Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Başçiftlik, "Usta Eller Masalı" Belgeseli ile TRT'de

Türkiye'de sadece Başçiftlik'te yaşatılan ipli kayak geleneğini ve temsilcilerinin hikayeleri TRT Belgesel'de yayınlandı.
T okat'ın yeşili ve beyazıyla öne çıkan ilçesi Başçiftlik'te yaşayan ve geleneksel ipli kayak kültürünün son temsilcilerini ile ilçe sakinlerinin azim dolu hikayelerinin yer aldığı “Usta Eller Masalı” adlı belgesel TRT Belegesel'de yayınlandı.

“Usta Eller Masalı”  belgesel ekibi Şubat ayında yaptığı çekimlerde Türkiye'de sadece Başçiftlik'te yaşatılan ipli kayak geleneğini ve temsilcilerininin hikayelerini 40 dakikayaya sığdırdı.

  Tokat'ın yeşili ve beyazıyla öne çıkan ilçesi Başçiftlik, 1453 rakımıyla ağır kış şartlarının yoğun olarak yaşandığı merkezlerden biridir. Kışın çetin şartlarına rağmen hayata tutunan yöre halkının en büyük zevklerinden biri de ipli kayak yapmaktır.

Zamanla azalan nüfusla beraber kışın kayak yapan sayısı eksilse de son dönemler de sırf kayak yapmak için sosyal medya üzerinden bir araya gelerek Başçiftlik'i tercih eden gruplar oluşmaya başlaşmıştır. 2014 yılında Başçiftlik Belediyesinin öncülüğünde yörede Kar Şenlikleri'ni organize edilmeye başlanmış ve bu şenlikler 1600 metre yükseklikteki Başçiftlik Karacaören yaylasında açılan Başçiftlik Kayak Merkezi ile yer yıl geleneksel hale getirilmiştir. Yapılan şenliklerde Başçiftlik'lilerin ve kayak meraklıları soğuk havaya rağmen ipli kayak, kızak, tepsi, şamyel, naylon ile karın keyfini doyasıya yaşadığı renkli görüntüler ortaya çıkmıştır.

Başçiftlik ve Başçiftlik'lilerin çetin kış şartlarıyla mücadelesi TRT Belgesel'de yayınlanan “Usta Eller Masalı” adlı belgesel ile ekranlara taşındı. 2 Mayıs 2020 Cumartesi günü yayınlanan ve yaklaşık 40 dakika süren belgeselin çekimleri zorlu kış şartlarının yaşandığı Şubat ayında yapıldı ve çekimler 10 günde tamamlandı. İpli kayağın yapımıyla başlayan belgeselde Başçiftlik'te yaşayan ve geleneksel ipli kayak kültürünün son temsilcilerinden biri olan Jet Mustafa (AYMAK) ile ilçe sakinlerinin azim dolu hikayesi ekrana geliyor.



 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
 Facebook/MuratTUNÇEL
 Facebook/Tokatadair

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net