Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Tokat'tan İstanbul'a Bir Başarı Hikayesi

Takvim Gazetesi, Tokat Reşadiyeli ÖZMEN ailesinin Tokat'tan İstanbul'a uzanan başarı öyküsünü "Gurur Fotoğrafı" spotuyla manşetine taşıdı.
Tokattan.net | Tokat'tan İstanbul'a Bir Başarı Hikayesi
T
okat Reşadiyeli ÖZMEN ailesinin Tokat'tan İstanbul'a uzanan başarı öyküsü "Gurur Fotoğrafı" spotuyla Takvim Gazetesinin manşetinde, "Bu kareden vali yardımcısı 1 doçent, 3 öğretmen çıktı." spotuyla Sabah Gazetesi'nde de yayınlandı. Ali ALTUNTAŞ tarafından nostaljik bir fotoğraftan yola çıkılarak hazırlanan haberin girişinde; "Tokatlı Esat Özmen, oğluna torunlarını okutmasını vasiyet etti. Salih Özmen de babasını dinledi. Şoförlük yaparak, peynir satarak evlatlarını üniversite gönderdi. Onların hepsi de bu emeğin hakkını verdi. Kimi vali yardımcısı, kimi doçent, kimi de öğretmendi..." ifadeleri yer aldı.

Ulusal düzeyde yayın yapan Takvim Gazetesi 14 Şubat 2022 tarihli baskısında; Tokat Reşadiyeli ÖZMEN ailesinin ve aile fertlerinin Tokat'ın Reşadiye İlçesi Nebişeyh Köyünden İstanbul'a uzanan başarı öyküsünü "Gurur Fotoğrafı" spotuyla manşetine taşıdı. Nostaljik bir fotoğraftan yola çıkılarak hazırlanan haber, Takvim Gazetesi ile birlikte geniş haliyle "Bu kareden vali yardımcısı 1 doçent, 3 öğretmen çıktı." spotuyla Sabah Gazetesinde de yayınlandı.

Sabah Gazetesi'nde Ali ALTUNTAŞ tarafından kaleme alınan haberin detayında şu ifadeler yer aldı;
Tokat'ın Nebişeyh Köyünde ilkokul mezunu olan Salih ve Seher Özmen (68)  çifti, içlerinde bir ömür boyu uhde olarak kalan okuna aşkını çocuklarına aşıladı. Baba Salih Özmen şoförlük yaparak, anne Seher Özmen ise ineklerinin sütünden yaptığı peynirleri satarak 5 çocuğuna üniversite okuttu. O çocukların hepsi şimdi devlet memuru oldu.

İstanbul Üniversitesi'nde bahçıvanlık yapan ve okuma yazma bilmeyen Büyükbaba Esat Özmen'de torunlarının okuyup memur olmalarını istedi. İlkokula giden torunlarıyla fotoğraf çektiren Büyükbaba; "Sizler okuyup büyük adam olunca, birde o zaman fotoğraf çekinelim, söz mü?" dedi. 36 yıl önce köy evinde çekilen o fotoğraftan bir vali yardımcısı, bir doçent doktor üçte öğretmen çıktı. Sözlerini tutan çocuklar yıllar sonra aynı fotoğraf karesini tekrar çekse de fotoğraftaki tek eksik bugünleri görmeye ömrü yetmeyen büyükbaba Esat Özmen oldu.

Tokat'ın Reşadiye İlçesi Nebişeyh Köyü'nde yaşayan Esat Özmen, yarım asır önce ailesini geçindirebilmek için İstanbul'a gitti. İstanbul Üniversitesi'nde bahçıvanlık yapan Özmen, maddi imkansızlıklar nedeniyle oğlu Salih'e (68) ancak ilkokulu okutabildi. Üniversitedeki hocaları gördükçe okumanın önemini daha çok anlayan Esat Özmen oğlu Salih'e "Ben seni okutamadım ama sen torunlarımı okutacaksın" dedi.

