Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Tokat'lı Büyükelçi KILIÇ, Moldova'da Soydaşlarımızın Kanalına Konuk Oldu

Tokat'ın Reşadiye ilçesi Köklü köyün’de 10 çoçuklu ailenin, 5. çocuğu olarak dünyaya gelen, orta halli ailesinin kıt imkânlarıyla okuyan, başarılı grafiğiyle devletin çeşitli üst kademelerinde görev yapan Tokat’lı ilk Büyükelçi Hulusi KILIÇ, görev yaptığı Moldova'da soydaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı Gagauzya’da yayın yapan Gagauzya TV'de Gün Gündem programına konuk oldu. Programda 1,5 sene içerisinde Moldova'da yapılan hizmetleri televizyon aracılığıyla soydaşlarına aktaran Büyükelçi KILIÇ, "Türkiye olarak Gagauz soydaşlarımıza kazandırılan projelerden gurur duyuyorum." dedi.
Tokat'ın Reşadiye ilçesi Köklü Köyü'nde 10 çocuklu ailenin, 5. çocuğu olarak dünyaya gelen, orta halli ailesinin kıt imkanlarıyla okuyan, başarılı grafiğiyle devletin çeşitli üst kademelerinde görev yapan Tokat’lı ilk Büyükelçi Hulusi KILIÇ, görev yaptığı Moldova'da soydaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı Gagauzya’da yayın yapan Gagauzya TV'de Gün Gündem programına konuk oldu. Programda 1,5 sene içerisinde Moldova'da yapılan hizmetleri televizyon aracılığıyla soydaşlarına aktaran Büyükelçi KILIÇ, "Türkiye olarak Gagauz soydaşlarımıza kazandırılan projelerden gurur duyuyorum." dedi.

  Tokat’lı ilk Büyükelçi Hulusi KILIÇ, görev yaptığı Moldova'da soydaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı Gagauzya’da yayın yapan Gagauzya TV'de Gün Gündem programının 14 Ocak 2018 tarihindeki yayına konuk oldu.

Büyükelçi KILIÇ televizyon programı boyunca aradan geçen 1,5 yıl içerisinde gerçekleştirdikleri hizmetleri şu idalerle anlattı;

"BURADA KENDİMİ EVİMDE HİSSEDİYORUM...
Gagauz soydaşlarımızın, kardeşlerimizin yeni yılını colada yortusunu en güzel dileklerimle kutluyorum. Yeni yıl 2018 yılı hem Gagauz soydaşlarımız için, hem Türk halkı için güzel bir yıl olmasını diliyorum. 2017 yılı güzel bir yıl oldu. Çok çalıştık, çalışmalarımızın sonucu tatlı yorgunluklarımız oldu. 2018 yılı daha da güzel olacak. Gagauzya soydaşlarımızın yaşadığı bölge. Moldovanın bir parçasıdır. Bizim arzumuz hem Moldova gelişsin, hem Gagauzya gelişsin. Türkiye olarakta biz Moldovanın her yerine yardımlarımızı yapıyoruz. Türkiye olarak elimizden gelen yardımları her zaman yapıyoruz, yapacağız. Gagauz halkı benim halkım. Ben burada kendimi evimde hissediyorum. Sokakta her gördüğüm Gagauz benim kardeşimdir. Bu topraklarda kendimi yabancı hmiyorum. Kendi topraklarımda, kendi yerimde hissediyorum. Burada bana herkes sıcakkanlı. Bu bakımdan ben hem Türkiye nezdinde hem Moldova’nın, hem de Gagauzya’nın Büyükelçisiyim.

