Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Vekil Sordu, Bakan Cevapladı; "Tokat'a Uçak İnecek Mi?"

Tokat Milletvekili ve CHP Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Kadim DURMAZ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2016 yılı kesin hesap, 2018 yılı bütçesi üzerine söz aldı. Tokat'taki ulaşım sorunlarını gündeme getiren DURMAZ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet ARSLAN'dan Tokat Havaalanı konusunda net bir açıklama yapmasını istedi, Bakan ARSLAN; "Borajetin şu anki sahipleri şirketi ye neden ayaklandıracak, yeniden küçük gövdeli uçakları temin edecek bir çalışma içerisindeler. Onu yaptıklarında sadece Tokat değil, benzeri Siirt de dâhil birkaç yere küçük gövdeli uçaklarla uçma imkânı var." dedi.
Tokat Milletvekili ve CHP Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Kadim DURMAZ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2016 yılı kesin hesap, 2018 yılı bütçesi üzerine komisyonda söz aldı. Tokat'taki ulaşım sorunlarını gündeme getiren DURMAZ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet ARSLAN'dan Tokat Havaalanı konusunda net bir açıklama yapmasını istedi, Bakan ARSLAN"Borajetin şu anki sahipleri şirketi ye neden ayaklandıracak, yeniden küçük gövdeli uçakları temin edecek bir çalışma içerisindeler. Onu yaptıklarında sadece Tokat değil, benzeri Siirt de dâhil birkaç yere küçük gövdeli uçaklarla uçma imkânı var." dedi.

  Cumhuriyet Halk Partisi Tokat Milletvekili, Plan ve Bütçe Komisyon Üyesi Kadim DURMAZ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 2016 yılı kesin hesap, 2018 yılı bütçesi üzerine söz aldı. Sayıştay raporlarından dolayı teşekkür ederek sözlerine başlayan DURMAZ: “Gerek Sayıştay raporları gerekse bütçe ödeneklerinin yerine olması gerektiği gibi harcanma noktasında arkadaşlarımızın bir hayli katkıları oldu, bunları dinledik ama ben, ilimle ilgili Sayın Bakanımızı ve kıymetli bürokratları ilgilendiren konularla girmek istiyorum” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet ARSLAN’a hitaben konuşan DURMAZ:"Tokat Havalimanı, üçüncü bütçedir söylüyoruz, tabii yapılacak edilecek… Bir mesafe alınıyor. Yeni yapılacak bir havaalanıyla yapılan mesafeyi anlıyorum, geçen yıl üç havaalanı planladınız, Tokat yine bir miktar yoluna devam etti ama Tokatlıyı üzen bu kamulaştırmaların acele kamulaştırmadan girilmeyişiydi. Yani, olağanüstü hâl var, kanun hükmünde kararnameler var, bir hayli küçük küçük enerji projelerini, maden projelerini buna dâhil etmişken Tokat Havalimanının buna dâhil edilmeyişini yadırgadık.

Bizim havalimanımıza referanduma kadar Sayın Bakanım iki uçak iniyordu, hem Bora Jet hem de Anadolu Jet. Referandum bitti, ondan sonra Tokat’a uçak inmiyor. Uçak inen illerimize şöyle bir bakıyorum, nüfus bazında kıyasladığımız zaman bizden küçük olan iller, hepsine üçer, beşer insin, bundan da bir rahatsızlık duymuyorum ama Tokat’ın ihmal edildiğini bilmeniz adına diyorum.

