Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Turhal'a Modern Yüksek Sistemli Bağ Tesisi

Tokat'ın bağcılık kültürü çok eskiye dayanan ilçesi Turhal'da, bağcılığın tekrar canlandırılması, üreticilerin modern, yüksek sistem bağ tesislerine kavuşmaları için hazırlanan ‘Turhal Bağcılığını Geliştirme Projesi’ kapsamında, Necip Köyü’nde bağ fidanı dağıtımı ve dikim töreni düzenlendi. Törene katılan Tokat Milletvekili Prof.Dr. Celil GÖÇER; "Kurulan yeni bağ tesisleri ile ilçemizden dünya pazarına meşhur Tokat salamura bağ yaprağı üretim miktarını artırarak çiftçilerimizin gelir düzeyini yükseltmek ana hedefimiz" dedi.
Tokat'ın bağcılık kültürü çok eskiye dayanan ilçesi Turhal'da, bağcılığın tekrar canlandırılması, üreticilerin modern, yüksek sistem bağ tesislerine kavuşmaları için hazırlanan ‘Turhal Bağcılığını Geliştirme Projesi’ kapsamında, Necip Köyü’nde bağ fidanı dağıtımı ve dikim töreni düzenlendi. Törene katılan Tokat Milletvekili Prof.Dr. Celil GÖÇER; "Kurulan yeni bağ tesisleri ile ilçemizden dünya pazarına meşhur Tokat salamura bağ yaprağı üretim miktarını artırarak çiftçilerimizin gelir düzeyini yükseltmek ana hedefimiz" dedi.

  Tokat'ın bağcılık kültürü çok eskiye dayanan ilçesi Turhal'da, bağcılığın tekrar canlandırılarak üreticilerin modern, yüksek sistem bağ tesislerine kavuşmaları amacıyla hazırlanan ‘Turhal Bağcılığını Geliştirme Projesi’ kapsamında, Necip Köyü’nde bağ fidanı dağıtımı ve dikim töreni düzenlendi.

Turhal Kaymakamlığı ile İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve dünyaya pazarlanan meşhur Tokat salamura bağ yaprağının üretim miktarının artırılması hedeflenen projenin, bütçe ve sürdürülebilirlik bakımından Türkiye'nin en büyük projesi olduğu kaydedilirken, proje kapsamında Turhal'a bağlı Necip Köyü’nde, 300 üreticiye bin 800 dekarlık modern yüksek sistemli bağ tesisi kuruldu.

Necip Köyü’nde düzenlenen bağ fidanı dağıtımı ve dikim töreninde proje hakkında bilgiler veren GOÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Danışmanı Prof. Dr. Rüstem CANGİ, narince üzüm çeşidinin Tokat’ın marka değerlerinden birisi olduğunu söyledi. Proje kapsamında çiftçilere 400 bin adet asma fidanı dağıtıldığını dile getiren Cangi, yakın gelecekte Tokat bağcılığının ülke bağcılığına damga vuracağını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Muammer GÜRÇAY ise konuşmasında, kurulan tesisten üçüncü yıldan itibaren her yıl 792 ton üzüm ve 396 ton salamuralık yaprak elde edileceğini söyledi.
GÜRÇAY, projenin Turhal’a bağlı Şenyurt Kasabası ile Akbuğday, Necip, Kat, Kalaycık ve Çarıksız Köyleri’nde ikamet eden 300 çiftçi ailesi ve şehirlere göç etmiş; fakat geri dönmek isteyen tüm çiftçileri kapsadığı dile getirdi.

Turhal Kaymakam Vekili Batuhan BİNGÖL’ün selamlama konuşmasının ardından kürsüye gelen Tokat Milletvekili Prof.Dr. Celil GÖÇER ise, bu ve buna benzer projelerle göçün tersine döneceğini söyledi. Tokat yaprağının reklama, pazarlamaya ihtiyacı olmadığını ifade eden  Prof.Dr. GÖÇER, "Kurulan yeni bağ tesisleri ile ilçemizden dünya pazarına meşhur Tokat salamura bağ yaprağı üretim miktarını artırarak çiftçilerimizin gelir düzeyini yükseltmek ana hedefimiz" diye konuştu.

Törende konuşan Tokat Valisi Cevdet CAN, projede 400 bin adet devek dağıtıldığını, üzümün ana vatanına geri döndüğünü söyledi. Çiftçilere topraklarına sahip çıkma çağrısında bulunan Vali CAN, "Bağlar oluşturuluyor, yaklaşık 2 bin 300 dönümlük alanda üzüm tarımı yapılacak. Bu topraklar önümüzdeki 8-10 yıl içerisinde aranan topraklar olacak. Çok güzel topraklar, çok güzel ürünler olacak burada" dedi.

Konuşmaların ardından çiftçilere bağ devekleri dağıtılarak örnek olarak hazırlanan alanda devek dikimi yapıldı.

Necip Köyü’nde düzenlen törene Vali Cevdet CAN, Tokat Milletvekili Prof.Dr. Celil GÖÇER, GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa ŞAHİN, Turhal Kaymakam Vekili Batuhan BİNGÖL, Pazar Kaymakamı Sefa GÜLER, Turhal Belediye Başkanı Yılmaz BEKLER, Tokat İl Genel Meclis Başkanı Adem DİZER, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   FOTO | Tokat.gov.tr  KAYNAK | Tokat.gov.tr

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net