2017 YILINA BAKTIĞIMIZDA ÇOK GÜZEL PROJELER GERÇEKLEŞTİRDİK...
Göreve geldiğim günden itibaren üzerinden 24 saat geçmeden çalışmalarımıza başladım. 2017 yılı içerisinde çok güzel projeler gerçekleştirdik, bu projelerin bir çoğuda devam etmektedir. Anaokulu projesi 1-2 aya kadar tamamlanacaktır. Bölgenin en modern Hastane projesi bitmek üzere, en kısa zamanda soydaşlarımıza kazandıracağız. Altında Belediyesi tarafından yaptırılan Gençlik Merkezi projemiz devam ediyor. Çadır kasabasında Huzur evi projemiz devam ediyor. Yakın bir zamanda başlayacak olan Kültür Evi restorasyon projemize başlayacağız. Ayrıca Üniversite Öğrenci yurdu ve spor tesisi projeleri üzerinde çalışıyoruz. Unutmadan şunu da söylemek istiyorum büyük maliyetli olan insanların yaşam kaynağı olan su projemizde var. Başka yerlerdeki ihtiyaçları Türkiye olarak karşılamaya çalışacağız. Bu gibi hizmetlerimiz Moldova’nın diğer bölgelerinde olacak. Daha önceki beyanlarımızda açıklamıştık, izninizle tekrar izah etmek istiyorum. Moldova’nın Cumhurbaşkanlığı binasını Türkiye olarak onarımını yapacağız. İhalesi yapıldı önümüzdeki günlerde onarım çalışmaları başlayacaktır. Bana göre bu binanın onarımının Türk halkının, Moldova halkına yaptığı büyük bir hediyesidir. Bizler bu tür projelerimizi sürdüreceğiz.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN EĞİTİM KOMPLEKSİ...
Recep Tayyip Erdoğan Eğitim Kompleksi içerisinde daha iyi ve daha büyük bir Lise yapacağız. Yeni yapılacak bu Lise 500 öğrencilik kapasitelidir. Süleyman Demirel Lisesini ’de Sanat Okulu olarak değerlendireceğiz. Bu Okulumuz kapanmayacaktır, Okulumuz herkese açık olacaktır. Gagauzya’da herkesin ana dilini konuşmasını arzu ediyoruz. Ülkenin resmi dilinide ayrıca öğrenmelerini istiyoruz. Rusça bu bölgede önemli dil, bu dili de konuşmalarını ve öğrenmelerini arzu ediyoruz. Bizim için ortak dil olan Gagauz Türkçesi ve Türkiye Türkçesini dillerini öğreninki kimliğinizi unutmayın. Yeni yapılan Anaokulu’nda iki dilli eğitim olacak. Hem Gagauz, hem Moldova dillerinde eğitim verilecektir.

BİZİM ÇALIŞMA DİSİPLİNİMİZ BAŞLANAN PROJEYİ HIZLI BİR TEMPO İLE BİTİRMEKTİR...
Moldova’nın birçok bölgesinde başlanılan projelerin bizzat takibini yapıyor, disiplin içerisinde hızlı bir tempo ile devamını sağlıyoruz. Bu projeyi hızlı tempo içerisinde bir an önce tamamlayıp hizmete sunmak için çabalıyoruz. Bütün Dünyada böyle çalışıyoruz. Türk Şirketleri Dünya sıralamasında 2. Sırada bulunmaktadır. 250’e yakın Türk Şirketleri Dünyanın her bölgesinde çalışmaktadır. Biz hızlı çalışıyoruz, onun için Dünyanın 16. Büyük Ekonomisi olduk. Türkiye 80 milyonluk nüfusuyla büyük bir Devlet. Afrika’da, Uzakdoğu’da, Asya’da ve Moldova Kişinev’de Türk Şirketlerinin projeleri devam etmekte olup, bizler söz verince yapıyoruz. Mesela çocuk bahçesine ne zaman başladık, yaratıcılık evine ne zaman başladık sizlerde biliyorsunuz. Kısa bir sürede başlanılan bu projelerin binaları boy göstermektedir. Çalışmalarımız halen devam etmektedir.