GERÇEKLEŞEN HAYALİNİ GÖRMEYE ÖMRÜ YETMEDİ 

Babası gibi kendisi de okuyamayan Salih Özmen, ilkokul mezunu olan eşi Seher Özmen ile birlikte tüm zorluklara göğüs gererek çocuklarını okuttu. Özmen çiftinin çocuklarından Halil (50) Kırklareli Anadolu Lisesi'nde öğretmen, Necmettin (47) Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde Doç. Dr. , Mevlüt (44) Manisa vali yardımcısı, Erhan (44) Sultanbeyli İmam Hatip Lisesinde coğrafya öğretmeni ve Aslıhan (37) ise sosyal bilgiler öğretmeni oldu. Şuanda Manisa Vali Yardımcılığı görevini yürüten Mevlüt Özmen "Büyükbabam ve babaannemle birlikte ilkokula giderken bir fotoğraf çektirmiştik. Büyükbabam o zamanki yoksulluk nedeniyle ne kendisi okuyabilmiş ne de babamı okutabilmiş. Tek hayali bizlerin okuyup büyük adam olmamızdı. 36 yıl önce fotoğraf çekinirken 'bize okuyup büyük adam olduğunuzda yine fotoğraf çekinelim' demişti. Bizde ona söz vermiştik. Sözümüzü tutup hepimiz okuduk, kimimiz doktor kimimiz öğretmen olduk. Büyükbabam bizim üniversite zamanlarımızı gördü ama mesleğe geçtiğimizi görmedi, ömrü yetmedi. 36 yıl önceki çektirdiğimiz fotoğrafı tekrar çektirdik ama o karedeki tek eksik büyükbabam ve babaannem oldu. Bizi üzende bu oldu. Keşke bizim onlara verdiğimiz sözü tuttuğumuzu görselerdi" diye konuştu.

KÖYDE EKİN BİÇEREK, ŞEHİRDE SU SATARAK OKUDU

Çocukluk yıllarında annesinin ineklerin sütünü satarak babasının ise şoförlükten kazandığı parayla 5 çocuğu birden okuttuğunu belirten Vali Yardımcısı Mevlüt Özmen; "Bizleri okumamız yönünde hep büyükbabam yönlendirdi. Çünkü kendisi okuma yazma bilmiyordu. Babamda ilkokuldan sonra okuyamadığı için bizim hep okumamızı istedi. Biz yazları köyde ekin biçerek babama yardım ediyorduk. 90 yılların başında ise İstanbul'a taşındık. Burada da kardeşlerimle Beyazıt meydanında su sattık. Bu şekilde hem ailemize destek olup hem de okul harçlığımızı çıkarıyorduk. Yoksulluk içinde geçen bir öğrenim hayatının ardından çok şükür tüm kardeşler bir yerlere geldik."

"KÖYE YÜRÜYEREK GİTTİKLERİNİ DUYUNCA BABAMA OTOMOBİL ALDIM"

Artvin Yusufeli Kaymakamı olduktan sonra babasının emekli olabilmek için çalıştığı minibüsü satmak zorunda kaldığını belirten Manisa Vali Yardımcısı Mevlüt Özmen; "Babam ve annem bizim okuyup bugünlere gelmemizin asıl mimarlarıdır. Onlar çok yokluk çektiler ama bir gün bile herhangi birimize çalışıp bize destek olun demediler. Babam son zamanlarda emekli olabilmek için yolcu taşıdığı minibüsünü satmıştı. Annemi bir gün aradığımda araba bulamadıklarını ve ilçeden köye yaya olarak gittikleri söyledi. O an cümleler boğazıma dizildi. Hemen Yusufeli'nde 2005 model bir otomobil satın aldım. Babalar günü aynı zamanda babamın doğum günüydü. O gün arabanını anahtarını hediye paketi yaptırıp babama verdim. Babam o an çok şaşırdı ve "Oğlum neden otomobilinin anahtarını bana verdin" dedi. Bende babamı balkona çıkartıp "Baba bu anahtar beyaz arabanın, beyaz arabada senin" dedim. Babam o an çok duygulandı ve gözlerinden yaşlar süzülmeye başladı. Daha sonra babamı ve annemi hacca gönderdim. Ne yapsam onların hakkını ödeyemem" dedi....

 Hasan AÇIKEL Tokattan.net
 Tokattan.net
 Sabah.com.tr

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net