Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Tokat'ta Erkek Elbisesi İle Çörek Satan Bir Kadın

Akşam gazetesi 6 Ocak 1936 tarihli sayısında; Tokat sokaklarında erkek kıyafetiyle çörek satan Sebile hanımın hikayesini okuyucularıyla paylaştı...
Türk basının en eski gazetelerinden biri olan Akşam gazetesi, 6 Kanunusani (Ocak) 1936 tarihli sayısında “Tokatta Erkek Elbisesile Çörek Satan Bir Kadın” başlığıyla Tokat sokaklarında erkek kıyafetiyle çörek satan Sebile hanımın hikayesini kısa bir haber olarak yayınladı. Sebile Hanımın neden erkek kıyafetiyle dolaştığının cevabını ise gazete "Bayan Sebile bu kıyafeti için daha pratik bulmuştur." ifadeleriyle spottan okuyucusuna aktardı.

  1918 yılında kurulan ve Türk basın tarihinin en uzun soluklu gazetelerinden biri olan eski Akşam gazetesi, 6 Kanunusani (Ocak) 1936 tarihli sayısında “Tokatta Erkek Elbisesile Çörek Satan Bir Kadın” başlığıyla eşini savaşta kaybettikten sonra yalnız kalan ve Tokat sokaklarında erkek kıyafetiyle çörek satan Sebile hanımın hikayesini kısa bir haber olarak yayındı. Sebile Hanımın neden erkek kıyafetiyle dolaştığının cevabını ise gazete "Bayan Sebile bu kıyafeti için daha pratik bulmuştur." ifadeleriyle spottan okuyucusuna aktardı.

Akşam Gazetesi'nin 6 Kanunusani (Ocak) 1936 tarihli sayısının 1.'nci sayfasında “Tokatta Erkek Elbisesile Çörek Satan Bir Kadın” başlığıyla yayınlanan kısa haberde şu ifadelere yer verildi; 
Burada meşhur bir satıcı vardır. Bu, erkek kıyafetinde dolaşan bayan Sebiledir. Bayan Sebile erkek elbisesi sırtında her gün:
-Hani ya.. çörekler.. diye bütün Tokat sokaklarını dolaşır… Bayan Sebile, Tokatın en nefis çöreklerini satar.

Bu kadıncağızın kocası umumi harpte ölmüştür. Bundan sonra hayatta desteksiz kalan Sebile, ticaret yapmağa karar vermiş, erkek elbisesini de daha pratik bulmuştur. Bunun üzerine erkek elbisesi giyerek çörekçiliğe başlamıştır. kendisi erkek elbisesinden son derece memnundur. Bu suretle bayan Sebile, yer yüzünde erkek elbisesi giyen Marlen Dietrichten başka kadınlar olduğunu da isbat etmiştir.

 

 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
    5Harfliler.com      5Harfliler.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net