Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Metin KILIÇ | Başçiftlik Yayla Konakları

Zaman ilerliyor, hayat geçiyor. Hayatın ritmini takip etmek gerçekten zor. Hele ki metropollerde yaşayan insanlar sabahın 6'sında işe gitmek için yollara düşüyor, işti, mesai idi derken akşamın geç saatlerinde eve dönüyorlar. Ama hayat geçiyor, işle, çocukla, eşle, yorgunlukla, stresle... Yılda birkaç hafta da olsa fırsat yakalalarsa için ya memleketlerine, ya da tatil mekanlarına kaçıyor. Metin KILIÇ, hem Başçiftlik için turizm fırsatını hem de Başçiftlikli için tatil imkanını oluşturacak öneriyi yazdı.
Zaman ilerliyor, hayat geçiyor. Hayatın ritmini takip etmek gerçekten zor. Hele ki metropollerde yaşayan insanlar sabahın 6'sında işe gitmek için yollara düşüyor, işti, mesai idi derken akşamın geç saatlerinde eve dönüyorlar. Ama hayat geçiyor, işle, çocukla, eşle, yorgunlukla, stresle... Yılda birkaç hafta da olsa fırsat yakalalarsa için ya memleketlerine, ya da tatil mekanlarına kaçıyor. Metin KILIÇ, hem Başçiftlik için turizm fırsatını hem de Başçiftlikli için tatil imkanını oluşturacak öneriyi yazdı.

(Başçiftlik nüfusunu artırma ve birinci kuşağı tekrar Başçiftlik e çekme adına bir proje çalışması)

Hiç düşündünüz mü..?  Acaba! Türkiye coğrafyasında Başçiftlikli'nin yaşamadığı bir yer var mı? BasciftlikBlog.com sahibi (Hasan AÇIKEL'in)  yaptığı ve yakın tarihte yayınladığı bir araştırmada her il ve ilçede en az bir iki Başçiftlikli nin bulunduğu görülüyor. İstanbul, Tokat, Samsun gibi bazı megapol il ve ilçelerde daha fazla yoğunlaşan Başçiftlikli nüfusu bu gün Başçiftlik'te mukim olanlardan çok daha fazla sayıda.

Başçiftlik'in nüfus hareketleri incelendiğinde özellikle 80'li yıllarda halıcılığın bitmesiyle dışarıya çok fazla göç verildiği, 90'lı yıllardan sonra da gittiği yerde ev bark sahibi olan hemşerilerimizin bir kısmının bir daha memleketlerine geri dönmediği görülür. Bunun neden ve sonuç ilişkilerini bulmak elbette sosyal bilimcilerin işi olsa da görünen başka bir gerçek daha var ki o da geri dönmek isteyenlerin “barınma ihtiyacı” 

Bu yazımızda bunu irdeleyecek ve kendi penceremizden yetkililere çözüm önerileri getireceğiz.
Yokluk ve yoksulluk yıllarında köyden ayrılıp yabancı diyarları mesken tutan birinci kuşak hemşerilerimizin barınma sorunları nedeniyle köye geri dönemediği bilinen bir gerçek..Tabii onlar gelemeyince onlardan dünyaya gelen aile efradı,  eş ve çocukları gelinleri, damatları da köye gelemiyor. Ne acıdır ki,  gurbette bir nesil  babalarının annelerinin doğup büyüdüğü toprakları görmeden büyüyor  böyle olunca da özellikle ikinci ve üçüncü kuşak için Başçiftlik, sadece nüfus cüzdanlarında yazan bir yer adı olarak kalıyor…

Bunun sebep ve sonuçları geniş bir perspektifte incelendiğinde geri dönemeyen insanların özellikle 70 ve 80'li yıllarda memuriyet işçilik v.b.  gibi nedenlerle köyden ayrıldıktan sonra köydeki  “baba ocağı”  “doldurma” duvarlı, toprak sıvalı, yonga tavanlı eski evlerinin yıkılıp dağıldığı, yerlerine yeni evlerin yapıldığı, yeni yapılan evlerde gidenlerin herhangi bir katkısı olmadığı için haklarının da bulunmadığı görülür. Bu insanların çoğunun köyde sadece yaz aylarında kalacakları yeni bir ev yapacak ekonomik gücü de yok. Bunlar köye geldiklerinde, “baba ocakları” dağıldıysa büyük ölçüde kardeş veya akraba evlerine misafir olarak kalırlar.

