Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Türkiye'nin Tescilli İlk Beyaz Patatesi; Başçiftlik Beyazı

Gaziosmapaşa Üniversitesi bünyesinde 2005 yılında başlanan ve 10 yıl süren çalışmaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğüne yapılan tescil başvurusu sonuçlandı, Türkiye'nin ilk beyaz ve 4. yerli patates tohum çeşidi "Başçiftlik Beyazı" adıyla tescillendi.
Gaziosmapaşa Üniversitesi bünyesinde 2005 yılında başlanan ve  10 yıl süren çalışmaların ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğüne yapılan tescil başvurusu sonuçlandı, Türkiye'nin ilk beyaz ve  4. yerli patates tohum çeşidi "Başçiftlik Beyazı" adıyla tescillendi.

  Başçiftlik Beyazı'nın tescil çalışmaları hakkında kişisel Facebook adresinde açıklama yapan Başçiftlik Belediye Başkanı Murat TUNÇEL destek olan herkese teşekkür etti.

Başkan Murat TUNÇEL açıklamasında şu ifadelere yer verdi;
Uzun yıllardan beri yoğun çabalarımızın meyvesini Çok şükür aldık. 20.04.2016 tarihinde Başçiftlik Beyazı tescil edildi. Beyaz patates olarak 1. Patates olarak Türkiye'nin 4. yerli patates tohumu oldu. Emeği geçen başta Prof Dr. Güngör Yılmaz Hocama ve ekibine Sayın Valimiz Cevdet Can'a İl Genel Meclis Başkanımız Sn.Adem Dizer'e, Başçiftlik Kaymakamlarımıza ve İl Genel Meclis Üyemiz Sn.Ahmet Kapusuz ve Sn. Ali Öztürk'e ayrıca emeği geçip ismini yazamadığımız herkese canı gönülden teşekkür ederiz. İlçemize Ülkemize Hayırlı olsun.
Başçiftlik Beyazı'nın tescil çalışmalarını yürüten Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Güngör YILMAZ ise AA muhabirine yaptığı açıklamada;
Yıllardan beri bu beklentilere cevap bulabilmek için geceli gündüzlü çalışmalarımızı ortaya koyduk. 19 Nisan itibariyle milli patates çeşidi listesine Türkiye'nin ilk beyaz patatesini tescil ettirerek eklemiş olduk. Bu bizim müthiş sevinç kaynağımız. Ülkemiz için bir gurur olduğunu düşünüyorum. Çünkü yıllardan beri 100'ün üzerinde patates çeşidi üreten, yabancı ülkelerin, Almanya'nın, Hollanda'nın, Fransa'nın, Amerika'nın ve Fransa'nın çeşitlerini üreten bir ülkeydik. Artık yerli çeşitlerin üretim zamanı gelmiştir diyebiliriz.

 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   FOTO | Basciftlikblog.com KAYNAK | Basciftlikblog.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net