Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

OKA'dan Mali Destek Alan "Gölün Büyüsü" Projesi

Bünyesinde 4 ili barındıran, kısa adı OKA olan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Tokat'ın tarihi ve turizm potansiyeli destek verdiği 9 projeden biri olan Pazar Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğinin "Gölün Büyüsü" projesi ile Pazar ilçesindeki Kaz Gölüne yatırım yapılarak, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret edip, vakit geçirebileceği turistik bir cazibe merkezi oluşturmayı hedefliyor.
Bünyesinde 4 ili barındıran, kısa adı OKA olan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Tokat'ın tarihi ve turizm potansiyeli destek verdiği 9 projeden biri olan Pazar Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğinin "Gölün Büyüsü" projesi ile Pazar ilçesindeki Kaz Gölüne yatırım yapılarak, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret edip, vakit geçirebileceği turistik bir cazibe merkezi oluşturmayı hedefliyor.

  Bünyesinde 4 ili barındıran, kısa adı OKA olan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA)'nın Tokat'ın tarihi ve turizm potansiyeli olan Tokat Merkez, Zile, Niksar ve Pazar'a ait tam destek verdiği 9 projeden biri olan Pazar ilçesindeki “Gölün Büyüsü” projesi ile bölge doğal dokusunu koruyarak Kaz Gölüne yatırım yapılarak, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret edip, vakit geçirebileceği turistik bir cazibe merkezi oluşturulması hedefleniyor.

“Gölün Büyüsü” projesi ile turizme kazandırılması planlanan Kaz Gölü; Pazar ile Zile arasında bulunan Üzümören mevkiinde 7 bin dönümlük alana sahip, tamamına yakın alanı sazlık kaplı. Kaz Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası sucul ekosisteme sahip olmakla beraber yerli ve göçmen kuşların yuvalanma, kuluçkalaşma alanı aynı zamanda. Sucul ekosistem alanı içinde mevcut popülâsyonda yaşamını sürdüren 108 çeşit kuş türü olmasına rağmen, yıl içinde aylar itibariyle tür sayısında değişimler söz konusu. Gölde saksağan, kara leylek, ak leylek, angıt, alaca balıkçıl, gri balıkçıl, ak kuyruksallayan, büyük beyaz balıkçıl, sutavuğu, sakarmeke, elmabaş, kamışçın, batağan, sazbülbülü, karatavuk, ördek türleri, kaz türleri barınıyor.

Kaz Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası için yapılacak olan faaliyetler TR 83 bölgesinin kalkınma potansiyelini harekete geçirerek yerel yönetimlerin güçlendirilmesine, kentsel dokuların korunmasına, geliştirilmesine ve restorasyonu ile turizme yönelik kentsel alt yapının iyileştirilmesine katkı sağlayacak toplam maliyeti 777.000,00 TL olan “Gölün Büyüsü” projesi ile
1. Kaz Gölü üzerinde yapılacak olan 300 metre uzunluğunda 1,2 genişliğinde ahşap iskele (2 adet gözlem evi ve gözlem iskelesi) oluşturulacaktır. 
2. Kaz Gölü etkinlik evinden itibaren yapılacak olan keşif yolu 300 metre uzunluğunda 1.2 metre genişliğinde 410 metrekare alan yapılacaktır.
3. Ahşap Etkinlik evi (150 m2): 150 metre kare olacak olan ev ahşap ve doğaya uyumlu şekilde yapılacaktır. bu evin içerisinde kaz gölü tanıtımı yapılacaktır.
4. Gözlem evi: 2 adet olarak Kaz gölü içersine doğru uzanan iskelenin uç kısmına yapılacaktır. 4. Kayık iskelesi (ahşap): 50 metre kare olacak olan iskele kayıkla gezinti yapmak isteyen ziyaretçiler için kayık sabitlenecek alandan oluşacaktır. 
5. 4 adet çözünürlüğü yüksek olan mobese kameraları ve kayıt cihazı alınarak Kaz gölünün canlı seyri yapılması için kullanılacak. aynı zamanda bölgeye gelen göçmen kuşların hareketliliği izlenecek ve raporlanacaktır. 
6. 2 adet Ücretli Dürbün: Kaz gölüne göçmen kuşların hareketliliğini izlemek için canlıları izleme ve kontrol amaçlı yapılacaktır. 
7. Giriş takı: Giriş - çıkış kontrol işleminin yapılması ve çevreye rahatsızlık verecek unsurların oluşmasını önlemek için yapılacaktır.
8. Bilgilendirme ve Yön Tabelaları: Kaz gölü ile ilgili tanıtım, yön belirleme amacı ile yapılacaktır. 
9. Kırmızı Lineer Oturma Bankı: Mekana özel tasarım olarak yapılacak. Aynı zamanda ziyaretçiler için hem dinlenme ve hemde seyir alanı şeklinde yapılacaktır. 
10. Ahşap Bank: 10 adet doğaya uygun olarak tasarım yapılacak. özellikle yaşlı ve dezavantajlı gruplar için dinleneme ve seyir ortamı oluşturacaktır.
11. Çöp Kutusu: 6 adet ahşap olarak doğayla uyumlu yapılacaktır. Çevre duyarlılığı algısını artıracaktır. 
12. Bisiklet Parkı: 2 adet olarak yapılacaktır. Kaz gölünde ziyaretçilerin bisiklet ile yolculuk yaparak hem sağlıklı olması hemde doğayı keşfetmesi sağlanacaktır. 
13. Gün Batım Köprüsü (125 metre kare):Doğa severler, foto safariciler , özel anlarını kalıcı kılmak isteyenler ve gölde güneşin batışının seyretmek isteyenler için ortam oluşturulacaktır.

 Tokattan.net  olarak proje ekibine ve Proje Mimarı Rüveyda KOÇ'a emeklerinden dolayı teşekkür ederiz.


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
 FOTO | Panoramio.com   KAYNAK | Pazar.gov.tr | Sabah.com.tr  

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net