Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Kadim DURMAZ, T.B.M.M.'de Tokat'ın Sorunlarını Anlattı

Tokat Milletvekili ve CHP Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Kadim DURMAZ, son günlerin ülke gündemini ve Tokat'ın sorunlarını dile getirmek için Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda söz aldı. Konuşmasında, emeklilerin sorunlarından, köylünün, sanayicinin sorunlarına, Tokat’ın çözüm bekleyen acil sorunlarına değinen Tokat Milletvekili DURMAZ, “Organize sanayi bölgeleri özellikle benim ilim Tokat gibi illerde bir lokomotif ama gelin, görün ki yatırımcının, iş adamının Tokat’a gelebilmesi için maalesef havaalanımız yok.” ifadelerine yer verdi.
Tokat Milletvekili ve CHP Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Kadim DURMAZ, son günlerin ülke gündemini ve Tokat'ın sorunlarını dile getirmek için Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda söz aldı. Konuşmasında, emeklilerin sorunlarından, köylünün, sanayicinin sorunlarına, Tokat’ın çözüm bekleyen acil sorunlarına değinen Tokat Milletvekili DURMAZ, “Organize sanayi bölgeleri özellikle benim ilim Tokat gibi illerde bir lokomotif ama gelin, görün ki yatırımcının, iş adamının Tokat’a gelebilmesi için maalesef havaalanımız yok.” ifadelerine yer verdi.

  Tokat Milletvekili ve CHP Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Kadim DURMAZ, son günlerin ülke gündemini ve Tokat'ın acil çözüm bekleyen sorunlarını dile getirmek için 8 Haziran 2017 Perşembe günü yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına söz aldı.

Tokat Milletvekili Kadim DURMAZ, konuşmasına Hemşehrimiz Şehit Aydoğan AYDIN'ı ve diğer şehitlerimizi rahmetle anarak başladı. “Öncelikle Şırnak’ta Helikopter kazasında şehit düşen Hemşehrimiz Aydoğan AYDIN paşamız ve 12 Kahraman vatan evladına, yine dün Mardin dar geçit ve Van Başkale’de şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, Türk Silahlı Kuvvetlerimize, ailelerine ve aziz milletimiz sabır ve baş sağlığı diliyorum." ifadelerine yer veren Tokat Milletvekili DURMAZ, konuşmasına emekli ve köylülerin durumuyla devam etti.

Tokat Milletvekili Kadim DURMAZ"Sayın Bakanımız emeklilere müjde verdi 21 Haziranda maaşlarının verileceğini. Herhâlde Sayın Bakanımız ve Hükûmet zannediyor ki emekliler maaşlarını alacak, borcunu verecek, bayrama da torunlarına harçlık, evinin eksiğini görecek, cebinde de para kalacak. Şu anda Türkiye’deki emeklilerin aldığı bu ücretle yüzünün güleceği bir bayramı geçirme şansı yok. Sayın Hükûmeti temsilen Bakanımıza ifade ediyorum: Lütfen, bu bayram öncesi emekli maaşlarını erken vermek yerine o artış oranını gözden geçirip yaşanabilir bir ücretin emekliye verilmesini talep ediyoruz.

Köylü kışın zor şartlarda ekti, artık hasat zamanı geldi ama hepsi de kara kara düşünüyor, hiçbirinin biçtiği ektiğini karşılamayacak. Onlar da Hükûmetin mazot parasını yarı yarıya paylaşma sözünün arkasında durmasını bekliyor. Bu anlamda, Sayın Bakanımıza iş çok düşüyor." dedi.

Konuşmasına Tokat'ın acil çözüm bekleyen sorunlarına dile getiren Tokat Milletvekili Kadim DURMAZ, sözlerine şöyle devam etti; “Yöremize verdiğiniz hizmetlerden ötürü teşekkür ediyorum. Rahmetli müdürümüz Mehmet KARACA’ya Cenab-ı haktan rahmet diliyorum. Hizmetlerinden de Tokat yararlandı, unutulmayacaktır, bunu da ifade edeyim.

"ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ"
Tokat tarihî ve kültürel doğal değerleriyle Anadolu’nun gizemli bir noktasında, akarsu kaynakları, yaylakları, ovaları kıymetli bir yer. Hükûmet son aldığı kararla bu kıymetli ovaları sit alanı ilan etti. Bu anlamda da bu yaklaşımı doğru buluyor, destekliyoruz. Ancak öncesinde, Turhal’da, Niksar’da kıymetli araziler üzerine organize sanayi bölgeleri kuruldu. Bundan sonra kurulurken birbirine yakın ilçelerin ortasına, ekilir alanlar dışındaki alanlara organize sanayi bölgelerinin kurulmasına özellikle çaba sarf etmek durumundayız.

Tokat Teşvik Sistemi açısından 5. Bölgede yer almaktadır. Ancak OSB'de yer alan firmalar için 6. Bölge desteklerinden yararlanmaktadır. Bu durum SGK açısından çok haksız bir rekabet oluşturmaktadır. Örneğin Turhal'da  2012 öncesi kurulan bir firma  bugün itibariyle 750 kişi çalıştırıyor. Yatırım Teşvik belgesi aldığı zaman bu firma SGK İşveren Desteğinden Yatırım tutarının maksimum % 35 i oranında faydalanmakta iken OSB de kurulan bir Tekstil Firması % 100 yararlanabilmektedir. Bu durum, önce kurulan firmanın cezalandırılması anlamına gelmektedir. 

Tokat'ın tamamen 6. Bölge’ye dahil edilmesi veya SGK şartının aynı ilde bölge farkı gözetilmeksizin uygulanması.

Okullarda OSB tarafına geçtiği için özellikle sabah ve akşam yoğun trafik gözlemlenmektedir. OSB girişine kavşak yapılmalıdır.

Niksar OSB şehire 17 km, Turhal OSB şehre 12 km  mesafededir. Herhangi bir iş kazasında zamanında müdahale edilebilmesi için Sağlık istasyonu kurulması gereklidir.

Tokat merkez ve ilçelerinde ki OSB'lerde tekstil ve konfeksiyon sektörü ağırlıktadır. Dolayısıyla bu sektörde kadın istihdamı yoğunluktadır. OSB'ler faaliyet gösteren Tekstil ve Konfeksiyon işletmelerindeki toplam istihdam yaklaşık 7000 civarındadır. Bunun % 60-70 e yakının bayanlardan oluşmaktadır. Dolayısıyla verimlilik, zaman kaybı, iş kaybı ve yaşam standardı açısından kreş zorunlu görülmektedir.  

⸬ Hibe Destek Programları yöresel ve il bazlı üretimlerde yapılmalıdır
⸬ İnşaat ve altyapıya destek verilmelidir
⸬ Bölgemizde Yeni Kurulacak 3. Kısım Sanayi Bölgesi İçin Destek Verilmelidir
⸬ Göç veren ilimizde yatırımın artması ve teşvik için bölgemizden emlak ve Çtv vergisi alınmamalıdır
⸬ Bölgemiz İçindeki Tesislere Ait İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsat Harçlarının Osb Müdürlüğüne yatırılmalıdır
⸬ Elektrik Şebekesi Yer Altına Alınmalıdır
⸬ Devlet destekli İtfaiye teşkilatları kurulmalıdır
⸬ Mevcut Elektrik Trafo Binaları Modüler Trafo Binası Haline Getirilmelidir
⸬ Organize Sanayi Bölge Müdürlükleri, O Bölgede yatırımcı için vizyon demektir. Hizmet Binaları
Yapımı İçin Devlet destek verilmelidir.
⸬ Bakanlık Desteği İle Osb güvenliği İçin mobese sistemi acilen kurulmalıdır.
⸬ 30 km yol ağı olan Tokat OSB bölgemizde kış şartlarında yol bakımı ve onarımı için araç tahsisi
yapılmalıdır.

Organize sanayi bölgeleri özellikle benim ilim Tokat gibi illerde bir lokomotif ama gelin, görün ki yatırımcının, iş adamının Tokat’a gelebilmesi için maalesef havaalanımız yok. Referandumda devam etti, hatta 2 uçak, hem Anadolu Jet hem Borajet ama referandumdan sonra hedefi yakalayınca Tokat’ta havaalanı çalışamaz, uçak inemez hâle getirildi.

