Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Niksar'lı Hayırsever Akademisyen Koronaya Yenik Düştü

Niksar'da eğitime yaptığı katkılarla tanınan duayen akademisyenlerden Prof. Dr. Mustafa Erol TURAÇLI hayatını kaybetti.
A nkara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin duayen akademisyenlerinden, eğitime yaptığı katkılarla tanınan, hayırsever Göz Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mustafa Erol TURAÇLI, Covid-19 hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. 1939 Niksar doğumlu Prof. Dr. TURAÇLI'nın vefatı sonrası Tokat Milletvekili Av. Yusuf BEYAZITNiksar Belediye Başkanı Özdilek ÖZCAN, Tokat'taki siyasi parti temsilcileri ve gurbetteki Niksar'lı Sivil Toplum Kuruluşları sosyal medya üzerinden baş sağlığı mesajı paylaştı.

  Çin Halk Cumhuriyeti Vuhan Eyaleti’nde başlayarak Dünyayı saran, solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) ile dünyada birçok can alan yeni nesil korona virüs Covid-19 nedeniyle Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin duayen akademisyenlerinden, Niksar'da eğitime yaptığı katkılarla tanınan, hayırsever Göz Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mustafa Erol TURAÇLI, 06 Kasım 2020 Salı günü hayatını kaybetti. 

1939 Niksar doğumlu Prof. Dr. Mustafa Erol TURAÇLI'nın vefatı sonrası Tokat Milletvekili Av. Yusuf BEYAZIT, Niksar Belediye Başkanı Özdilek ÖZCAN, Tokat'taki siyasi parti temsilcileri ve gurbetteki Niksar'lı Sivil Toplum Kuruluşları sosyal medya hesapları üzerinden baş sağlığı mesajı paylaştı.

Prof. Dr. TURAÇLI'nın vefatı nedeniyle Tokat Milletvekili Av. Yusuf BEYAZIT, sosyal medya hesapları üzerinden şu ifadelere yer verdi;
"Niksar’lı Hemşehrimiz Emekli Prof. Dr. Erol Turaçlı hocamız COVID-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Allah'tan rahmet, ailesi ve tüm hemşehrilerimize sabırlar ve baş sağlığı diliyorum."

Niksar Belediye Başkanı Özdilek ÖZCAN sosyal medya hesapları üzerinden Prof. Dr. TURAÇLI için şu ifadelere yer verdi;
"İlçemizin yetiştirdiği güzel şahsiyetlerden, Niksar’ımıza eğitim yuvası kazandırarak sayısız katkılarda bulunan Göz Hastalıkları uzmanı, hayırsever hemşehrimiz Prof. Dr. M. Erol Turaçlı'yı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesi ve tüm hemşehrilerimize sabırlar ve baş sağlığı diliyorum."

İstanbul merkezli Niksarlılar Eğitim Geliştirme ve Dayanışma Derneği ise web sitesinde Prof. Dr. TURAÇLI için şu ifadelere yer verdi;
"ADI MEMLEKETİ NİKSARIMIZA YAPTIRDIĞI OKUL İLE SONSUZA KADAR YAŞAYACAK, BİR GÜZEL İNSANIMIZI SONSUZLUĞA UĞURLUYORUZ. Niksarımızdan yetişen, adı ilçemize yaptırdığı eğitim kurumu ile sonsuza kadar yaşayacak, Ankara Üni. Tıp Fakültesi’nden emekli, Ünlü Göz Hastalıkları uzmanı, hayırsever hemşehrimiz Prof. Dr. M.Erol Turaçlı’yı (1939-Niksar) Covid19 virüsü nedeniyle kaybettik.Üzüntümüz sonsuzdur. Merhuma Yüce Allah’tan rahmet, ailesi ve tüm hemşehrilerimize sabırlar ve baş sağlığı diliyoruz. Ruhu şad olsun."

Prof. Dr. TURAÇLI'nın cenazesi, 7 Ekim 2020 Çarşamba günü öğle namazında Kocatepe Camii kılınıcak cenaze namazınını ardından Cebeci Asri Mezarlığında toprağa verilecek.

Prof. Dr. Mustafa Erol TURAÇLI Kimdir
  15 Haziran 1939 tarihinde Niksar'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Ankara'da tamamladı.1964 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Mustafa Erol TURAÇLI Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniği'nde asistanlık görevine başladı. Kliniğin Glokom Bölümünü kurdu. Glokomda Tonografi konulu tezi ile 1967 Ekim ayında uzmanlık imtihanına girdi, aynı klinikte baş asistan oldu.

İngiltere Hükümetinin bir bursu ile yıllarında İngiltere de Glasgow Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniğinde, sonra da Hollanda Hükümeti'nin bursu ile 4 ay süreyle Hollanda da Amsterdam Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniğinde Araştırmacı olarak çalıştı. Dönüşte Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesindeki görevine devam etti. Glokomda Statik Perimetri adlı doçentlik tezini ile Üniversite Doçenti olarak Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Kliniğine Doçent olarak atandı. 1979 yılında Profesörlük sınavının bütün aşamalarını başarı ile tamamlayıp aynı yıl Ankara Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim dalında Profesör olarak atandı. 

Askerlik görevini,132.dönem kısa süreli Sıhhiye Yedek Subay olarak de Ankara K.K.K. Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümeni Komutanlığında ve Ankara Etimesgut Hava Hastanesinde Göz Mütehassısı olarak yaptı. 

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Glokom Birimi Sorumlusuyken 15 Haziran 2006 da emekli olup 1 Temmuz 2006 da Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeliğine ve Başkanlığına atandı. 

Amerika, İngiltere ve diğer ülkelerdeki Dünya Göz Derneklerinin ve Glokom Cemiyetlerinin üyesi olan Mustafa Erol TURAÇLI, Türk Oftalmoloji Derneği Ankara Şubesinin 5 dönem Başkanlığını ve 3 dönemde Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanlığını yaptı. Uzun yıllar Türk Oftalmoloji Derneği Glokom Birimi Başkanlığını sürdürdü. Sağlık Bakanlığı Göz Hastalıkları Danışma Kurulu Üyeliği, Türkiye Göz Bankası Derneği Başkanlığı, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanlığı ile Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevlerinde bulundu. ^

29'u uluslararası, 200'ü ulusal olmak üzere toplam 229 yurt içi ve yurt dışı yayını olan Mustafa Erol TURAÇLI, birçok göz kitap ve dergileri Editörü ve Danışma Kurulu üyeliğinde bulundu. Prof. Dr. TURAÇLI birçok siyasi simanın da özel göz doktoru ve konsültanı olarak görev yaptı. 

Evli ve iki çocuğu olan Prof. Dr. TURAÇLI06 Kasım 2020 Salı günü Ankara'da hayatını kaybetti.  


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
 Facebook/Tokattan.net
 Facebook/YusufBeyazıt
 Facebook/OzdilekOzcan
 Niksarder.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net