Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Ege Bölgesi Zileliler Derneği Başkanı Adem SELVİ ile Söyleşi

Egenin incisi Türkiye'nin 3. Büyük şehri İzmir'de faaliyet gösteren Ege Bölgesi Tokat Zileliler Sosyal Yardımlaşma, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Adem SELVİ ile İzmir'de yaşayan Tokatlıları ve başkanlığı yürüttüğü, 2016 yılında kurulan ve 6 aylık bir zamanda İzmir'de Tokat'ın tanıtımına dair faaliyetler yürüten Zileliler derneğini konuştuk. Sıcak günlerini yaşadığımız bugünlerde sıcak bir söyleşi sizlerle.
Egenin incisi Türkiye'nin 3. Büyük şehri İzmir'de faaliyet gösteren Ege Bölgesi Tokat Zileliler Sosyal Yardımlaşma, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Adem SELVİ ile İzmir'de yaşayan Tokatlıları ve başkanlığı yürüttüğü, 2016 yılında kurulan ve 6 aylık bir zamanda İzmir'de Tokat'ın tanıtımına dair faaliyetler yürüten Zileliler derneğini konuştuk. Sıcak günlerini yaşadığımız bugünlerde sıcak bir söyleşi sizlerle.

  Ülkemizde çeşitli nedenlerle sürekli göç veren illerinden biridir, Tokat. TÜİK tarafından açıklanan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçlarına göre 31 Aralık 2015 tarihi itibariyle 1 milyon 306.496.00 Tokatlı'dan sadece 593 bin 990 kişi Tokat'ta ikamet ediyor yani nüfusun yarıdan fazlası Tokat'ın dışında yaşıyor. Dışarıda yaşayan Tokatlılar, gurbette birlik ve beraberliklerini kuvvetlendirmek, aralarında dayanışma ve yardımlaşmayı artırmak, Tokat kültürünü tanıtmak için yaşadıkları yerlerde Tokat dernekleri kuruyorlar. Bunlardan birisi de Egenin incisi Türkiye'nin 3. Büyük şehri İzmir'de 2016 yılında kurulan Ege Bölgesi Tokat Zileliler Sosyal Yardımlaşma, Kültür ve Dayanışma Derneği.

34 yıldır İzmir'de yaşayan Dernek Başkanı Adem SELVİ ile İzmir'de yaşayan Tokatlıları ve başkanlığı yürüttüğü, 2016 yılında kurulan ve 6 aylık bir zamanda İzmir'de Tokat'ın tanıtımına dair faaliyetler yürüten Ege Bölgesi Tokat Zileliler Sosyal Yardımlaşma, Kültür ve Dayanışma Derneğini konuştuk.

Hasan AÇIKEL Adem Bey, öncelikle sizi tanıyalım kısaca…
Adem SELVİ : İlkokul mezunu, 1. ci sınıfı Zile’de Necmi Muammer İlkokulu’nda okumuş, Yozgat’ın Yelten köyünden Zile’ye taşınmış, ailenin geçim derdi yüzünden İzmir’e göç etmiş, İzmir’de vasıfsız olunca haliyle apartman görevlisi yani kapıcılık mesleğini seçmiş bir babanın 2 çocuğunun en küçüğüyüm. 1975 yılında Tokat Zile’de doğdum. İlkokulu Namık Kemal İlkokulu’nda ve bir bölümünü de Gazi ilköğretim okulu’nda okudum. 1982 yılında İzmir’e taşındık. Yazın babam bizi Zile’ye gönderirdi, babaannem bizi harçlık kazanmamız için postanenin önünde ayakkabı boyamaya gönderirdi. Çalışma hayatına böyle başladım. Bakkal çıraklığı, inşaatın çeşitli kolları vs pompa operatörlüğü şoförlük ve Büfecilik yaptım. Şuan İzmir'de KÖPRÜ GAYRİMENKUL diye bir iş yerim var, emlak işleri yapmaya çalışıyorum. Evliyim, 3 tane çocuğum var 2 oğlan 1 kız. yani 2 gümüş, 1 Altın.

Ayrıca, TOSİAD İzmir Yönetim Kurulu, Tokatlı Dernekler Federasyonu ve İzmir İnşaat ve Zanaatkar Derneği Yönetim Kurulu üyesiyim.

Hasan AÇIKEL Adem Bey, bize başkanlığını yaptığınız Ege Bölgesi Tokat Zileliler Sosyal Yardımlaşma, Kültür ve Dayanışma Derneği tanıtır mısınız?
Adem SELVİ : 2016 yılında kuruldu, henüz 6 aylık bir dernek. Şimdilik 25 üyemiz var. Alışılmış derneklerin dışında işler yapmak Tokat'ı ve o muhteşem tarihini gerçekten tanıtmak için yola çıktık.

Hasan AÇIKEL Adem Bey, 6 aylık sürede dernek olarak neler yaptınız?
Adem SELVİ : 2 ay evvel tüm Zileli ve Şehitlerimiz için lokma döktürdük. Yöresel ürünlerimiz getirdik, dernekte İzmirlilere tanıtıyoruz.Ayda bir bat yapıp dağıtım yapıyoruz. Demokrasi nöbetlerinde İzmir Konak'ta katılanlara Tokat'ın markaları Niksar Ayvaz suyu ve Dimes meyve suyu dağıtımı yaptık. Akşamları mahalle parkta oynayan çocuklara Dimes meyve suyu dağıtıyoruz, çocukları mutlu görmek bizi mutlu ediyor.  Yapmak istediğimiz projelerimiz var.