Başçiftlikli akrabalarıyla yakın olmaktan evine misafir gelmesinden büyük gurur duyar.  Her yaz gurbetten gelecek yakınlarının gelmesini sabırsızlıkla bekler. Onların gelmesi kardeş, bacı komşu herkesi ziyadesiyle mutlu eder. Evlerin önünde sıralanan değişik plakalı arabalar bizim için her zaman bir gurur kaynağı olmuştur. Ancak herkesin aynı tarihlerde özellikle yaz aylarında izin kullanıp köye gelmesi göz önüne alındığında, gelin damat torun gibi ailelere yeni katılan üyelerle zaten yeterince kalabalıklaşan hanelerin uzun süreli misafir yükünü kaldırmasının güçlüğü ortadadır. Bunu bilen misafirler ziyaretlerini genellikle kısa kesilmeye çalışılır. Atalarımızın dediği gibi  “Taş taş üstünde olur ama, ev ev üstüne asla..”

Doğrudur yada yanlıştır bunu ben bilemem .. Yetkililer tarafından, özellikle 2000'li yıllarda Türkiye çapında yoğunlaşan TOKİ uygulamalarının Başçiftlik'te yeterli sayıda talep olmadığı gerekçesiyle hayata geçirilemediği söylenir.

Köyden ayrılan insanlarımız neticede bizim insanlarımız. Ben inanıyorum ki onlar bulundukları şehirlerde çok güzel apartman dairelerinde yaşasalar da içleri vatan hasretiyle dolup taşar. Kendilerine dönüş için bir imkân yaratılsa anında köylerine döneceklerinden eminim. Başçiftlik te mukim olan halk da nüfusun artmasından ve giden akrabalarının geri dönmesinden, şehrin yaz kış canlanmasından son derecede mutlu olur.  O halde buna bir çözüm getirmek gerekir.

Yerleşim yerlerinin kuruluş ve gelişimi tarihi seyir içinde incelendiğinde; gelişme ve kalkınmanın nüfus hareketleriyle doğru orantılı olduğu görülür. Dışarıya göç veren yerler zamanla körlenip yok olurken, göç alan yerler kalkınıp birer cazibe merkezleri haline dönüşmüştür.  Günümüzde nüfusu çeken etmenlerin başında istihdam ve turizm gelir. Başçiftlik’ e istihdam yaratacak fabrikalar yapamayacağımıza göre, Nüfusu artırmanın en etken yolu Turizmi canlandırmaktan geçer. Bu konuda en büyük görev Başçiftlik Belediyesi ne ve Kaymakamlığına düşüyor.

Tanıtım ve turizme dönük olarak 80'li yıllarda İhsan ŞEN başkanlığında başlayan “Festival geleneği”  halı ticareti, kültür, spor ve yöresel müzik ağırlıklı idi. Başçiftlik er meydanına Kırkpınar başpehlivanları ve Türkiye deki bütün güreş ihtisas kulüplerinin pehlivanları gelir yaptıkları iddialı güreşlerle çayırda kıran kırana kozlarını paylaşırdı. Sadece Başçiftliklilere değil bütün yöre halkına yönelik bir açılım ve tanıtım faaliyeti olan bu festival geleneği 2000'li yıllarda halıcılığın da bitmesiyle “kültürel festivallik”  özünü kaybederek, Karaçam da hemşehri buluşması haline gelen  “kır pikniği ve müzik eğlence programına” dönüştü. Bu yeni lokal etkinliğimize dışarıdan katılım yok denecek kadar azdır. Ancak bu yıl 2. Gerçekleştirilen Başçiftlik kar ve kış şenlikleri ni  bir çok özelliğiyle kır pikniğinin dışında tutmak gerekiyor. Bu faaliyet sadece Başçiftliklilere değil bütün yöreye hatta kış sporlarını seven herkese hitap ediyor. Çok uzak diyarlardan ve komşu il ve ilçelerden gelerek şenliklere katılan binlerce kişi bu şenliklerin ileri ki yıllarda tutup kalıcı olacağının en büyük göstergesidir.