KARDEŞ AZERBAYCAN FARKLI BİR ÜLKE...
Azerbaycan farklı bir ülke. Orada petrol ve doğalgaz var. Nüfus da fazla, ister istemez orada ilişkilerimiz daha farklı oldu. Gagauzya’da bu gibi işler biraz yavaş ilerlemektedir. Azerbaycan’ın sahip olduğu imkânlar burada maalesef yok. Moldova ve Gagauzya’da yeni yeni projelerle gelişecektir. Size bir müjde vereyim. Bu bölgede et kombinesi kuracağız. Türkiye olarak tüm tecrübemizi Gagauz kardeşlerimizle, soydaşlarımızla paylaşmaya açığız. Sizleri kendi parçamız olarak görüyoruz.

TÜRKİYE NEREDE İHTİYAÇ VARSA ORAYA KOŞUYOR...
Türkiye’de 3 milyondan fazla Suriye vatandaşı var. Türkiye Suriye’den kaçanlara kucak açtı. Türkiye Afrika kıtasında bulunan Somali Devletine kucak açtı. Bu Devlet neredeyse yok oluyordu. Türkiye bu Devlete yardım ederek ayakta kalmasını sağladı. Somali’nin varlığı Türkiye sayesinde devam etmektedir. Türkiye kimin ihtiyacı varsa oraya koşmaktadır. Moldova halkı kardeş halkımız, Gagauz halkı bizim soydaşlarımız onun için daha hızlı geliriz herkese, projelerimizi daha çabuk yaparız.

BİZLER ÇOK YAKIN ÇALIŞIYORUZ...
Moldova’nın Cumhurbaşkanı olsun, Parlamento Başkanı olsun, Başbakanı olsun ve Gagauzya’nın Başkanı olsun bizler onlarla çok yakın çalışıyoruz. İşimizde siyaset yok. Büyükelçi olarak hiç bir zaman siyasi adım atmadım, atmam da. İş birliğimiz gelişmesine önem veririm. Herkes ile konuşurum, her yere giderim, herkesi dinlerim doğru ne ise onu yaparım. Onun için bizlerin ilişkilerimiz herkes ile çok iyi durumdadır. Moldova Devletinin tüm yöneticileriyle çok iyi ilişkilerimiz var. Türkiye Moldova ilişkileri en üst seviyesine ulaşması için çalışmaktayız. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında Moldova’ya ilk defa Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı geldi. Moldova’ya Başbakan düzeyinde bir ziyaret gerçekleşti. Moldova’dan Türkiye’ye üst düzey ziyaretler oldu. Dolayısıyla 2017’de üst düzey ziyaretlerle Diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 25. Yıldönümü en üst düzey taçlanmış oldu.

TÜRKİYE-MOLDOVA ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI İMZALANMASINDAN DOLAYI GURUR DUYUYORUZ...
2016 Kasım ayında Serbest Ticaret Antlaşması yürürlüğe girdi. Anlaşma sonrası Türkiye-Moldova arasında yapılan ticaret düzeyi %15 oranında arttı. Bu çok önemli bir rakam, önümüzdeki yıllar içerisinde iki ülke arasındaki ticaret rakamı en üst seviyelere ulaşacaktır.

MOLDOVA’YA PASAPORTLA DEĞİL KİMLİK İLE SEYAHAT İMKANINI GETİRECEĞİZ...
Büyükelçilik olarak bunun üzerinde çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Türk ve Moldova vatandaşları pasaportlarıyla değil, kimlikleriyle seyahat etmelerini sağlamak için çalışmalarımız devam etmektedir. Türkiye, Gürcistan ve Ukrayna vatandaşları karşılıklı olarak kimlik kartlarıyla gidip gelebilmektedirler.

GAGAUZYA-KOMRAT’TA BAŞKONSOLUSLUK AÇAÇAĞIZ...
Moldova makamları tarafından iştire sonucunda gerekli izin alındı. Komrat’ta Başkonsolosluk açacağız. Bu bizler açısından çok önemli bir gelişme olacaktır. Ayrıca Moldova’nın İstanbul’da bir Ticaret Ofisi açılacak, Ticaret Ofisinde Moldova Dışişleri, Ekonomi Bakanlıklarından ve Gagauzya’dan temsilciler çalışacaktır. Bu da iki ülke arasındaki ticareti artıracaktır.