Hasan AÇIKEL Projeleriniz neler...
Adem SELVİ : Örneğin her asker gönderme döneminde "Onbeşliler askere gidiyor" eğlencesi
yapmak. Buradaki tüm Tokatlı çocuklarımıza ata sporumuz güreş kursu verdirmek.Birde burada karakolları gezerek bu zor günlerde devletimizin yanında duran polislerimize Zile pekmezi dağıtacağız.

Hasan AÇIKEL : Sizin dışınızda İzmir'de kaç tane Tokat Derneği var?
Adem SELVİ : Benim bildiğim 20 tane Tokat derneği var, çoğu köy derneği. Ayrıca İzmir Tokat Dernekler Federasyonumuz var. Şimdilik derneğimizin federasyona üye değil.

Hasan AÇIKEL Birazda İzmir'deki Tokatlıları konuşalım...
Adem SELVİ : İzmir'de 60 bine yakın Tokatlı yaşıyor, genelde Zileliler burada. Eski İzmir olarak bilinen Karabağlar, Karşıyaka, Buca, Konak ve Narlıdere'de yoğun olarak bulunuyor. Ticaretle uğraşanlar olsa da çoğunlukla inşaat ve kollarında çalışıyorlar. Tokat ve ilçelerinden çok önemli yerlerde insanlar var. Maalesef İzmir'de gerekli argeyi yapıp bu milli güçlerimizi hem kendi yararlarına hem de Tokat'ın yararına kullanamıyoruz.

Hasan AÇIKEL : "Tokat ve ilçelerinden çok önemli yerlerde insanlar var." cümlesini açarsak...
Adem SELVİ : Çok değerlerimiz var tıpkı Türkiye cumhuriyeti'nin gün yüzüne çıkmayı bekleyen madenleri gibi Tokatlılar hep en önemli noktalarda olmuşlar. İzmir'de Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz KOCAOĞLU, Erbaalı, Chp İzmir Milletvekili Murat BAKAN, eski Milletvekili Zekeriya TEMİZEL, Ak Parti İl yönetiminde Cafer BÜYÜKALMUS var Tokatlı olarak, şuan aklıma gelenlerden.

Hasan AÇIKEL : "İzmir'de 60 bine yakın Tokatlı yaşıyor" dediniz az önce, TÜİK 2015 rakamlarında ise İzmir'de yaşayan Tokatlı sayısı yaklaşık 35000 civarında. Aradaki fark, İzmir'de 2. bir neslin oluştuğunu gösteriyor. Yani baba Tokatlı ama çocuk İzmir doğumlu olunca artık 2. nesil İzmir nüfusuna kayıtlı oluyor. Sizce artık Tokat'ı 2. nesil Tokatlılara da tanıtma zamanı gelmedi mi?
Adem SELVİ : Tokat'ı Tokat'ta tanıtamayız. Tokat'ı, Tokat'ın dışında yaşayan Tokatlılara tanıtırsınız. Yerel yöneticilerden isteğimiz derneklerle sürekli irtibata geçmeleri hatta bu iş için bir birim kurmalarını istiyoruz. Bayramlarda hepimiz görüyoruz, Tokat ve ilçelerinde iğne atsanız yere düşmüyor ve gelenler Tokat'ta gerçekten para harcıyor. Öncelikle bunun sürekliliğini sağlayan projeler üretmek gerekir. Tokat'tan İzmir'e gelmelerini, sempozyumlar ile göçü önlemek için dışarıdaki iş adamımıza "Orada bir ilçe var o ilçe seni sen yapan ilçe" söylemleriyle kendi ilçelerine küçük yatırımlar yapmasına aklına sokmamız gerek.

Bir sıkıntı da orta sınıfta var. Yıllar önce Tokat'tan taşınmış ve orada ne bir ev ne de başka bir bağı kalmamış. Aileler içinde TOKİ benzeri ve sadece bu kişilere yönelik evler yapılmalı ki, emekli olunca dönüş olsun. O da bir gelirdir ve ikinci neslin gelip gitmesi için bir nedendir. Birde gurbette vefat eden hemşehrilerimizin cenazelerini kendi ilçelerine götürülmesi zorunlu hale getirilmesi gerekir. Çünkü hem büyük şehirlerde mezarlık sıkıntısı var, hem de memleketine çocuklarının gelip ziyaretini sağlayacak önemli bir işdir. Bu ve bunun gibi bir sürü proje yapılan bilir tabi. Bu işi kendine dert edinmiş, biz ve bizim gibiler ile yöneticilerin zaman ayırıp toplantılar yapmalı ve aylık yıllık programlarla işin denetimini işletilmesini sağlaması gerekir.

Bana soruyorlar Tokat'ın neyi meşhur diye, bende şunu diyorum; Tokat'ın vatan için bir an bile düşünmeden şehit olmuş canları var, cihanları var ve tabi ürünleri var, diyorum. Yani yerel yönetimlerin 3-5 yabancı turist getirecek diye para harcamak yerine yerli ve milli, cebinden para harcayan ve Tokat'la göbek bağı olan "Yerli Turist" yani bizlere zaman ayırması gerekir 

Hasan AÇIKEL : Adem bey, bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz...
Adem SELVİ : Ben teşekkür ederim.



 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
 KOLAJ | Tokattan.net  KAYNAK | Tuik.gov.tr

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net