"HES’E YAPILAN AYRICALIK, TOKAT’LININ HAVAALANINA YAPILMADI"
Yeni havaalanımız yapılıyor, buna da teşekkür ediyoruz. Ancak çok ilginç bir şeye tanık olduk, hem de Dünya Çevre Günü’nde. Yeşilırmak’ın akışında, Amasya ile Tokat’ın arasında, Turhal’da Karakeçili HES diye bir HES’i Samsun Bölge İdare Mahkemesi itirazı kabul olmamak kaydıyla durdurmuştur. Ancak doğa ve çevreye zarar veren, gerçekte de enerji noktasında rantabl olmayan bu HES, hangi el uzandı bilmiyorum ama doğa katliamına devam etsin diye, son yayımlanan kanun hükmünde kararnamede kamu yararı gözetilerek, mahkeme kararı yok sayılıp bir kanunsuzluğun önü açıldı. 23 parsel ekilir tarlaya da kamulaştırma kararı verildi.

Bu HES’i yapan firma taşeronü, Yeşilırmak’ın yatağındaki 10 dönüm arazinin mülkiyetini satın alıyor, ekilen araziye hafriyat yığıyor. Bir yandan topraklarımızı korumaya çalışırken bunlara göz yummayı bu ülkenin devlet geleceği açısından son derece tehlikeli buluyoruz.

Karakeçili HES’teki kamu yararı ne yazık ki Tokat’ta havaalanı noktasında Hükûmetçe göz ardı edildi. Kaldı ki yaklaşık beş, beş buçuk yılda bitecek havaalanı acele kamulaştırmayla yola çıkıldığında çok kısa sürede bitecektir. Bu anlamda da Tokatlının bu talebinin dikkate alınması gerektiğini düşünüyorum.

"TOKAT KALESİ’NİN ETEKLERİNDE Kİ EVLER TAŞINMALI"
Tokat Kalesi’nin eteklerinde yaklaşık olarak 493 konut afet kapsamında dört yıldır bekliyor. Bunların sağlıklı koşullarda yaşayabileceği sosyal konutların metrekaresi çok yüksek değil, bu insanların beklentileri de yüksek değil. Bir an önce oturdukları mahalle yakın var olan hazine yerine bunların konutlarının yapılıp, bir an önce bu hemşehrilerimizin gece bir yağmurda, olası bir rüzgarda evlerine taş düşüp can ve mal emniyeti açısından oluşacak tehlikelerden arınması gerekmektedir ve beraberinde, Tokat’ın en eski, birçok tarihî dokusunun olduğu Sulusokak mevkisi unutulmuş bir kent, akşam beşten, altıdan sonra da yaşanmayan bir kent dokusundadır. Burasının hak ettiği değeri alması için mutlak buraya vilayete sıkışmış resmî kurumların birkaç tanesinin nakledilerek buradaki dört, beş mahallenin yeniden eski canlılığına, aktivitesine, iş bekleyen, insan geçmesini bekleyen esnafa yardımcı olacak bir hâle getirilmesi gerekiyor.

"REŞADİYE İLÇE GİRİŞİNE ALT GEÇİT"
Tokat’tan Taşova, Erbaa, Niksar, Reşadiye üzerinden geçen D 100 kara yolu var değerli arkadaşlarım ama ne acı ki Reşadiye girişinde bulunan kavşakta şimdiye kadar onlarca canımızı kaybettik. Çok kısa süre önce olası bir elektrik arızasını “Acil tamir edeyim.” diye giden 2 TEDAŞ görevlisi, yine, kısa bir süre önce bir emekli öğretmen kazaya maruz kaldı. Bugünkü teknolojiyle öyle ağır bir yolda bir alt geçidin yapılması çok zor değil ama Tokat ve sorunlarına, bu duyarsızlığa mutlak bir şekilde dikkatinizi çekiyorum. Kaybedilen her canın vebali ve sorumluluğu, telafisi yoktur.

"ŞEKER FABRİKASININ ÖZELLEŞTİRME PAKETİNDEN ÇIKARILMALI"
Tokat, on yılda hep böyle kalkınmadan, ilerleyen Türkiye’den bahsederken en çok nüfus kaybetmiş illerden biri. TEKEL Sigara Fabrikası kaybıyla 45 bin tütün üreticisi zorda kalmış ve kendini Türkiye’nin muhtelif illerine atmış, İstanbul’da da TÜİK sonuçlarına göre dördüncü büyük nüfusa sahip olmuştur. Şehirde kalanları bekleyen Turhal Şeker Fabrikasının özelleştirme havuzunda bulunması, bunun da bir an önce bu havuzdan çıkarılması Tokatlıyı birazcık rahatlatacaktır.