SOSYAL GÜVENLİK ANLAŞMASI İKİ ÜLKE ARASINDA İMZALANDI...
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Binali Yıldırım Moldova’yı ziyareti sırasında önemli bir anlaşma imzalandı. Bizler bu anlaşmaya Sosyal Güvenlik Anlaşması diyoruz. Bu şu anlama geliyor. Türkiye’de çalışan Moldovalılar ve Moldova’da çalışan Türk vatandaşlarının ödedikleri emeklilik primleri onların emekliliğine sayılacak. Bu anlaşma iki ülke arasında yapılan en önemli anlaşmalardan biridir.

20 YIL SONRA MOLDOVAYA İLK DEFA TÜRKİYE CUMHURİYETİ CUMHURBAŞKANI DÜZEYİNDE ZİYARET OLACAK, CUMHURBAŞKANI SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞAN MOLDOVA’YI ZİYARET EDECEKTİR...
İki ülke ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz. Nerede eksiklik var tamamlıyor, nerede problem var anında çözüyoruz. 2018 yılı içerisinde Sayın Cumhurbaşkanımız Moldova’ya gelecek. Cumhurbaşkanımızın ziyareti sonrası Moldova ile ikili ilişkilerde önemli bir dönem başlayacaktır. 2017’i ALTIN YILI diye söylüyorum. 2018 yılı PIRLANTA YILI olacak. 20 yıl sonra Moldova’ya ilk defa Cumhurbaşkanımızın ziyareti olacak, ziyaret sırasında önemli anlaşmalar imzalanacak ve yeni projelere yelken açmış olacağız. Devam eden inşaatlarımız tamamlanacak ve bunların açılışlarını yapacaktır. Gagauz halkı ile Cumhurbaşkanımız bir araya gelecektir. Aynı zamanda Cumhurbaşkanımız Kişinev’de halk ile beraber olacaktır. Bu ziyaret sırasında Sayın Cumhurbaşkanımız iş adamları ile bir araya geleceği çeşitli toplantılar düzenlenecek ve bu toplantılar neticesinde iki ülke ilişkileri daha da ileriye götürülecektir. Cumhurbaşkanımızın Moldova ziyaretinin başarılı ve uğurlu geçmesi için bizler için çok önemli, bu ziyarete çok önem veriyoruz hazırlıklarımızı sürdürmekteyiz. Devam eden inşaatların tamamlanmasına çalışıyoruz. Ana Okulu, Hastane, Güzel Sanatlar Merkezi, Huzur Evi inşa ediyoruz. Kültür Merkezi’nin tadilatını yapıyoruz. Tüm bu projelerin açılışları Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yapılacaktır.

KOMŞUSU AÇKEN TOK YATAN BİZDEN DEĞİLDİR...
Türk tarihini öğrenmek lazım. Türk tarihine baktığımızda biz Türkler her zaman yardım etmişizdir. Kimlerin ihtiyacı varsa Türkiye yardım etmiştir. Bizim kültürümüzde şu vardır, komşusu açken tok yatan bizden değildir atasözünü benimseyip kimlerin yardıma ihtiyaçları olmuşsa ihtiyaçlarını karşılığında hiç bir şey beklemeden Türkiye sağlamıştır. Çünkü insanlıktır bu. Bizlerin insani değerleridir. Yardım ederiz hiç bir karşılık beklemeyiz ve konuşmayız. Kim bizlerden bir şeyler isteniyorsa, bizler onu yaparız.

