Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Metin KILIÇ | Başçiftlik 2. Kar Şenliklerinin Ardından

“Şenliğe katılan herkes bir hafta sonunu daha mutlu ve huzurlu geçirmenin sevincini yaşadı. Ertesi gün araçlarla memleketlerimize dönerken aracımızın içinde söylenen tek bir sözcük var; “İyi ki gelmişim seneye yine geleceğim. Sağ ol başkan.” Güzel ilçemizde bir etkinlik daha kazasız belasız sona erdi. Darısı yaz festivaline…” Başçiftlik 2. Kar Şenlikleri'ni yerinde takip eden Emekli Eğitimci Metin KILIÇ'ın şenliklere dair izlenimlerini kaleme aldığı "Başçiftlik 2. Kar Şenliklerinin Ardından" başlıklı yazısı sizlerle...
Şenliğe katılan herkes bir hafta sonunu daha mutlu ve huzurlu geçirmenin sevincini yaşadı. Ertesi gün araçlarla memleketlerimize dönerken aracımızın içinde söylenen tek bir sözcük var; “İyi ki gelmişim seneye yine geleceğim. Sağ ol başkan.” Güzel ilçemizde bir etkinlik daha kazasız belasız sona erdi. Darısı yaz festivaline…” Başçiftlik 2. Kar Şenlikleri'ni yerinde takip eden Emekli Eğitimci Metin KILIÇ'ın şenliklere dair izlenimlerini kaleme aldığı "Başçiftlik 2. Kar Şenliklerinin Ardından" başlıklı yazısı sizlerle...

Başçiftlik’in genç ve dinamik Belediye Başkanı Murat TUNÇEL  seçim vaatlerini sıraladığı seçim bildirgesinde ilçenin acil ihtiyaçlarını sıralayarak  seçildiğinde bunları bir çözüm takvimine bağlayacağını ve zaman içinde hepsini mutlaka gerçekleştireceğini söylüyordu. 

Bir yıllık sürede yapılanlara bakıldığında Başçiftlik’in kalkınması, çevrede cazibe merkezi haline gelmesi için  kurgulanan   bütün  projelerin ortak akıl ürünü olduğu ve  yılların  birikimine dayandığı anlaşılıyor.. Vaatlerin en gerçekleştirilemez görünenlerinden biri de Başçiftlik Kayak Merkezi’nin yapılması ve burasının ülke çapında kış turizmine açılmasıydı. İlk bakışta çok ütopik gibi görünen bu vaat hiç beklenmedik bir hızla geçen yıl hayata geçti. Bu seneki açılışa bizde davetliyiz. Şenliklere katılmak üzere Samsun’dan çıktığımız sılayı rahim yolculuğu sabahın alaca karanlığında başladı. 

Uykulu hemşerilerimizi duraklardan bir bir toplarken araç içinde çalan Başçiftlik havaları memleket hasretiyle yanıp tutuşanların gönüllere ak kor gibi düşüyor. Hoş sohbetler içinde karlı dağlar bir bir aşıldı. 3 Saatlik meşakkatli bir yolculuğun ardından  Niksar’a geldiğimizde yollarda İstanbul’dan gelen Esenyurt Belediyesinin otobüslerini  Hatipli Belediyesinin araçlarını kornalar çalarak solluyor, araçların içinden birbirimize el sallıyoruz..Nihayet ilçe girişinde sıra sıra dizilen çam ağaçlarının arasından geçerek Başçiftlik’e giriyoruz. Yollar temizlenmiş ancak evlerin giriş kapısını kapatacak şekilde yığılan karlar bu sene her seneden daha fazla kar yağdığını göstergesi. Her insan için hayatı oldukça güçleştiren bu kar yığınları Başçiftlik’te yaşayanlar için sıradan bir olay. Çünkü biz Başçiftlikliyiz kar ve kış bizim hemşerimiz.

Saat 10.30, aracımızı Belediye meydanına çekiyoruz. Belediye binası süslenmiş meydana kardan kuleler ve kaleler yapılarak misafirler için görsel şölenler hazırlanmış.

Araçtakiler kısa süreliğine de olsa baba evlerine dağılıyor, saat 11’de yaylaya şenlik alanına hareket edilecek. Arkadaşlarım evlerine giderken ben başkanı makamında ziyaret etmek için Belediye binasına çıkıyorum, görevliler beni güler yüzle karşılıyorlar. Boynuma kar şenliklerinin hatırasına yaptırılan yeşil beyaz atkılardan takılıyor. Başkan makamında Kaymakam Mehmet ÖZCAN beyle beraber Tokat'tan gelen misafirlerini ağırlıyor. Bir taraftan da çalışanlara emirler vererek programın son rötuşlarını yapıyorlar. Herkes soğukkanlı telaş yok. Her şey sanki önceden planlanmış gibi. Görevliler neyin nerede nasıl yapılacağının bilincinde. Bu arada sıcak çaylar içiliyor makamdaki misafirlerle tanışma imkânı buluyoruz. Her biri şenlik için başka bir diyardan gelmiş, başkanın misafirleri. 