TOKAT’TAN NÜFUSU AZ OLAN İLLERİN DÜZENLİ UÇUŞLAR VAR
Tokat’ın 612 bin nüfusu var. Batman’ın 576 bin nüfusu var; Pegasus, Türk Hava Yolları, Anadolu Jet iniş yapıyor. Ağrı’ya, Ankara ve İstanbul’dan Türk Hava Yolları. Şırnak’a, Türk Hava Yolları, Anadolu Jet. Muş’a Anadolu Jet, Türk Hava Yolları, Pegasus. Kastamonu’ya Türk Hava Yolları. Amasya’ya Anadolu Jet, Pegasus. Nevşehir, Kars, Bingöl, Hakkâri, Erzincan, Iğdır…

Bu liste uzayıp gidiyor. Ama Tokat’ın bu noktada mevcut havalimanını, yeni havaalanı yapılana kadar kullanmasının önündeki engellerin mutlak kaldırılması lazım. Tokat hem dört ayrı organize sanayi bölgesiyle… Ayrıca, yöre, yaş sebze ve meyve özellikle kısa sürede nakledilmesi gereken meyve bazlı iyi bir üretici bölge. Yatırımcının gelmesi, tarımsal ürünlerin sanayiyle geliştirilmesi için mutlak bu bölgedeki havalimanımızın çalışması gerekiyor Sayın Bakanım.

TOKAT HAVAALANINA RNP UYDU SİSTEMİ TALEBİ
Bazı havaalanlarını incelediğimizde mesela, Van’da bir pilot uygulama yapıldı. Özel bir sistemle uçak inişi sağlandı, bakıldı ki bu gayet makul, Sinop’ta, Sivas’ta Gazipaşa ve Kahramanmaraş havalimanlarında da uygulandı. Bu, Tokat’a niye uygulanmıyor? Bu uydu sisteminin maliyeti nedir? Ciddi bir maliyeti varsa, Bakanlık bütçesi yetmiyorsa, ben Tokat’ta sivil toplum örgütleriyle görüştüm Sayın Bakanım, biz bu cihazın bedelini ödeyip Anadolu Jet, Türk Hava Yolları, neyse bu uçakların Tokat’a bir an önce inmesini istiyoruz.

Seçim öncesi ve referandum öncesi gelişi manidar ama ondan sonra bu havalimanının kapatılması son derece düşündürücü, bir o kadar da Tokatlılar adına üzücü. Sayın Bakanım, Tokat’ta 612 bin kişi yaşıyor, dışarıda 1 milyon Tokatlı yaşıyor. O havaalanı kaçınılmaz.

TOKAT ÇEVRE YOLU
Tokat’ın mevcut çevre yolu yaklaşık olarak on üç, on dört yılda bitti. Ama bu çevre yolu dönemin Ulaştırma Bakanı, şimdiki Başbakanımız tarafından açılışı yapıldıktan sonra kısa sürede çöktü, bir daha yapıldı. 2017 yılında bir daha çöktü, yeniden bir bölümü açıldı, şu anda inşaat devam ediyor, çalışmalar devam ediyor. Bu yaklaşık olarak 5 kilometrelik bölümün zemin etüdü ve projesini yapan firma hakkında cezai bir işlem ya da devleti, hazineyi zarara sokmaktan dolayı bir suç duyurusunda Bakanlık olarak bulunduk mu; bulunmadıysak bulunmayı düşünüyor muyuz?

TOKAT NİKSAR YOLU VE KUZEY ÇEVRE YOLU
Tokat-Niksar yolunun 12 kilometresini siz de katılarak açtınız Sayın Bakanım; bu konuda da teşekkür ediyoruz, güzel bir yol oluyor, diliyoruz devamı yapılır. Ancak, Tokat’ın kuzeyden bir çevre yolu yok, şu anda tasarlanmış bir etüt ve haritalama çalışması da yok. Yarın, doğudan gelen araçlar, bu yollar bittiğinde Tokat üzerinden Ankara’ya gittiğinde, zaten yolları yeteri kadar geniş olmayan Tokat’ta bunun çok ciddi bir sıkıntı olacağına inanıyorum. Bunun planlamaya alınması Tokat için mutlak gerekli.

ÇAMLIBEL TÜNELİ
Kuzeyi güneye bağlayan Samsun-Sivas- Kayseri üzerinden giden Akdeniz’e ulaşan yolların tek geçtiği merkez burası ama bu tünel her şeyi hazır olduğu halde iki yıldır ihale edilmeyi bekliyor.

