Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Hasan AÇIKEL | BAŞÇİFTLİK'in Kader Mücadelesi

Tokat'ın yeşili ve beyazı ile ön çıkan bir ilçesidir, Başçiftlik. Başçiftlik'i diğerler ilçelerden farklı kılan ise tarihi boyunca kazanımlarını mücadele ile elde etmiş olmasıdır. Bu mücadelenin zaferle sonuçlanan kazanımları ise yol, su, elektrik, okul ve ilçeliktir. Geçmişte mücadele ile kazanılan ve kısmen çözülen Niksar ile Başçiftlik arasında ulaşımın sağlayan yol, bugünlerde iki arabanın zor geçtiği darlığı, bol virajları ve kaçınılmaz ölümlü kazalarıyla tekrar gündemde. Başçiftlik ve Başçiftlikli için tekrar bir mücadele başlıyor, Başçiftlik’in mahpus kaderini değiştirecek yatırımların ilki, medeniyete ulaşmanın ilk adımı Hasan AÇIKEL’in kaleminden Başçiftlik’in Kader Mücadelesi…
Tokat'ın yeşili ve beyazı ile ön çıkan bir ilçesidir, Başçiftlik. Başçiftlik'i diğerler ilçelerden farklı kılan ise tarihi boyunca kazanımlarını mücadele ile elde etmiş olmasıdır. Bu mücadelenin zaferle sonuçlanan kazanımları ise yol, su, elektrik, okul ve ilçeliktir. Geçmişte mücadele ile kazanılan ve kısmen çözülen Niksar ile Başçiftlik arasında ulaşımın sağlayan yol, bugünlerde  iki arabanın zor geçtiği darlığı, bol virajları ve kaçınılmaz ölümlü kazalarıyla tekrar gündemde.  Başçiftlik ve Başçiftlikli için tekrar bir mücadele başlıyor, Başçiftlik’in mahpus kaderini değiştirecek yatırımların ilki, medeniyete ulaşmanın ilk adımı Hasan AÇIKEL’in kaleminden Başçiftlik’in Kader Mücadelesi…  

  Günümüzde ulaşım için kullandığımız Başçiftlik’i Niksar’a bağlayan Belbaşı üzerindeki yol 1970’lerde, Katırbeli üzerindeki yol ise 1984 sonrasında yapıldı. 2 farklı güzergâh olarak açılan bu yollar, Başçiftlik'in Efsane Başkanı İhsan ŞEN’in eseriydi. İhsan ŞEN'den sonra birçok başkan değişse de Başçiftlik’in yol problemi hiçbir dönemde çözülemedi. O dönemden günümüze Başçiftlikli ara ara yapılan rötuşlar yapılsa da bir türlü çözülmeyen, iki arabanın zor geçtiği bol virajlı yollara mahkum edildi, Ama bugünlerde konuşulan biri ihale aşamasında diğerleri ise güzergâhı netleşmese de kulaktan kulağa dolaşan 3 yol projesi var.

Lakin Başçiftlik’in kaderini değiştirecek yol projeleri takip edecek, siyasileri ve bürokratları yol yapacak yolun peşinde koşacak Başçiftlikli ve Başçiftlik sevdalısı idareci, bürokrat ve siyasilere de ihtiyaç var…

Hep böyle olmamış mıdır?

Başçiftlik mahpus kaderidir, birçok kazanımını peşinde koşarak, mücadele ederek tabiri caizse savaşarak elde etmiştir. Bunun tarihte hep anlatılagelen birçok örneği var.

Yıl 1966, Demirel Başbakan. Almus barajının açılışına gelir Tokat’a, sonra Niksar’a uğrar. Bunu fırsat bilen Başçiftlik’in ileri gelenleri örgütlenip Niksar’a da uğrayan Demirel’i karşılamaya gider. Yazdıkları bir mektubu Demirel’e vererek kendisinden yol, su ve elektrik bunun yanında köye birde Ortaokul açılmasını istemişler. Yol, Su, Elektrik olmaz ama Ortaokul’un onayı oradan alınır.

