Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

“Başçiftlik Beyazı” Görücüye Çıkıyor

Tokat'ın beyazı ve yeşili ile öne çıkan ilçesi Başçiftlik'te, Türkiye'nin ilk beyaz ve 4. yerli patates tohum çeşidi olarak "Başçiftlik Beyazı" adıyla tescillenen patates, Başçiftlik Kaymakamlığı ve Başçiftlik Belediyesi öncülüğünde ilk kez Başçiftlik Koşaca mevkine dikimini yapılan tecilli tohumların hasadı ve tanıtımı “1. Başçiftlik Beyazı Patates Hasadı ve Tanıtımı” adıyla yapılacak.
Tokat'ın beyazı ve yeşili ile öne çıkan ilçesi Başçiftlik'te, Türkiye'nin ilk beyaz ve  4. yerli patates tohum çeşidi olarak "Başçiftlik Beyazı" adıyla tescillenen patates, Başçiftlik Kaymakamlığı ve Başçiftlik Belediyesi öncülüğünde ilk kez Başçiftlik Koşaca mevkine dikimini yapılan tecilli tohumların hasadı ve tanıtımı  “1. Başçiftlik Beyazı Patates Hasadı ve Tanıtımı” adıyla yapılacak. 

  Tokat'ın beyazı ve yeşili ile öne çıkan ilçesi Başçiftlik'te, Türkiye'nin ilk beyaz ve  4. yerli patates tohum çeşidi olarak “Başçiftlik Beyazı” adıyla tescillenen patates, Başçiftlik Kaymakamlığı ve Başçiftlik Belediyesi öncülüğünde “1. Başçiftlik Beyazı Patates Hasadı ve Tanıtımı” adıyla ilk kez Başçiftlik Koşaca mevkine dikimini yapılan tecilli tohumların hasadı ve tanıtımı, 1 Ekim 2016 Cumartesi günü yapılacak.

Başçiftlik Kaymakamlığı ve Başçiftlik Belediyesi tarafından 1 Ekimde düzenlenen programda “15 Temmuz Şehitler Meydanı” ile “1. Başçiftlik Beyazı Patates Hasadı ve Tanıtımı” birlikte yapımı tamamlanan 15 Temmuz Şehit Erdem DİKER Konferans Salonu, Üçoluk Mesire Alanı Restorant ve 250 Ton İçme Suyu Suyu Deposu açılışları, Belediye Konut ve Düğün Salonu, 80 Dönümlük Meyve Bahçesi Damlama Sulama ve 250 Tonluk Su Deposu İnşaatı için temel atma töreni yapılacak.

Başçiftlik Belediyesi tarafından projelendirilen kardeş Esenyurt Belediyesi desteğiyle tamamlanan 15 Temmuz 2016 gecesi meydana gelen darbe girişimi sonrası “15 Temmuz Şehitler Meydanı” adı verilen meydanın açılışına Esenyurt Belediye Başkanı Necmi KADIOĞLU'nun da katılımı bekleniyor.

Cumhuriyetten Bugüne “Başçiftlik Beyazı”
  Başçiftlik'te patates üretimi Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren yapılmaya başlandı. Başçiftlik'in ilk öğretmenlerinden Kazım ÖZCAN'ın kaleme aldığı “Bizim Köy” adlı eserinde, Başçiftlik'e 1925 yılının Kasım ayında gelerek 8 yıl görev yapan Başçiftlik‘in İlk öğretmeni Mahmut MAKALA'nın Başçiftlik anıları yer alıyor. Eserde yer alan “Bolluğa Doğru” başlığının altında Mahmut MAKALA, patatesin Başçiftlik’e Ordunun köylerinden at sırtında 7 saatlik bir yolculukla getirildiğinin ancak o yıllarda henüz ekiminin yapılmadığını, kendi girişimiyle ilk patates ekiminin yapıldığını belirtiyor.

Gaziosmapaşa Üniversitesi bünyesinde Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Güngör YILMAZ tarafından 2005 yılında başlanan ve  10 yıl süren çalışmaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğüne yapılan tescil başvurusu sonuçlandı, Türkiye'nin ilk beyaz ve  4. yerli patates tohum çeşidi “Başçiftlik Beyazı” adıyla tescillendi.

Başçiftlik'te “Başçiftlik Beyazı” 
  Başçiftlik'te yaklaşık 5241 m2 arazide, yıllık ortalama üretimin 7-8 bin ton civarı üretilen patatesin %90‘ı ilçeye özgü “Başçiftlik Beyazı”, % 10'u da sarı patates olarak bilinen klasik ticari patates cinsi.

Her yıl Eylül ayında hasadına başlanan patates genellikle Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu illerinde tüketiliyor. Üretici tarafından doğrudan satışı yapılan patatesin irilik ve kalitesine göre 2016 fiyatları 1,5 -2 TL arasında alıcı buluyor. Diğer patates çeşitlerinin yaklaşık 2 kat fiyatına alıcı bulan ve talepler hasat öncesinden başlanan “Başçiftlik Beyazı” patatesi kendine has aroması ve tadı ile diğer patates cinslerinden ayrılırken özellikle kızartma, közleme ve hamur işlerinde tercih ediliyor.

Türkiye'de sadece Başçiftlik'te yetişen “Başçiftlik Beyazı” patatesini farklı kılan ise ilçenin yüksek rakımı, toprak yapısı, yetiştirilmesinde doğal tekniklerin kullanılması ve tohumluk olarak kullanılan babadan oğula aktarılan 100 yıllık orijinal tohumların kullanılması.


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   FOTO | Facebook.com/murat.tuncel.182   KAYNAK | Facebook.com/murat.tuncel.182

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net