Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

"20. Yüzyılda Tokat" Kitapçılarda

Tokat siyasetinin unutulmaz simalarından ve Tokat'a bakanlık mertebesinde hizmet etmiş Eski Bakan Metin GÜRDERE, bir şehrin ve insanlarının hikayesini 3 cilt halinde "20. Yüzyılda Tokat" kitabında topladı. "Memleket Hikayeleri" başlığıyla ara ara sosyal medyada paylaştığı hikayelerinde yer aldığı kitabını tamamlamayan Metin GÜRDERE duygularını "Kendimi çok uzun süre açıklarda yüzdükten sonra yorgun, bitkin, son bir çabayla kıyıya ulaşmış gibi hissediyorum." cümlesiyle ifade etti.
Tokat siyasetinin unutulmaz simalarından ve Tokat'a bakanlık mertebesinde hizmet etmiş Eski Bakan Metin GÜRDERE, bir şehrin ve insanlarının hikayesini 3 cilt halinde "20. Yüzyılda Tokat" kitabında topladı. "Memleket Hikayeleri" başlığıyla ara ara sosyal medyada paylaştığı hikayelerinde yer aldığı kitabını tamamlamayan Metin GÜRDERE duygularını "Kendimi çok uzun süre açıklarda yüzdükten sonra yorgun, bitkin, son bir çabayla kıyıya ulaşmış gibi hissediyorum." cümlesiyle ifade etti.

  Tokat siyasetinin unutulmaz simalarından ve Tokat'a bakanlık mertebesinde hizmet etmiş Eski Bakan Metin GÜRDERE, bir şehrin ve insanlarının hikayesini 3 cilt halinde "20. Yüzyılda Tokat" kitabında topladı.

Ara ara kişisel Facebook hesabında"Memleket Hikayeleri" başlığıyla  paylaştığı hikayelerinde yer aldığı kitabının tamamlamaktan memnun olan Metin GÜRDERE duygularını "Kendimi çok uzun süre açıklarda yüzdükten sonra yorgun, bitkin, son bir çabayla kıyıya ulaşmış gibi hissediyorum." cümlesiyle ifade etti.

Eski Bakan Metin GÜRDERE'nin 15 yıllık çalışmasının eseri olan "20. Yüzyılda Tokat" kitabının 1. cildinde; 20. YY ’da Tokat’ın içinde ve dışında gelişen önemli olayların içinde yer alan veya bunlardan etkilenen Tokatlıların neler yaşadıklarını, 2. cildinde;  20. YY ’da Tokat’taki sosyal hayatta neler yaşandığını, nasıl değişerek nerelerden nerelere geldiğini ve 3. cildinde; 1983 yılına kadar 20. YY ’da Tokat’ın siyaset hayatını ve seçimlerini yer aldı.

Eski Bakan Metin GÜRDERE, kitabın önsözünde şu ifadelere yer verdi; "Uzun yılar süren siyasi hayatım boyunca pek çok insanla Tokat hakkında sohbet etmek fırsatını buldum. 
Bu sohbetler sırasında insanlardan Tokat’ta kendi başlarından geçen veya başkalarından dinledikleri olaylar, anılar, hikâyeler dinledim.
Bunları bana anlatanların çoğu öldü, gittiler.
Düşündüm ki, ben de ölünce bunlar unutulup gidecek.
Ayrıca kendi yaşadıklarım, başımdan geçen olaylar ve gözlemlerim vardı. 
Bunları yazayım da kaybolmasın, gelecek nesillere kalsın istedim. 
Başladım yazmaya.
Benim yaptığım tarih çalışması değil. O başka bir iş. 
Benim yaptığım 20. YY olayları konusunda insanların yaşadıklarından, gördüklerinden, bildiklerinden, duyduklarından anlattıklarını derlemek 
Bana bu anlatılanlardan yazdıklarımın hiçbirinin doğruluğunun veya gerçekliğinin kefili değilim. Hatta bunların doğru ve gerçek olup olmadıklarını araştırmak gibi bir endişem ve özel çabam da olmadı.
Çünkü bana göre, bir olayın gerçekte nasıl olduğu veya doğru olup olmadığı kadar nasıl anlaşıldığı, ne iz bıraktığı, nasıl hatırlandığı da önemli.
Aradan uzun yıllar geçtikten sonra bildiklerini gördüklerini, duyduklarını anlatarak zamana ve olaylara şahitlik eden insanların bazı şeyleri yanlış hatırlamasını okuyucularımın anlayışla karşılayacağını umuyorum.
Yanlışları ve pek çok eksikleri olsa da anlatılanlar bir dönemin gerçekleri. 
Fazla ince eleyip sık dokumadan, anlatanların anlatış şekline elimden geldiği kadar bağlı kalmaya çalışarak zamanı, olayları ve insanları anlatmaya çalıştım. Zaman zaman da kendi anılarımı, görüşlerimi yazdım 
Bu kitapta anlatılanlar bir antikacı dükkânındaki antika parçalar gibi… Bu konulara ilgisiz insanlar için bir anlam ifade etmeyebilir. Ama ilgi duyanlar için önemli ve anlamlı olabileceğine inanıyorum. 
Ben de onlar için, yüzlerce yıl sonra “20. YY ’da Tokat’ta acaba ne oldu, ne bitti?” diye merak edecekler için yazdım. 
Çalışmalarım on beş yıldan fazla sürdü. 
Bunları üç cilt halinde okuyucuya sunmanın uygun olacağını düşündüm.
I. Ciltte 20. YY ’da Tokat’ın içinde ve dışında gelişen önemli olayların içinde yer alan veya bunlardan etkilenen Tokatlıların neler yaşadıkları bulacaksınız.
II. Ciltte 20. YY ’da Tokat’taki sosyal hayatta neler yaşandığını, nasıl değişerek nerelerden nerelere geldiğini anlatmaya çalıştım.
III. Cilt 1983 yılına kadar 20. YY ’da Tokat’ın siyaset hayatını ve seçimlerini anlatacak. 
Yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum.
Eksiklerimin ve olmuşsa yanlışlarımın anlayışla karşılanmasını diliyorum."


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
    Facebook.com/tokatgazetesi      Facebook.com/MetinGÜRDERE

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net