Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Dimes'ten Tokat'a Kültür Hizmeti

Tokat’ın ve ülkemizin en önemli sanayi kuruluşları arasında yer alan DİMES, Tacettin GÜNAYDIN ve Burhan GÜNESEN’in yaklaşık 16 yılda derlediği şehrin zengin tarihsel mirası ve Anadolu kültüründeki önemli yerini vurgulayan “Bir Asırda Tokat Simalar” isimli kitabına destek oldu. 1900’lerden günümüze, Tokat'ın kültür ve sosyal yaşantısını anılar ve görsellerle aktaran kitap, Dimes'in katkılarıyla Tokat'taki okulların kütüphanelerine ücretsiz olarak dağıtılıyor.
Tokat’ın ve ülkemizin en önemli sanayi kuruluşları arasında yer alan DİMES, Tacettin GÜNAYDIN ve Burhan GÜNESEN’in yaklaşık 16 yılda derlediği şehrin zengin tarihsel mirası ve Anadolu kültüründeki önemli yerini vurgulayan “Bir Asırda Tokat Simalar” isimli kitabına destek oldu. 1900’lerden günümüze, Tokat'ın kültür ve sosyal yaşantısını anılar ve görsellerle aktaran kitap, Dimes'in katkılarıyla Tokat'taki okulların kütüphanelerine ücretsiz olarak dağıtılıyor. 

  Tokat’ın ve ülkemizin en önemli sanayi kuruluşları arasında yer alan Dimes, Tacettin GÜNAYDIN ve Burhan GÜNESEN’in kaleme aldığı şehrin zengin tarihsel mirası ve Anadolu kültüründeki önemli yerini vurgulayan “Bir Asırda Tokat Simalar” isimli kitabına destek oldu. 1900’lerden günümüze, Tokat'ın kültür ve sosyal yaşantısını anılar ve görsellerle aktaran kitap, Dimes'in katkılarıyla Tokat'taki okulların kütüphanelerine ücretsiz olarak dağıtılıyor. 

Erken bir yaşta hayatını kaybeden Dimes'in kurucusu Mustafa Vasfi DİREN“Soframıza koymayacağımız meyveyi işleyemeyiz, çocuğumuza içirmeyeceğimiz meyve suyunu üretmeyiz” sözü DİMES’in kalite politikalarının özünü oluştururken “Girişimci bir yörenin önderidir” ve “Girişimci yeşerdiği yöresini asla unutmaz” sözleri, bugün DİMES’in sosyal sorumluluk çalışmalarına da ışık tutuyor. 

İçerisinde yaklaşık 800 adet görseli barındıran “Bir Asırda Tokat Simalar” isimli kitap, kentin tarihi, Tokatlıların güvenilir kişiliği, kültürel ve turistik açıdan önem taşıyan yerleri anlatıyor, içeriğinde ilginç anekdotlar da yer alıyor. Bu anekdotlardan biri, emekli Osmanlı paşalarının zengin ve bereketli doğası nedeniyle Tokat ya da Bursa’yı ikametgâh olarak seçmeleri.

“Bir Asırda Tokat Simalar” kitabı yazarlarından Burhan GÜNESEN, Dimes’in verdiği desteğin önemini şu sözlerle dile getiriyor: “1988 yıl sonunda Tokat'ta ilk Ofset matbaa tesisini Dimes’in desteği ile kurarak İstanbul'dan gelerek Tokat'a yerleştim, zaman içerisinde Tokat'ımızın renkli simalarından Rahmetli Tacettin GÜNAYDIN amca ile 1990 yıllarında tanıştım. Kendisi çok duyarlı memleket sevdasıyla yaşıyordu. Kendisi Tokat Turizm elçiliği yapıyordu, memleketini ve insanını sevmek ruhuna işlemişti. Arşivinden her yıl Tokat takvimleri yapardık. En sonunda Tacettin Amca dedim biz memleketin ve ecdadımızın kültürünü yansıtan kitabı çıkaralım deyince bu sözümün karşısında ifade edemeyecek kadar çok mutlu olmuştu.”

İki yazarın 1998 yılında başlayan kitap çalışması, 2013 yılında tamamlanmış; ancak Tacettin GÜNAYDIN maalesef çok emek verdiği eserin basımını göremeden vefat etmiş. Bu kültür mirasının yaygın bir şekilde dağıtımı için gayret gösteren Burhan GÜNESEN, aradığı desteği yine Dimes’ten bulmuş.

Burhan GÜNESEN sonraki gelişmeleri şöyle aktarıyor: “Tokat'ımızın Değerlerinden Ali Rıza DİREN Bey’e konuyu aktardım; O da bana “Kitabın dağıtılması için gerekli yardımı memnuniyetle yaparız.” dedi. Tokat'ımızın değerli tarihini ve kültür yapısını gelecek nesillere taşımak için merkez ve ilçe okul kütüphanelerinde yer alacak olan Bir Asırda Tokat Simaları eseri, Dimes' in güzel şehrimize armağanıdır.”

Tokat’ın yakın geçmişini, kültürünü aktarmayı hedeflediği belirten GÜNESEN, sözlerini şöyle sürdürdü: “İçinde yaşadım gördüm ve bildiklerimin birazını paylaşmak arzusundaydım. Kökleri Tokat’ta atılan, bugün Türkiye sınırlarının da ötesinde, dünyanın birçok ülkesinde aranan bir marka olan Dimes’in değerlerine daima sahip çıkan bir kurum olduğunu; yüreklerini tanıdığım bu insanların, bu konuda da duyarsız kalmayacaklarını biliyordum. Tokat'ımızın değerleri DİREN ailesinin her bireyi gece ve gündüz demeden büyük hassasiyet duruşları ile mücadele ederek kurmuş oldukları her fabrikada personel alımında Tokat'ın insanına öncelik verdikleri duyarlılıkla ve Tokat’ın değerlerine değer katarak bu toprakların vefakar şahsiyetleri olmuşlardır. Dünden bugüne her konuda ilk güven ve gurur duyduğumuz kapı Dimes’dir. Kendilerine sonsuz teşekkürlerimi ileterek iyi ki Tokat'ta çok şükür varsınız diyorum. Tokat'ın hiçbir zaman unutulmayacak efsanesi merhum M. Vasfi DİREN Bey’i, Tokat'ımızın ve Ülkemizin ekonomisine omuz veren DİREN ve Dimes güçlü kuruluşunu kuran ve memleketimiz için övünç duyduğumuz ekmek kapısını bizlere bırakan medar-ı iftiharımızı, Rahmetle anıyorum. Ruhu şad olsun.”

Dimes'in katkılarıyla “Bir Asırda Tokat Simalar” kitabı Tokat'taki okulların kütüphanelerine ücretsiz olarak dağıtımına başlandı.


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
    Tokattan.net      TokatGazetesi.com 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net