Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

90 Yıllık Hayal Gerçek Oluyor

Cumhuriyet tarihinin ilk demiryolu hattı olma özelliğine sahip Samsun-Sivas(Kalın) demiryolu hattının 1924 yıllında temeli atılırken Demiryolunun Tokat'tan geçmesine Tokatlı razı gelmez, güzergah Turhal, Zile, Yeşilyurt ve Artova ilçeleri olarak belirlenir. O günlerde Tokatlı tarafından kabul görmeyen günümüzde aranır olan Tokat'a demiryolu projesi, kara trenden hızlı trene geçiş yaptığımız bugünlerde tekrar gündemde. Turhal üzerinden Tokat'ı ulusal tren yolu ağına bağlayacak olan projenin ihalesini tamamlandı, Tokat'ın 90 yılllık hayali gerçekleşmeye başladı.
Cumhuriyet tarihinin ilk demiryolu hattı olma özelliğine sahip Samsun-Sivas(Kalın) demiryolu hattının 1924 yıllında temeli atılırken Demiryolunun Tokat'tan geçmesine Tokatlı razı gelmez, güzergah Turhal, Zile, Yeşilyurt ve Artova ilçeleri olarak belirlenir. O günlerde Tokatlı tarafından kabul görmeyen günümüzde aranır olan Tokat'a demiryolu projesi, kara trenden hızlı trene geçiş yaptığımız bugünlerde tekrar gündemde. Turhal üzerinden Tokat'ı ulusal tren yolu ağına bağlayacak olan projenin ihalesini tamamlandı, Tokat'ın 90 yılllık hayali gerçekleşmeye başladı.

  Cumhuriyet tarihinin ilk demiryolu hattı olma özelliğine sahip Samsun-Sivas(Kalın) demiryolu hattının temeli 21 Eylül 1924'te Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan ve inşası 1932 yılında tamamlandı. Dağlık bir bölgede kısıtlayıcı yatay kavislerle dik meyilli alanlardan geçen hat, elektrifikasyonu ve sinyalizasyonu olmayan tek yönlü demiryolu hattı konumunda. 2008 yılında rehabilitasyonu yapılan hat, Samsun ile Amasya arasındaki kısımla 378 kilometreden oluşuyor.

1924 yıllında temeli atılırken Demiryolunun Tokat'tan geçmesi için çalışmalar yapılır ama Tokatlı razı gelmez, güzergah Turhal, Zile, Yeşilyurt ve Artova ilçeleri olarak belirlenir.  1920'lerde kaçan tren bir daha Tokat'a uğramaz. O günlerde Tokatlı tarafından kabul görmeyen günümüzde aranır olan Tokat'a demiryolu ile ulaşım projesi, kara trenden hızlı trene geçiş yaptığımız bugünlerde tekrar gündemde. Turhal üzerinden Tokat'ı ulusal tren yolu ağına bağlayacak olan projenin ihalesini tamamlandı, Tokat'ın 90 yılllık hayali gerçekleşmeye başladı.


Tokat-Turhal arası yaklaşık 42 km demiryolu için teknik ve ekonomik yönden uygun güzergahın seçilmesi, harita alımı, Jeolojik-Jeoteknik, hidrojeolojik, mühendislik jeolojisi, geoteknik ve hidrolik-hidrolojik çalışmaların yapılması, sanat yapılarının uygulama projelerinin ve güzergah altyapısına ve üstyapısına ait kesin projelerinin hazırlanması, sinyalizasyon ve telekomünikasyon projelerinin hazırlanması ile yapım ihalesine yönelik belgelerin hazırlanması işi için 11 Kasım 2016 Cuma günü ihale yapıldı. Böylece Turhal üzerinden Tokat'ı 120 km hızla giden ulusal tren yolu ağına bağlayacak olan projenin ilk aşaması tamamlanmış oldu.

Güzergahın projelendirlenmesinin işe başlama tarihinden itibaren 450 takvim günü içinde tamamlanması bekleniyor.

İhalenin gerçekleşmesinin ardından Tokatlılara müjdeyi kişisel Twitter hesabından açıklama Tokat Milletvekili Prof. Dr. Celil GÖÇER verdi. GÖÇER şu ifadeleri paylaştı; “ Çalışmalarımız meyvesini verdi, söz verdiğimiz gibi, Tokat il merkezini demiryolu ağına bağlamak için Altyapı, Üstyapı, Sinyalizasyon, Telekominikasyon ihalesi gerçekleşti.” 



 Hasan AÇIKEL Tokattan.net
   KOLAJ | Tokattan.net  KAYNAK | Twitter.com/celilgocer

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net