerli çeşitlerle üreticilerimizi buluşturmaya başladık” dedi.

1 Ekim 2016 Cumartesi günü düzenlenen 1. Başçiftlik Beyazı Patates Hasadı ve Tanıtımı” programına Başçiftlik Kaymakamı Mehmet ÖZCAN, Başçiftlik Belediye Başkanı Murat TUNÇEL, Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin MEMİŞ, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Güngör YILMAZ ve davetliler katıldı.

Kardeş Belediyeden “15 Temmuz Şehitler Meydanı”
  Başçiftlik Belediyesi tarafından projelendirilen kardeş Esenyurt Belediyesi desteğiyle yapımına Nisan 2016'da ihale edilerek başlanan Cumhuriyet Meydanı projesi kapsamında çevre düzenlenmesi tamamlanan demokrasiye karşı 15 Temmuz 2016 gecesi bir grubun kalkışması neticesinde meydana gelen darbe girişimi sonrası yeniden düzenlenen meydan “15 Temmuz Şehitler Meydanı” adının verilen meydanın açılışı Tokat Valisi Cevdet CAN ve Esenyurt Belediye Başkanı Necmi KADIOĞLU'nun katılımıyla 1 Ekim 2016 Cumartesi günü muhteşem törenle yapıldı.

Saygı duruş ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan program, Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından yapılan dua ile devam ederken programın açılış konuşmasını yapan Başçiftlik Belediye Başkanı Murat TUNÇEL, açılış yapılacak olan tesislere ilişkin bilgiler verdi. Murat TUNÇEL, ayrıca, 15 Temmuz Şehitler Meydanı’nın yapılmasına destek veren İstanbul Esenyurt Belediye Başkanı  Necmi KADIOĞLU’na teşekkür etti.

Murat TUNÇEL, ardından kürsüye gelen Esenyurt Belediye Başkanı Necmi KADIOĞLU, yurt içinde ve yurt dışında birçok kardeş belediyeleri olduğunu ifade ederken, Başçiftlik’in gönüllerinde ayrı bir yere sahip olduğunu söyledi. Kardeş belediyelere destek olmaktan mutluluk duyduklarını dile getiren KADIOĞLU, açılışların Başçiftlik’e hayırlı olmasını temenni etti.

Açılış töreninde konuşan Tokat Valisi Cevdet CAN, bu toprakların şehit kanlarıyla sulandığını ifade ederek, “Hepimizin amacı, vatanın her karış toprağını cennet köşesi yapmaktır. Bu vatan için, din için, bayrak için ve millet için her zamankinden daha çok çalışacağız. Birbirimizi Allah için seveceğiz. Bu millet 15 Temmuzu bize yaşatan hainleri de, 16 Temmuzu bize hediye eden kahramanları da asla unutmayacaktır” dedi.
Vali Cevdet CAN ayrıca 15 Temmuz Şehitler Meydanı’nın yapılmasına destek veren Esenyurt Belediye Başkanı Necmi KADIOĞLU’na da teşekkür etti.

Programda ayrıca Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Ayhan KARAYAMA, Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin MEMİŞ, İl Genel Meclisi Başkanı Adem DİZER de birer selamlama konuşması yaparken konuşmaların ardından plaket törenine geçildi. 15 Temmuz Şehidi Erdem DİKER'in babası Hamdi DİKER'e, Vali Can tarafından günün anısına Türk Bayrağı ile plaket takdim edildi.
Törende ayrıca, Başçiftlik Belediye Başkanı Murat TUNÇEL  tarafından İstanbul Esenyurt Belediye Başkanı Necmi KADIOĞLU’na “Fahri Hemşerilik Beratı” takdim edildi.

Plaket töreninin ardından Başçiftlik Kaymakamlığı ve Başçiftlik Belediyesi tarafından 1 Ekimde düzenlenen programda “15 Temmuz Şehitler Meydanı” ile birlikte yapımı tamamlanan 15 Temmuz Şehit Erdem DİKER Konferans Salonu, Üçoluk Mesire Alanı Restorant ve 250 Ton İçme Suyu Suyu Deposu açılışları, Belediye Konut ve Düğün Salonu, 80 Dönümlük Meyve Bahçesi Damlama Sulama ve 250 Tonluk Su Deposu İnşaatı için temel atma töreni yapılan dua sonrası kurdele kesilerek yapıldı.
Açılışın ardından, “15 Temmuz Şehitler Meydanı” nda açılan “15 Temmuz Darbe Girişimi Direnişi Fotoğraf Sergisi” gezildi.

Açılışa Tokat Vali Cevdet CAN, Esenyurt Belediye Başkanı Necmi KADIOĞLU, İl Jandarma Komutanı J. Albay Hidayet Arıkan, Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin MEMİŞ, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlü Ayhan KARAYAMA, Başçiftlik Belediye Başkanı Murat TUNÇEL, Tokat İl Genel Meclis Başkanı Adem DİZER, Tokat İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Recep GÖKÇE, Ak parti Tokat İl Başkan Yardımcıları Ahmet ÇAKMAK ve Sadullah KARATAŞ, Ak parti Turhal İlçe Başkanı Abdullah AY, Ak parti Esenyurt İlçe Başkanı Şenay DEĞER,  Esenyurt Tokat Dernekler Federasyonu Başkanı Salih YILMAZ, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, ulusal ve yerel basın mensupları ile çok sayıda davetli katıldı.


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   FOTO | Tokat.gov.tr   KAYNAK | Hursoz.com.tr | Tokat.gov.tr

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net