Biraz sonra medarı iftarımız, Sayın Milletvekilimiz, Yusuf BEYAZIT Bey, Valimiz Cevdet CAN Bey, Tokat Belediye Başkanı Eyüp EROĞLU, İl genel meclis Başkanı Adem DİZER, İl Özel İdaresi sekreteri hemşerimiz Recep GÖKÇE, Gazi Osman Paşa Rektörü Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN, Gençlik Hizmetleri İl Müdürü Cemil ÇAĞLAR ilçe kaymakamları, belediye başkanları, daire müdürleri ve diğer davetli protokol tören alanına teşrif ediyorlar. Program gereği önce Belediye Konuk evi ve halı sahanın açılışları yapılacak.

Belediye Konuk evi olarak planlanan mekân belediyenin tam karşısında olup gerçekten muhteşem bir yer. Misafirlerin rahatı için her türlü konfor düşünülmüş ve odalar buna göre donatılmış. Hele yazıya yapılan halı saha Başçiftlikli gençler için muhteşem bir spor kompleksi. Her iki tesisinde hayatımızda büyük bir boşluğu dolduracağı kesin. Açılışa katılan herkes tesislere gıpta ile bakıyor. Emeği geçenlerden Allah razı olsun diyoruz. Açılışların ardından ekip büyük bir hızla Yayla Kayak Tesislerine doğru yol alıyor.

Karacaören yaylası ile Orta dağın arasındaki yamaçta yer alan kayak tesislerinde 380 metrelik bir lift ve kayakçıların 1. zirveye ulaşımını sağlayan basit telerej sitemi  (babylift)  var. Kısaca burası eğitim ve eğlence amaçlı yapılan mükemmel bir tesis. Genişletilmiş Lift uzunluğunun 4-5 km’yi bulduğu söyleniyor. Yalnız bu Babylift 380 metreye kadar hizmet verdiği için en yüksek zirveye araçla çıkmak gerekiyor. Başçiftlik Kayak Tesisleri alt yapısı tamamlandığında bu lift uzunluğuyla ulusal ve uluslararası her türlü kış sporlarını ve yarışları yapmaya müsait bir alan gibi görünüyor. İl özel idaresinin katkılarıyla yapılan bu tesis için Tokat İl İdaresi Genel Sekreteri Sayın Recep GÖKÇE Beyin emeği büyük teşekkür ediyoruz.

Gelen misafirler için araç parkından revire, kafe, restoran ve mescide kadar burada her şey düşünülmüş. Tesisinin kafeteryasında sıcak çayınızı yudumlayarak oturduğunuz yerden kayak ve kızak yapanları rahatlıkla izleyebiliyorsunuz, Veya oluşturulan şark köşesindeki şömine karşısında ayaklarınızı uzatıp  alevlere bakarak -15,-20 derecelik soğukta  bile dostlarınızla sıcacık sohbetler yapabilme imkanınız var.. Tesise dışarıdan gelen konuklar için bol miktarda kiralık kayak ve kızak ta tesiste mevcut. Çok cüzi bir ücret karşılığında bunlardan sınırsız yararlanabiliyorsunuz. Ülke genelinde birçok kayak tesisini gezen biri olarak şunu söyleyebilirim ki Planlanan 75 yataklı otel hizmete girdiğinde Başçiftlik Kayak tesislerinin ülkemizdeki kış turizminin vazgeçilmez mekânları arasında yerini alacağı kanaatindeyim. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.    

Protokol konuşmalarının ardından kayak tesisinin açılışı yapıldı. Açılış ve kayak yarışları ATV televizyonlarından canlı olarak yayınlanıyor. Açılışın ardından kadın erkek her yaştan binlerce kişi beyaz karların üzerinde yöreye özgü ipli kayaklarla kızaklarla ya da naylon leğenlerle, tepsilerle kendini pistin akımına bırakırken ortaya çıkan görsel şölenleri ölümsüzleştirmek isteyen Samsun ve Tokattan gelen fotoğraf sanatçıları gazeteciler televizyoncular birbirleriyle yarışıyor. Şalvarlı kadınlar, bastonlu dedeler Başçiftlik ten, komşu köy ve kasabalardan her yaşta binlerce insan gönlünce eğlenmenin buz üstünde kaymanın keyfini çıkartıyor. Yöresel etkinlikler toplumda kabul görüyorsa kalıcı olur. Katılım sayısından ve halkın memnuniyetinden de görüldüğü gibi Başçiftlik kar şenlikleri ölü doğmamıştır. Cemalettin BİLGİN’in dediği gibi ileri ki yıllarda yuvarlanan kartopu gibi daha da büyüyecektir. 