ÜNYE-AKKUŞ- NİKSAR YOLU
İktidar partisinden Sayın Kars Milletvekilimiz de Az önce bahsetti, ucu Karadeniz’e ulaşmayan -ama bizim orası gözünden kaçmış mutlaka- iki yol var; biri Kastamonu’da İnebolu’ya bağlantısı, biri de Niksar-Akkuş- Ünye yolu. Bu yol yapıldığında, geçen yıl da ifade etmiştim- doğudan gelen birçok il, Ankara’ya 120 kilometre daha kısa bir mesafede ulaşacak. Birçok yönüyle dışa
bağımlı bir ülkede bunun çok önemli olduğuna inanıyorum.

“AŞKIMIZ, TOKAT-TURHAL YOLU GİBİ OLSUN, HİÇ BİTMESİN” ÖRNEĞİ
Tokat-Turhal yolu İktidarın acil eylem planıyla başladı, bugüne kadar bitmiş değil, hâlâ inşaatlar devam ediyor. Çünkü neden? Ciddi bir planlama yapılmadı. O, hazineden çıkan paralarla yapılan, 20 santim sıcak asfalt her yıl iki üç yerinden alt geçitlerle, yeni kavşaklarla… Ne olduğunu bilmiyoruz, bakıyoruz, yol eşilmiş bir tamirat, bir tadilat. Şöyle de espri yapmaya başladı Tokat’ta gençler, bir gelin arabasının arkasında okudum: “Aşkımız, Tokat-Turhal yolu gibi olsun, hiç bitmesin.” diyor, inanın. Buna da konu oldu artık. On beş yıldır bitmiyor.

ARTOVA-SULUSARAY- YEŞİLYURT YOLU VE KAVŞAKLAR
Tokat-Sivas yolu üzerinde yaklaşık 15 kilometre çıkınca Artova-Sulusaray ve Yeşilyurt ilçelerimize giden sağa bir yol ayrılıyor. Bu yolda, ne yazık ki bir kavşak ya da üst geçit, alt geçit yok üç ilçeyi bağlayacak bu yolda. Eski bir belediye başkanımız yakın bir tarihte eşiyle burada rahmetli oldu. Bu kavşaktan 2 kilometre geçiyorsunuz şahane bir kavşak var, hiçbir yerleşim birimi yok. 1
kilometre iniyorsunuz, bir kavşak daha var, burada da yerleşim birimi yok. O kavşaktan 2 kilometre gidiyorsunuz, 9 tane köyün bir sapağı var, orada da kavşak yok. O kavşağı 500 metre geçiyorsunuz, sağda bir köy var, orada şahane bir kavşak var. Bu planlamayı her kim yapıyorsa, bunlara bu ülkenin kaynaklarını verimsiz kullanmaktan bir zimmet çıkması lazım ve bizlerin de
suç duyurusunda bulunması lazım Sayın Bakanım.

NİKSAR-BAŞÇİFTLİK YOLU
Niksar-Başçiftlik yolu programa alında, diliyorum önümüzdeki yıl yeteri kadar ödeneğiyle hayata geçecektir.

ZİLE-ARTOVA YOLUNUN KARAYOLU AĞINA ALINMASI
Zile-Artova yolunun karayolu ağına alınmasıyla ilgili üçüncü bütçedir söylüyoruz Sayın Bakanım. Gerekçelerini de ifade ettik. İl Özel İdaresi gerek bütçesi gereği gerekse makine parkı gereği bu yolun standarda uygun bir yol yapımı noktasına ulaştıramadı, taşıyamadı, taşıyamaz da zaten. Burada ADOÇİM’in bir çimento fabrikası var. Karayolu denetim ağının da dışında olduğu için o
ağır tonajlı araçlar bu yolları kullanıyor. Bu yolun mutlak karayolu ağına alınıp standardının olması gereken noktaya çıkarılması lazım.