"TÜBİTAK BİLİM MERKEZİ"
TÜBİTAK ile Tokat Belediyesi arasında inşaatı Belediye tarafından yapılmak üzere Bilim Merkezi kurulması Ön Protokolü imzalanmıştır. Tokat Sivas ve Amasya'nın tam ortasında yer almakta olup her üç ilimizi de kapsayacak ve çocuklarımızın görerek ve uygulayarak deneyleri gerçekleştirilmesi ve bilimin sevdirilmesi açısından önceliklendirilmesi gerekmektedir.  

"BÖLGE HALİ KURULMALI"
Tokat yaş sebze ve meyvede merkez. Rusya’yla masaya oturduğumuz zaman domates diyoruz , Kazova’da, Erbaa, Niksar ovalarında yetişen ve bunun dışındaki meyveleriyle farklı bir il. Uluslararası yaş sebze ve meyve ticaret merkezinin yaklaşımıyla Tokat’ta önce AB standardında bir bölge halinin mutlak kurulması, ambalajı entegre tesisleriyle bu ürünlerin katma değeri yüksek hâle getirilmesi yöredeki kan kaybını az da olsa durduracaktır.

"TOKAT VE İLÇELERİNİN YAPILMAYAN YOLLARINI DİLE GETİRDİ"
Karadeniz’i Tokat’tan geçip Sivas’a, Kayseri üzerinden güneye bağlayan yolda 4 kilometre 200 metrelik Çamlıbel Tüneli’nin ihalesi ne zaman yapılacak, 20 Km’lik Tokat- Almus yolu, 50’ye yakın köyün yolunu 30 km kısaltacak, Almus, Tufantepe köprüsü, Çamlıbel- Yeşilyurt- Sulusaray yolu, Yaklaşık 44 km olan Tokat- Artova, Yeşilyurt yolu, 89 km olan Niksar-Akkuş- Ünye Yolu, Zile-Çekerek- Sorgun-Kapadokya Yolu, 45 km Zile-Amasya yolu turizm açısından önemlidir.

Amasya’ya gelen turistlerin Sezar’ın Veni-Vidi- Vici yazılı Zile Kalesi, Ballıca Mağarasını, Tokat’ı gezip görmesi için önemlidir.

Turhal-Amasya yönünden ilk giriş kavşağı Kervansaray, Güzelce, Günçalı, Aydoğdu, Aşağıfırındere, köylerini ilgilendiren Yatmış kavşağı, Tokat çevre yolu 8 kilometrelik bir yoldu, sekiz yılda bitti, 47 milyon liraya mal oldu; beş ay sonra çöktü, 23 milyon lira harcandı, yine çöktü kaç milyon para harcanacağı meçhul.

Tokat çevre yolunun  zemin etüdü ve projesini yapan firmaya  aldığı ücrete karşın görevini doğru yapmadığı için, devleti zarara uğratmaktan Ulaştırma Bakanlığınca hazineyi, zarara uğrattığı için soruşturma başlatılması kaçınılmazdır.

Konuşmasının son bölümünde Tokat halkının SODES kapsamına alınmayı beklediği söyleyen Tokat Milletvekili Kadim DURMAZ, "Tokat’ı gelip gezip görmeye ve Tokat kebabı yemeye davet ediyorum." sözleriyle tüm vekilleri Tokat'a davet etti.

Tokat Milletvekili Kadim DURMAZ, "2016-2017 Eğitim yılı sona erdi. 18 Milyon öğrencimiz karne alacak. Öğrencilerimize emek veren eğitim emekçilerine, yöneticilerine teşekkür ediyoruz. LYS sınavına girecek olan öğrencilerimize başarılar, tüm öğrencilerimize iyi tatiller diliyor, yaz tatillerinde bol bol kitap okumalarını...” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
    Tokattan.net      Ulvi GELBAL, Milletvekili Basın Danışmanı

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net