Burada ben belediyemize bir öneri getiriyorum.
Çalışkanlığı ve dinamikliğiyle dikkat çeken Belediye başkanımız Sayın Murat TUNÇEL in çok geniş bir vizyonu var. Herkes tarafından seviliyor. Kısa sürede gerçekleştirdiği mükemmel projeler ilerde de çok daha büyük işlere imza atacağının göstergesi..  Partisi iktidar da…  İlde şimdiye kadar hiç olmadığı kadar güçlüyüz, İl Genel Meclisinde  encümenlerimiz var..Eski Belediye Başkanımız Recep GÖKÇE İl Özel İdare Genel Sekreteri, daha da önemlisi Artık bir milletvekilimiz var.. Başçiftlik tarihinde bir milat kabul edilen 2015 genel seçimlerinde Başçiftlik sevdalısı biri, Sayın Yusuf BEYAZIT meclise girdi. Bu Başçiftlik tarihinde bir ilk.. Onun çalışkanlığını, yapıcı kişiliğini tanımayan bilmeyen yok… Üstelik köyüne, kentine de âşık bir insan… Sadece Tokat halkının değil,aklı selim tüm Türk halkının onun şahsına gösterdiği sevgi selini görmezden gelmek kimsenin haddi  de hududu da değil.. İnanıyorum ki Yusuf BEYAZIT Vakıflar Genel Müdürlüğünde olduğu gibi meclis çalışmalarıyla da kendini ispatlayarak en kısa zamanda Türkiye'nin sayılı siyasetçileri arasında kalıcı bir şekilde yerini alacaktır.

Bütün bunlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde Başçiftlik Belediyesince hazırlanan projelerin, kalkınma hamlelerinin devletin üst kurullarında kabul edilmemesi gibi bir durum hiç söz konusu değil… Yeter ki devletten toplum yararına bir şeyler istensin…Şükürler olsun ki bunu takip edecek, gerçekleştirecek her kademede insanımız var..

BAŞÇİFTLİK YAYLA KONAKLARI PROJEME GELİNCE; Üç tane birbirinden güzel yaylamız var. Karaçam gibi uçsuz bucaksız ormanlarımız Çellogu, Kuzu Göbeği  gibi piknik alanlarımız, yapayda olsa göllerimiz, trekking ve yamaç paraşütü alanlarımız var .Nihayet kış sporlarının yapılacağı güzel bir  kayak liftine de kavuştuk.

Şimdi Başçiftlik in dışarıya açılması öncelikle yaz turizmine yönelik konut sorununun çözülmesi gerekiyor. Turizme yönelik  yatak sayımız çok az... Bu yüzden Başçiftlik e sabahleyin gelen yabancı akşam evine geri dönmek zorunda.Bu bizim için hem prestij hem de ilçemiz için büyük bir gelir kaybıdır.

ÖNERİM: Büyükşehirlerde hobi bahçeleri, kaplıca evleri, dağ konakları v.s. adı altında devre mülk sistemiyle çalışan bir sürü oluşumlar var. Bunun tipik örneği Taşova Boraboy göl evleri… Tıpkı bunlar gibi yaylalarımızda veya Üç Oluk Göleti’nin kenarına, Çellogu na  Karaçama, Kızlar Kayasına v.s.alt yapısı tamamlanmış lüks tatil köyü konseptine uygun villalar, villa yapılamıyorsa prefabrik konutlar yapılsa bunlar sezonluk olarak devre mülk sistemiyle gurbetçi hemşerilerimize veya yaz tatilini burada geçirmek isteyen yabancılara dönemlik olarak kiraya verilse kötü mü olur?  Ben inanıyorum ki çok cüzi meblağlara yapılan bu sistem yap işlet devret modeliyle büyük gelirler getirecek hem de ilçemizi bir turizm cennetine çevirecektir.

Bu proje için dünya bankasından veya İller bankasından çeşitli krediler de bulunabilir. Daha olmadı İmkânı olan şahıslardan sponsorluk desteği alınabilir. Yap işlet devret modeli devreye sokulabilir. İhaleye çıkılır firmalara arsa ve altyapı desteği sağlanırsa inanın yaz ve kış turizmi için çok sayıda talipli ortaya çıkacaktır.

