Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Metin KILIÇ | Başçiftlik'te Kayak ve Kış Turizmi

Eskiden zengin sporu olarak da bilinen kayak sporu sadece Uludağ, Kartalkaya, Ilgaz, Erciyes, Palandöken, Sarıkamış gibi belli merkezlerde yapılıyor, kayak yapmak için bu merkezlere gidenler çok fahiş ücretler ödemek zorunda kalıyordu. Son yıllarda Turizm anlayışının değişmesi Kış turizminin de yaz turizmi gibi cazip hale gelmesiyle ülkemiz ve bölgemizde mevcutlara yeni kayak merkezleri eklendi. Kış sporları ve kayak vazgeçilmez bir eğlence ve moda haline geldi.
Eskiden zengin sporu olarak da bilinen kayak sporu sadece Uludağ, Kartalkaya, Ilgaz, Erciyes, Palandöken, Sarıkamış gibi belli merkezlerde yapılıyor, kayak yapmak için bu merkezlere gidenler çok fahiş ücretler ödemek zorunda kalıyordu.

Son yıllarda Turizm anlayışının değişmesi Kış turizminin de yaz turizmi gibi cazip hale gelmesiyle ülkemiz ve bölgemizde mevcutlara yeni kayak merkezleri eklendi. Kış sporları ve kayak vazgeçilmez bir eğlence ve moda haline geldi.


Kar yağışının çok yoğun olduğu Tokat/Başçiftlik te açılan kayak tesisleri de bunlardan biri. Tesiste kayak yapmayı yeni öğrenenler ve profesyonel için farklı eğim ve uzunluklarda liftler mevcut. Bu sene yeterince yağmayan kar yetkilileri endişelendirse de Başçiftlik coğrafyasının her tarafı kayak lifti.. Bu açıdan bakıldığında konaklama ve ulaşım gibi bazı sorunlar aşılırsa amatör ve profesyonel sporcular için bölgedeki en ideal kayak tesisleri ileriki yıllarda Başçiftlik olabilir diyebiliriz.

Seçildiği günden beri Başçiftlik'i tanıtmak ve kalkındırmak için farklı arayışlar içine giren genç ve dinamik belediye başkanı Murat TUNCEL 2000 rakımlı Somun dağının karşı eteklerine kurduğu kayak tesislerde her yıl Ocak ayında kar şenlikleri düzenliyor. Bu sene 4.sü yapılacak olan festivale çevre il ve ilçelerden yine binlerce kişinin gelmesi bekleniyor. Etkinliklerin yarıyıl dinlenme tatilinde planlanması katılan sayısını daha da artıracak gibi görünüyor. Festival süresince gelen misafirlerin eğlenmesi için değişik sosyo-kültürel etkinlikler de planlanmış. Geçen yıllarda karlar üzerine kurulan mangallarda yapılan sucuk ve çay ikramı, havai fişek ve yamaç paraşütü gösterileri ve yöresel sanatçıların verdiği konserler izlenmeye değer güzelliklerdi. Bu sene de kayak ve kızak yarışmalarının yanı sıra farklı kültürel etkinlikleri bünyesinde barındıran Başçiftlik kar şenlikleri 27 Ocak ta başlıyor.

Başçiftlik kayak tesisleri Başçiftlik'e 5 km mesafede yaylalar bölgesinde. Ulaşım sıkıntısı yok. Kar makineleri ile kayak merkezine giden yol 7/24 temizlenirken belediye ekipleri tarafından araç ve yolcular için yol hizmeti de veriliyor. Tesislerde bulunan lokanta festival süresince gelen konuklarına 24 saat hizmet veriyor Her tür ve ebatta kayak ve kızak kiralamanın mümkün olduğu tesislerde 200 civarında kayak ve kızak misafirler için her daim hazır bekletiliyor. Orta dağın doruklarından tatlı bir eğimle Karacaören yaylasının altına kadar inen profesyoneller için hazırlanan 2.5 km'lik büyük parkurun yanında 750 metre civarındaki ikinci lift günlük kullanım ve yarışlar için ideal. Bu liftin kenarında kayakçıları zirveye çıkartmak için kurulan birde tele siyej mevcut. Aslında yoğun kar yağışlarıyla sürekli kar altında bulunan Başçiftlik coğrafyası kayak yapmak isteyen konuklar için bir cennet. Alaçalın yamaçları, Karşı, Çartıl tepesi, Yaylalar geçmişten günümüze Başçiftlik'li gençlerin doğal kayak pistleri olmaya halen devam ediyor.

Bu güzel cennetin tek bir sıkıntısı var ulaşım ve konaklama.. Konaklama sorunu ilçe merkezinde açılan misafirhane öğretmen evi ve özellikle Karacören yaylasındaki yayla evleriyle azda olsa çözülse de yetersiz gibi görünüyor. Yetkililer tarafından bu sorunların acilen halledilmesi gerek.

Yaz aylarında yıldızlara asılmış yeşil bir cennet gibi duran Başçiftlik kışın karların verdiği beyazlığın asaleti ile bir rüya gibi yaz ve kış turizmcilerini bekliyor. Ben inanıyorum ki uzak yakın diyarlardan gelecek misafirler yöre insanının misafirperverliği ile yine unutulmayacak anlar yaşayacak.

 Metin KILIÇ Eğitimci, Yazar
    Tokattan.net       metinkilic56@hotmail.com

Metin KILIÇ'ın Diğer Yazıları
30.11.2016

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net