Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Zile Belediyesi Kurumsal Logosunu Yeniledi

Tokat'ın tarihi ve kültürel yelpazesiyle öne çıkan ilçesi Zile'de, Zile Belediyesi kurumsal logosunu yeniledi.
Tokattan.net | Zile Belediyesi Kurumsal Logosunu Yeniledi
A
nadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden birisi olan ve bir çok uygarlığa ev sahipliği yapan Tokat'ın tarihi ve kültürel yelpazesiyle öne çıkan ilçesi Zile'de, Zile Belediyesi kurumsal logosunu yeniledi. Resmi Sosyal medya hesapları ve web sitesinde yayınlanan yeni logo'da Sezar’ın Zile’den Roma’ya gönderdiği dünyanın en kısa mektubu «Veni Vidi Vici»,Zile'de egemenliklerini sürdüren 12 medeniyet ve mavi su damlası ile Zile’nin bir su şehri olduğu vurgusu yer alıyor.

Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden birisi olan ve bir çok uygarlığa ev sahipliği yapan Tokat'ın tarihi ve kültürel yelpazesiyle öne çıkan ilçesi Zile'de, Zile Belediyesi kurumsal logosunda değikliğe gitti. Belediye'ye ait resmi Sosyal medya hesapları ve web sitesinde yayınlanan yeni logo'nun öyküsü, Zile Belediyesi Sosyal medya hesabında paylaştı. Değişen logoda Sezar’ın Zile’den Roma’ya gönderdiği dünyanın en kısa mektubu «Veni Vidi Vici», Zile'de egemenliklerini sürdüren 12 medeniyet ve mavi su damlası ile Zile’nin bir su şehri olduğu vurgusu yer alıyor.  

Zile Belediyesi, yeni logo'nun öyküsü "Yeni Zile Belediyesi İmleğinin (Logosunun) Öyküsü" başlığıyla Sosyal medya hesabında şu ifadelerle paylaştı;
Zile, tarihi 7 bin yıla dayanan, ayrıcalıklı özellikleri olan ”KİMLİKLİ BİR KENT” tir.  Zile Belediyesi’nin logosu tarihsel derinliğe sahip, Zile’nin tarihsel derinliğini kucaklayan bir ayırmaç olup, Zile’nin kimliğinin bir yansımasıdır. 
Zile Belediyesi Logosu 3 adet V harfinin birleşimden müteşekkil büyük bir V harfinden oluşmaktadır. Bu üç «V» harfi Roma İmparatoru Sezar’ın Zile’den Roma’ya gönderdiği dünyanın en kısa mektubu «Veni Vidi Vici» (geldim, gördüm, yendim) sözlerini temsil etmektedir.  Bu üç adet «V» harflerine bağlı 12 çizgi Zile de egemenliklerinin sürdüren 12 medeniyeti ( Asur, Hitit, Frig, Pers, Pontus, Roma, Bizans, Danişmendliler- Selçuklular, İlhanlılar, Ertanoğulları Kadı Burhanettin ve Osmanoğulları) temsil etmektedir. 
Logodaki mavi su damlası Zile’nin bir su şehri olduğunu, su ile kaim bir şehir olduğunu ve Zile’deki yüksek su kültürünü temsil etmektedir.  Logodaki mavi su damlası içinde yer alan yarım ay şekline benzer renkli yuvarlak Romalılardan kalan doğudaki son amfi Tiyatro'yu, kule ise Anadolu’da bilenen tek dolma kale olan Zile Kalesi’ni temsil etmektedir. 
Logo bu haliyle iç içe geçmiş iki üçgenden oluşmaktadır. Tepe noktası yukarıya bakan üçgen göğü, aşağıya bakan üçgen ise yerin sembolü konumundadır. Bunların iç içe geçmesi tasavvufta “Vuslat” olarak ifade edilen göğün ve yerin evliliğinin yani göksel bilgilerin yeryüzünde ortaya çıkmasını ifade eder ki, bu durum varlığın şuurlanmasıyla ortaya çıkacak bir sürece karşılık gelir. 
Tüm bu kimlik öğeleri bir daire içine alınmıştır. Çünkü bizim medeniyetimiz su ile kendini ifade eden bir medeniyettir. Selçuklu, Danişmendli ve Osmanlı mimarisinde sanat tıpkı su gibi kesintisiz bir akış içinde bu coğrafyada yaşam bulmuştur. İslamiyet'ten sonra Anadolu Türk sanatının en önemli özelliği su gibi, «sadelik» ve “ağırbaşlılık» tır. Süslemeler «sonsuzluk» ilkesine dayanır. Dairesel hatlarda «sonsuzluk» ilkesi gözetilir. Buradaki sonsuzluk ilkesinin kaynağı «ölçülebilir zaman» değildir. Allah’ın sonsuzluğudur.

 Hasan AÇIKEL | Tokattan.net
 Facebook/ZileBel
  Facebook/ZileBel

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net