Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Gözde AKAY, Toplumun Kafasındaki Psikologu Yazdı

Her ne kadar resmi olarak kabul edilen ve evrensel olarak kutlanan bir gün olmasa da 10 Mayıs günü ülkemizde bir süredir kutlanan Dünya Psikologlar Gününde, Tokat’ta farklı bakanlıklara bağlı, farklı kurumlarda çalışan 12 psikolog bir araya geldi, toplumun kafasında bir soru işareti olan psikolog mesleğini konuştu. Görüşmeye katılan Psikologlardan Gözde AKAY, Psikologluk mesleğine dair bilinmeyenleri ve toplumun kafasındaki meslekle ilgili soru işaretleri kaleme aldı.
Her ne kadar resmi olarak kabul edilen ve evrensel olarak kutlanan bir gün olmasa da 10 Mayıs günü ülkemizde bir süredir kutlanan Dünya Psikologlar Gününde, Tokat’ta farklı bakanlıklara bağlı, farklı kurumlarda çalışan 12 psikolog bir araya geldi, toplumun kafasında bir soru işareti olan psikolog mesleğini konuştu. Görüşmeye katılan Psikologlardan Gözde AKAYPsikologluk mesleğine dair bilinmeyenleri ve toplumun kafasındaki meslekle ilgili soru işaretleri kaleme aldı.

  Her ne kadar Birleşmiş Milletler nezdinde resmi olarak kabul edilen ve evrensel olarak kutlanan bir gün olmasa da 10 Mayıs günü ülkemizde bir süredir "Dünya Psikologlar Günü" olarak kutlanıyor. Tokat’ta farklı bakanlıklara bağlı, farklı kurumlarda çalışan 12 psikolog bir araya geldi, toplumun kafasında bir soru işareti olan psikolog mesleğini konuştu.

Görüşmeye katılan Psikologlardan Gözde AKAY, Dünya Psikologlar Gününde Psikologluk mesleğine dair bilinmeyenleri ve toplumun kafasındaki meslekle ilgili soru işaretleri şu ifadelerle kaleme aldı;Ben Gözde AKAY doğma büyüme Tokatlıyım. Çankaya Üniversitesi psikoloji bölümü mezunuyum. 1 yıllık psikologum, Tokat'ta Özel bir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde kurum psikologu olarak görev yapıyorum.

Sizlere Psikologluk mesleğine dair bilinmeyenleri ve toplumun kafasındaki meslekle ilgili soru işaretlerine ilişkin izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.

Psikolog, Fen-Edebiyat fakültelerinin psikoloji bölümünden 4 yıllık eğitim sonucunda mezun olmuş olan kişilere denir.

Psikologların çalışma alanları: Depresyon, anksiyete (kaygı) bozukluğu, panik bozukluk, obsesifkompulsif bozukluk, sosyal fobi, travma sonrası stres bozukluğu, iki uçlu bozukluk (manik depresif bozukluk ve bipolar bozukluk), şizofreni, alkol-madde bağımlılığı, cinsel işlev bozuklukları, kişilik bozuklukları, yeme bozuklukları, histeri-konversiyon, hipokondriazis, tikler, demans (bunama), uzun süren yas, dürtü kontrol bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, altını ıslatma, çocukluk çağı ruhsal sorunları, ergenlik sorunları, ergenlik dönemi ruhsal sorunları, yaygın gelişimsel bozukluklar (otizm vb.) gibi alanlardır.

Toplumda psikologların yalnızca hastanelerde görev yaptığı ile ilgili yanlış bir kanı vardır. Psikologlar, sağlık bakanlığına bağlı olarak hastanelerde, üniversitelerde ve toplum ruh sağlığı merkezlerinde çalıştıkları gibi adalet bakanlığına bağlı olarak adliyelerde, ceza ve tevkif evlerinde, emniyetlerde ve adli tıp kurumlarında da görev yapmaktadırlar. Ayrıca aile ve sosyal politikalar bakanlığına bağlı olarak kadın sığınma evlerinde, sevgi evlerinde, bakım evlerinde ve aile sosyal destek projelerinde hizmet vermektedirler. Ek olarak milli eğitim bakanlığına bağlı şekilde okullarda, kreşlerde ve rehabilitasyon merkezlerinde çalışmaktadırlar. Son olarak gençlik ve turizm bakanlığında da psikologlar görev almaya başlamış ve çalışma alanları genişletilmiştir. Psikologlar 1 yıllık pedagojik formasyon eğitimi sonucunda rehber öğretmen ünvanını da kazanabilmektedir.

Psikolog, psikiyatrist ve psikolojik danışman rehber öğretmen birbirleriyle sıklıkla karıştırılan
mesleklerdir. Psikiyatristler tıp fakültesinden 6 yıllık eğitimin ardından 4 yıl psikiyatri ihtisası yapmış uzman hekimlerdir. İlaç yazma yetkisi yalnızca psikiyatristlere aittir ve sağlık bakanlığına bağlı olarak çalışırlar. Psikolojik danışman rehber öğretmenler ise eğitim fakültelerinin psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünden 4 yıllık eğitim sonucu mezun olan kişilerdir ve milli eğitim bakanlığına bağlı olarak çalışırlar.

Maalesef günümüzde kendisini NLP uzmanı, yaşam koçu gibi değişik ünvanlarla tanıtarak toplumun ruh sağlıyla düşüncesizce oynayıp, bu yolla maddi gelir elde etmeye çalışan kişilerle karşılaşıyoruz. Ruh sağlığı en az fiziksel sağlık kadar önemlidir ve sonuçları ölümcül olabilir. Bu yüzden kamu kurumları dışında danışma hizmeti almak istenildiğinde mutlaka eğitim durumları ve diplomaları sorulmalıdır. Gerçek ruh sağlığı çalışanları diplomalarını göstermekten çekinmezler.”

 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
    Tokattan.net      Gözde AKAY, Psikolog

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net