15 TEMMUZ 2016 HAİN FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜ TARAFINDAN YAPILAN DARBE SONUCU MECLİSİN BOMBALANDIĞINI GÖZLERİNİZLE GÖRDÜNÜZ...
2016 Ekim ayında 7 Moldovalı Gazeteci arkadaşlarla birlikte Türkiye’yi ziyaret ettiniz. İlk defa böyle bir gezinin olması güzel oldu. Türk Makamlarıyla görüştünüz, izlenimler edindiniz. Hain FETÖ terör örgütünün bombaladığı Meclisi gezdiniz. Sizlerin orayı görmeniz çok etkili oldu. İnsanlar bilmiyorlar bizler anlatıyoruz ama gözle görmek başka bir şey. Bu tür ziyaretlerin yapılması birbirimizi daha iyi tanımamızı sağladım. Sizler İstanbul’u da gezdiniz. Tarihi yerleri gördünüz. İzlenimler edindiniz. Sonrasında Moldova dönüşünde Büyükelçilikte sizler ile buluştuk, görüş alışverişinde bulunduk. Sizlere şunu tavsiye etmek istiyorum geziye katılan Gazeteci arkadaşlarınızı Televizyona davet ediniz izlenimlerini televizyonuz aracılığıyla soydaşlarımızla paylaşsınlar. İyi olur diye düşünmekteyim.

KARDEŞİN KARDEŞE BORCU OLMAZ, OLAMAZ...
TRT’nin Gagauz Radyo Televizyon Kurumuna yardımlar yaptığı doğrudur. Türkiye’nin sizlere yaptığı yardımın karşılığını beklemiyoruz. Bunlar Türkiye’nin, Gagauzya’ya hediyesidir. Türk halkının kardeşlerine hediyesidir. Ona göre biz karşılıklı bir şey beklemiyoruz. Sadece aramızda sevgi, saygı olsun, kültürümüzü yaşatalım bunu istiyoruz. Sizler ne kadar gelişirseniz bizler o kadar mutlu oluruz.

DİPLOMATİK İLİŞKİLERİN 25. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADIK...
2017 yılı içerisinde Türkiye-Moldova Diplomatik ilişkilerin kuruluşunun 25. Yıl dönümünü kutladık. Geçen yıl ilk defa Türkiye Cumhuriyeti Başbakanının ziyareti gerçekleşti. Bu tarihi bir ziyaret oldu. Türkiye’den Moldova’ya gelen misafirlerimizi Gagauzya getirerek soydaşlarımızla buluşturuyorum. Güzel dostluklar kuruluyor. Ayrılırken de çok mutlu bir şekilde Türkiye’ye dönüyorlar. Bu ziyaretler çok önemli. Onlar sizi tanıyor, siz onları tanıyorsunuz.

BİZ YAPTIKTAN SONRA KONUŞMAYI SEVİYORUZ. ONUN İÇİN 2018’DE YAPACAĞIMIZ DEĞİL, 2017’İN SONUNDA YAPTIKLARIMIZI KONUŞALIM...
Sizler 2018 yılında ne yapacaklarımızı soruyorsunuz, madem sordunuz sizler aracılığıyla soydaşlarımıza aktarayım. Ana Okulu, Bölgenin en modern hastanesi açılacak. Güzel Sanatlar Merkezi yapılacak, Çadır şehrinde yaşlılar için Huzur Evi açılacak. Komrat Kültür Merkezini yenilemekteyiz. Üniversitenin Öğrenci yurdu ve spor tesislerinin onarımını yapacağız.

2018 yılında bu projeler sizlere kazandırıldığında, 2019’a daha hızlı gireceğiz. Sözlerimi şu cümlelerle bitirmek istiyorum. Herkes şunu bilsin ki Gagauzya küçük bir halktır ama halktır. Onun için Gagauzya halkı bizim parçamızdır. Gagauzya halkı Türkiye-Moldova ilişkileri açısından önemli bir köprüdür. Bizler kardeşlerimizin ve soydaşlarımızın her zaman yanlarında olacağız. Daha da kalkınmış Moldova ve Gagauzya için çalışıyoruz. 

2018 yılının Moldova vatandaşları ve Gagauzya soydaşlarımız için güzel bir yıl olmasını diliyorum. Sağlık olsun, saadet olsun, bol para kazansınlar istiyorum. Türkiye olarak arzumuz mutlu olun her zaman yüzleriniz gülsün istiyoruz. Ben burada olmaktan çok mutlu oldum, güzel anlamlı bir program oldu. Bu programa davet ettiğiniz için ayrıca teşekkür ediyorum."

 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
 Facebook/ErtanÇİÇEK
 Facebook/ErtanÇİÇEK

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net