İlk etapta yapılacak 10 -15 ev bu projenin öncüsü olacaktır.

Önlerinde bahçesi olan dayalı döşeli bu villa konaklarda kim bir yaz geçirmek istemez. Tıpkı bir tatil köyü gibi.. Ağaçlar ve güller arasında Yaz kış iklimine uygun ormanın içinde veya ağaçlandırılmış alt yapısı tamamlanmış göl kenarında tabiatla baş başa kalabilmek için insanlar milyonlar harcıyor kilometrelerce yol kat ediyor. Çevre il ve ilçelerden et yemek için “Perşembe yaylasına”  giden insanlar Bize niçin gelmesin. “Çamiçi yaylalarını” Karadeniz’in cazibe merkezi haline getiren doğal güzellik bizde yok mu? Fazlasıyla var..

İnsanlar arayış içinde. Turizm artık sadece sahil kasabalarıyla sınırlı değil… Doğa turizmi en çok talep gören turizm dallarından biri.. Bu proje hayata geçirilirse sonraki yıllarda traking ve dağ sporları, orman safarileri, fotoğrafçılık, at gezileri v.b. gibi alanlarda alt yapı çalışmaları da tamamlanarak yaylalarımızı ulusal ve uluslararası turizme açabiliriz. Sadece güneşin doğuşunu izleyebilmek için yurt içinden ve yurt dışından binlerce kişi Adıyaman Nemrut dağına veya değişik yerlerdeki seyir tepelerine çıkıyor. Somun tepesindeki seyir terasının buralardan neyi eksik? Samsun Ayvacık baraj gölündeki dağ evlerine her yıl binlerle ifade edilen Arap turist geliyor.
Köy ekmeği yapan fırınlarda pişmiş tam buğday unundan yapılan “barmak”“tava çöreği”, “pağaç” “değirmen çöreği”,  “gömbe”,  “börek”,  “bal, tereyağı köy yumurtası” gibi yöresel menülerimiz çoklarının ilgisini çekecektir... Başçiftlik usulü “fırında et tava”, “çubukta şiş”, “Tokat kebabı”, “keşkek”, acılı “oymaç  çorbası”,  “sütlaç” gibi yöresel Başçiftlik yemekleri ni tatmak için bile yüzlerce insan akın akın hafta sonlarında Başçiftlik e gelecektir. Başçiftlik niçin orta Karadeniz in turizm merkezi “lezzet durağı” olmasın.. Temmuz sıcağında Niksar ovasında cayır cayır yanan insanlar, bırakın yaylalarda yağan çise altında “fırında kuzu et tava” yiyerek ferahlansın.. kendi elleriyle yaylalarda mantar toplasın.. Organik süt içsin, yoğurt yesin.. Kışlık peynir ve yağını bizden temin etsin.

Bilindiği gibi son yıllarda ülkemizde yapılan kültür balıkçılığı çok büyük bir ekonomik kaynaktır. Ben Sivas'ta uzun yıllar çalıştığım için yakından biliyorum Özellikle Gürün, Zara ve Ulaş ilçelerinde profesyonel olarak balıkçılık yapılır ve onlarca aile buradan geçimini sağlar oysa buraların akarsuları bizimkiler kadar zengin de değildir. Alabalık soğuk iklimi ve devamlı akarı olan soğuk suları sever. Bu bizim yaylalardaki mendereslerde fazlasıyla var. Kuman Gözünde, Kale deresinde, Üç oluk göletlinde, Çatakta veya Fırıncuk suyunda kurulacak alabalık çiftlikleri Başçiftlik ekonomisine ve çevre turizmine çok büyük katkılar sağlayacaktır.

Büyük kazanmak için büyük düşünmek lazım.

Biz Başçiftlikliyiz. Tarihte olduğu gibi her işin üstesinden geliriz, yeter ki isteyelim.

Sevgi ile kalın, hoşça kalın…


 Metin KILIÇ  Eğitimci, Yazar
 FOTO | Baciftlikblog.com  Yazar Email | metinkilic56@hotmail.com  

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net