TOKAT ALMUS YOLU
Tokat’ın Almus Baraj gölü ve küçük, şirin de bir ilçemiz; buranın yolu hep konuşuluyor, programa alınıyor.

TURHAL ÇEVRE YOLU
Tokat’ın devamında Turhal, Zile istikametinde Alaca üzerinden Ankara yolu yapılmakta fakat Turhal şehir içi trafiği tek yol. Zaten şehir içinde çekilmez durumda. İvedi olarak Turhal’a da güneyden bir çevre yolunun yapılması kaçınılmazdır. Bunun dikkate alınmasını istiyorum
Sayın Bakanım, Tokatlı kadirşinas, size istemeden oy veriyor ama siz de bu kadar haksızlığı yapmayın Tokat’a. Bakın, hep Tokat’tan örnekler veriyorum; daha bir çoğu var, kıymetli vaktinizi daha fazla almayacağım.

Sayın Bakanım -siz hariç, siz de dâhil- bütün bakanların, Başbakanın ve Cumhurbaşkanımızın Tokat’la ilgili, bu havaalanıyla ilgili verdiği sözler var, hepsinin verdiği sözler tarihleriyle burada, onları tek tek göstermek istemiyorum ama havaalanı konusunda sizden net bir açıklama istiyoruz.

Soru 1: Sayın Bakanım, Tokat-Turhal yeni demir yolu projesi etüt projesi için 21/8/2017 tarihinde ön yeterlilik ihalesi yapılmış olup, aradan aşağı yukarı üç aya yakın bir süre geçti, değerlendirilip sonuçlandı mı, bunu öğrenmek istiyorum."

Bakan Ahmet ARSLAN’ın cevabı: “Tokat’la ilgili Sayın Durmaz bir demir yolunu söylediler. 42 kilometre uzunluğunda çift hatlı, elektrikli, sinyalli yeni demir yolu hattının yapılmasıyla ilgili çalışmalar yapılıyor. Ön yeterlilik ihalesi yapılmış durumda. Ön yeterlilik değerlendirmeleri bitmek üzere ve inşallah bu ayın sonu aralık ayı başında mali ve teknik teklifleri alacağız, önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde de tamamen bitirip yapıma geçmiş olacağız” dedi.

Milletvekili Kadim DURMAZ, “2018 yılı bütçesinin, tartışılmaktan uzak, ülkemizde kamu kaynaklarının daha verimli harcandığı, projelerin de daha rantabl olması noktasında verimli olacağına inanıyor, saygılar sunuyorum” sözleriyle konuşmasını tamamladı.

DURMAZ'ın açıklamaları üzerine söz alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet ARSLAN, "Tokat Havalimanıyla ilgili özellikle “Neden şu an uçaklar uçmuyor, daha önce uçuyor?” dediniz, onu söyleyeyim. Malumunuz, küçük gövdeli uçaklar uçabiliyordu oraya, şu anki kısıtları nedeniyle, o da Borajet’in elinde vardı, Borajet uçuyordu ya da Borajet’in Anadolu Jete kiraladığı uçaklar vardı, Anadolu Jet uçuyordu ancak Borajet el değiştirdi, “leasing”den kaynaklı uluslararası piyasada borçları vardı. Dolayısıyla tamamen bu sektörden çıktı, uçakların bir kısmını geri verdi. Diğer uçaklarının da birbirini yedeklemesi anlamında, bakım onarımını yapıyorlardı, baktılar artık sürdürülebilir değil, Borajetin şu anki sahipleri şirketi ye niden ayaklandıracak, yeniden küçük gövdeli uçakları temin edecek bir çalışma içerisindeler. Onu yaptıklarında sadece Tokat değil, benzeri Siirt de dâhil birkaç yere küçük gövdeli uçaklarla uçma imkânı var. Öyle olabilecek. Uçakların kalkma sebebi bu. Bunu açıklamış olayım." ifadelerine yer verdi.

 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
 Tokattan.net
 Ulvi GELBAL, Milletvekili Basın Danışmanı

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net