1969 yılında insanlar kamyonlara bindirilir. "Yol isteriz" dövizleri açılır önce Niksar sonra Tokat’ta. Olay dönemin ulusal basınına dahi düşer. Ama yol protestosu sonucunda 1970’lerde Katırbeli üzerindeki yol açılır.

Başçiftlik’in kaderi ile mücadelesi İhsan ŞEN'le hız kazanmış, Elektrik, su, yol, şehir planları o’nun gayretleriyle çözülmüştür.

İlçelik’te kolay olmamıştır. İhsan ŞEN’in 3. dönemine rastlar, lobi çalışmaları için Ankara mesken tutulduğu, siyasilerle, bürokratlarla görüşüldüğü o günler. Ama İlçelik'e giden sürecin başlangıcı 1988 yılıdır. Turgut ÖZAL Niksar’a Köklüce barajı açılışına gelir, Başçiftlik'ten insanlar yollara düşer... Kimilerine göre ilçelik'in sözü o karşılama alınır. 2 yıl süren mücadelenin sonunda Ali KAPUSUZ’un Belediye Başkanlığında 1990 yılında ilçelik onaylanır.

Dedim ya Başçiftlik’in kazanımları hiç kolay olmadı, bundan sonrada olacak gibi değil. Artık Başçiftlik’in yeni bir mücadelesi var, 2 yol projesinden fazlasıyla faydalanmak…

Bugünlerde Karadeniz’i Akdeniz’i bağlamayı amaçlayan yol projeleri yapılmakta ve planlanmakta. Her ne kadar da oluşan önemli ulaşım koridorlarına Tokat'a direkt yer verilmese de bu güzergahlara ulaşım için tali yollar açılması gündemde. Bu projeleri yakından takip eden Niksar Ak Parti İlçe Eski Başkanı Abdullah YILDIZ’la konuştuk, anlattıklarını özetlersek;

 “1. Ünye-Niksar-Tokat-Sivas; Ünye-Akkuş-Niksar arasında yapılacak bölünmüş yol; Ünye-Akkuş ve Akkuş-Niksar olmak üzere 2 kesim halinde projelendirildi. Ünye-Akkuş arasındaki kesimde, mevcut yol güzergâhının dağlık araziden geçmesi ve yamaç eğimlerinin çok dik olması nedeniyle; karayolları geometrik standartlarında bir bölünmüş yol projesi ile mevcut yerleşimlere ulaşım sağlamak, köy ve ilçeler için güvenli bir kavşak tasarımı mümkün olamadığından; alternatif güzergâhlar araştırıldı. Yapılan detaylı teknik çalışmalar sonucunda; Karayolları Teknik Heyetince, Ünye’nin doğusundaki Cevizdere Vadisini takip eden güzergâh bölünmüş yol için uygun görüldü. Yeni güzergâh Karayolları Genel Müdürlüğü "Bölünmüş Yollar” Haritasına da işlendi. 

Niksar, Akkuş ve Ünye'liler başta olmak üzere, Tokat, Ordu ve Sivas halkı Karadeniz-Akdeniz hattının en verimli çalışacak güzergâhının bir an önce ihalesinin yapılmasını sabırsızlıkla bekliyor.

Başçiftlik’i Niksar’a bağlayan Katırbeli üzerindeki yol, Alan köyü güzergâhından Niksar-Ünye bölünmüş yoluna bağlandığında, mesafe 25 dakikaya kadar düşüyor. Alan köyün güzergâhının Karayolları Genel Müdürlüğü Yol Ağı’na dâhil edilmesi için Başçiftlikli ve Başçiftlik sevdalısı idareci, bürokrat ve siyasilere büyük görevler düşüyor.

2. Ordu-Aybastı-Başçiftlik-Almus-Doğanşar-Sivas; Ordu-Aybastı-Başçiftlik-Almus-Doğanşar-Sivas otoyol güzergâhında Yap İşlet Devret (YİD) modeliyle düşünülen, tasarlanan ve ön çalışmaları yapılan bir otoyol çalışması var. Güzergâhı şu an için netleşmedi. Ama muhtemel güzergâhlardan birisi olarak seçenekler arasında yer alıyor. Önümüzdeki yıllarda güzergâhın belirlenip projelendirilmesi bekleniyor.