Burada Tokat Fotoğrafçılar derneğine ve onlarca sanatçıyı Tokat ve Samsun’dan Başçiftlik’e getiren dernek başkanı Mustafa KILINÇ’a teşekkür etmek gerek, Ben inanıyorum ki Başçiftlik tanıtım konusunda beklediği açılım ve ulusal tanıtımı ancak bu sanatçıların deklanşörlerinde yakalayacaktır. Onların çektikleri resimlerin takvim sayfalarını, duvarları, broşür ve kitapları, turizm enformasyon bürolarını süsleyeceği günler çok yakın.

Yapılan kayak yarışlarında Ahmet NAMLIOGLU birinci, Nazif KARAKOÇ ikinci, Abdullah KOÇ üçüncü, Adem KILINÇ dördüncü geldi. Emekli subay kayak hocası hemşerimiz Ahmet NAMLIOĞLU'nu da burada tebrik etmeden geçemeyeceğim. Başçiftlikli gençlere ücretsiz kayak kurs açması, karda kışta her gün Niksar’dan Başçiftlik’e gelerek zamanının tamamını o soğuk kayak pistinde geçirmesi takdire şayan bir davranış. Onun sayesinde yöresel ipli kayaktan batonlu modern kayaklara geçilmiş. Öğrencileri dağdan aşağı ellerinde bayraklarla bir ışık şelalesi gibi süzülürken izleyenlerin alkış sesleri sanıyorum onunda göğsünü kabartmıştır. Teşekkürler NAMLIOĞLU. Namına yakışır bir hareket yapmışsın.

Dışarıda kurulan mangallarda halka ve misafirlere sucuk ekmek ikramı yapılıyor. Millet akşamın ilk karanlık saatlerine kadar liftten dışarı çıkmadı. Ufak tefek çarpışmalar yaralanmalar olsa da önemli değil, (Yaralananlardan biride benim eşim. Allah'tan ciddi bir şey yok küçük sıyrıklarla atlattık) Kazalar içinde her türlü tedbir alınmış hazır bekleyen ambulans ve sağlık personeli anında hizmete hazır. İlçe Jandarma güvenliği sağlıyor. İnsanlar güvenlik içinde doyasıya eğleniyor.

Akşama müzik eğlence programı var bunun için yöresel sanatçılar davet edilmiş lakin Erbaa’dan gelen şehit haberleriyle moraller bozuluyor. “Tokat’ın bir ilçesi kan ağlarken bir diğer ilçesinde müzik eğlence programı yapılmaz.” diyen Belediye Başkanı Murat TUNÇEL akşam yapılacak müzik eğlence programlarını yerinde bir kararla iptal etti. Akşam gösterileri sadece meşale ve kamp ateşinin yakılmasıyla sınırlı kalacak müzik yayını olmayacak..

İstanbul’dan yedi, Samsun ve Tokat’tan ikişer otobüs dolusu misafirin katıldığı yine çevre il ve ilçelerden onlarca özel araçla karda kışta eğlenmek için Başçiftlik’e gelen binlerce kişinin katılımıyla bu yıl 2. düzenlenen Başçiftlik Kar ve Kayak Şenlikleri nihayet kazasız belasız sona eriyor. Başçiftlik bu sınavı başarı ile geçmiştir. İnsanlar eğlenmenin yanı sıra uzaktan gelen çocuklarını, akrabalarını gördü. Kış şenlikleri bahanesiyle dedeler, evlatlar, torunlar buluştu, insanlar sevgi yumağı haline geldi. Şenliğe katılan herkes bir hafta sonunu daha mutlu ve huzurlu geçirmenin sevincini yaşadı. Ertesi gün araçlarla memleketlerimize dönerken aracımızın içinde söylenen tek bir sözcük var; “İyi ki gelmişim seneye yine geleceğim. Sağ ol başkan.”  Güzel ilçemizde bir etkinlik daha kazasız belasız sona erdi. Darısı yaz festivaline… 

Eksiklikler yok muydu? Elbette var. Burada şunlar olmamalıydı, fakat şunlar şunlarda mutlaka olmalıydı, diyebileceğimiz onlarca şey sayabiliriz. Lakin bu kadar güzelliği bir arada yaşadıktan sonra başkan ve çalışanların iyi niyeti de dikkate alınarak bu güzide tesis ve etkinlik için eleştirisel bir yaklaşımda bulunmak çok büyük haksızlık olurdu.

Eksikliklerimizden ders alarak yeni şenliklerde buluşmak üzere  başta belediye başkanımız sayın Murat TUNÇEL ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, düşünen gerçekleştiren  herkesin elinize yüreğinize sağlık diyoruz..

Sevgi ile kalın…


 Metin KILIÇ  Eğitimci, Yazar
 FOTO | Baciftlikblog.com  Yazar Email | metinkilic56@hotmail.com  

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net