Ordu-Aybastı-Başçiftlik-Almus-Doğanşar-Sivas güzergâhı konusunda ilgili birimlerde lobi çalışmalarının şimdiden yapılması için Başçiftlikli ve Başçiftlik sevdalısı idareci, bürokrat ve siyasilere vazife düşüyor.”

Basciftllik.net sitesi için temmuz 2014 yılında söyleşi için bir araya geldiğimiz Başçiftlik Belediye Başkanı Murat TUNÇEL, Abdullah YILDIZ’a ilave olarak üçüncü bir yoldan bahsediyordu. Başkan TUNÇEL, 1997 yılında Dr. Cevat AYKAN bakanlığında Niksar-Başçiftlik-Bozcalı arasına çizilmiş ama uygulamaya geçmemiş bir proje ile ilgili Karayolları Bölge Müdürü ile aralarında geçen diyaloğu paylaşırken "... ama ora olacak, ama bura olacak, yani 5 yıl içerisinde Allah'ın izniyle bu yolu proje aşamasına getireceğiz. Eğer Bölge Müdürü buna uygunluk verdikten sonra ben bunun arkasını bırakmam. Siyasilere bastıracağız, gideceğiz, geleceğiz, aşındıracağız, başka çaresi yok." ifadeleriyle hangi proje olursa olsun bizzat kendisinin Başçiftlik'in yol sorunun takipçisi olacağını belirtiyordu.

Sadece Belediye Başkanı Murat TUNÇEL değil Tokat'ın Başçiftlikli Milletvekili Yusuf BEYAZIT'ta Haziran 2015 seçimleri öncesi Başçiftliklilere hitap ederken Başçiftlik'in yol sorununun kendi sorunu olduğunu ve bunun çözümü için sonuna kadar takipçisi olacağına dair sözler verdi.

Sadece siyasiler değil Başçiftlikli vatandaşalrda sorunun çözümü için bireysel başvurularda bulundular. Verilen sözlere rağmen çözüm bekleyen yol sıkıntısı için Tokat İl Özel İdaresine dilekçe ile başvuran Başçiftliklilere, yolun Tokat İl Özel İdaresi'nin yetki alanı dışında kaldığı cevabı verildi ve adres olarak Karayolları Genel Müdürlüğü gösterildi.

Geçmişte mücadele ile kazanılan ve kısmen çözülen Başçiftlik-Niksar yolu, bugünlerde iki arabanın zor geçtiği bol virajlarından kaynaklanan ölümlü kazaları ile gündemde. Sadece 2016 yılında 50 yakın hasarlı kazanın yaşadığı ve 3 ölümün gerçekleştiği yolda, 24 Ekimde meydana gelen kazada yolun Hanyeri köyündeki kazada 1 kişi öldü 3 kişi yaralandı. Olayın sosyal medyada yer almasıyla yıllardır çözüm bekleyen yol sorunu için verilen sözler hatırlatılarak tepkiler dile getirildi.

İhsan ŞEN'den Başçiftlik-Niksar yoluna en çok mesai harcayan Belediye Başkanı olan Murat TUNÇEL, kişisel Facebook adresinde kaza sonrası yapığı açıklamada kazada ölen vatandaşımıza rahmet ve yaralılara şifa dilerken Başçiftlik-Niksar yolu ile ilgili Tokat Milletvekili Yusuf BEYAZIT ile görüştüklerini, vekilin Ulaştırma Bakanıyla yaptığı yoğun görüşmeleri sonucunda 35 Km'lik Niksar-Başçiftlik-Bozcalı Bağlantı yolu 2017 yılı bütçe planlamasına alınarak 2017 yılında yapımına başlanacağı sözünü verdiği paylaştı.

Verilen sözlere rağmen aslında Başçiftlik'in kader mücadelesi yeni başlıyor, Tokattan.net olarak bizler, yıllardır çözüm bekleyen Başçiftlik'in kader mücadelesinde üzerine düşen vazifeyi sonuna kadar yaparak Başçiftlik adına güzel olan her şeyi paylaşmaya devam edeceğiz…


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net Genel Yayın Yönetmeni
  FOTO | Hikmet AYAN  KOLAJ | Tokattan.net  Yazar Email | Tokattannet@gmail.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net