Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Başçiftlik'in İşçi Anneleri

Onları; kah Karacaören yaylasına yapılacak kayak merkezinde diken ve taş temizlerken, kah Yorgaca Oluğu mevkinde, kazma elinde teras yapıp çam fidanı dikerken, kah bir öğlen molasında kısır yerken gördük. Onlar, Tokat İşkur ile Tokat Orman İşletme ve Orman Fidanlık Müdürlükleri arasında yapılan işbirliği kapsamında Toplum Yararına Programı'nda çalışan Başçiftlik'in işçi anneleri...
Onları; kah Karacaören yaylasına yapılacak kayak merkezinde diken ve taş temizlerken, kah Yorgaca Oluğu mevkinde, kazma elinde teras yapıp çam fidanı dikerken, kah bir öğlen molasında kısır yerken gördük. Onlar, Tokat İşkur ile Tokat Orman İşletme ve Orman Fidanlık Müdürlükleri arasında yapılan işbirliği kapsamında Toplum Yararına Programı'nda çalışan Başçiftlik'in işçi anneleri...

Tokat Çalışma ve İş kurumu İl Müdürlüğü ile Orman İşletme ve Orman Fidanlık Müdürlükleri arasında yapılan protokol sonucu öncelikli olarak 5 bin 683 hektar tesis alana yeni fidan dikimleri ile ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışmaları ile 11 bin 90 hektar alana ise daha önce dikilen fidanların bakımı ve rehabilitasyonu, erozyon kontrolü ve budaması yapılması planlandı. Tokat ve ilçelerine toplam 6 milyon 3 yüz bin fidan dikimi yapılması ve proje süresinin 2 ay fidan dikimi, 4 ay bakım ve rehabilitasyon olmak üzere toplam 6 ay olması planlandı.

Onların hikayesi, Tokat Çalışma ve İş kurumu İl Müdürlüğü ve Tokat Orman İşletme ve Orman Fidanlık Müdürlükleri işbirliği ile düzenlenen Toplum Yararına Program kapsamında yürütülen bu proje ile başladı. Tokat merkez ve diğer ilçelerde olduğu gibi Başçiftlik'te de 8 Nisan 2015 tarihi itibariyle proje kapsamında çalışacak işçilere öncelikle iş güvenliği eğitimleri verildi.

Yaklaşık 5 aydır, Başçiftlik'in karış karış gezip proje kapsamındaki işleri tamamlamaya çalışıyorlar. 39 kişiden oluşan ekipte bir çoğunun yaşı kırkın üzerinde. Çalışma şartları zor olsa da hepsinin birbirinden farklı hayalleri var. Ekipte yer alan Havva AÇIKEL, 51 yaşında. O, sağlık problemlerine rağmen çalışmaktan mutlu. Hayatında ilk defa alın terinin karşılığını ücret olarak aldığını anlatan AÇIKEL, arkadaşlarıyla yorulduklarını lakin aldıkları ücretle evin geçimine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Sırtların çantaları sabah servis aracıyla yola koyulup, akşamın karanlığına varmadan evlerine dönüyorlar. Çantalarıyla sabahın seherinde yola koyulan Başçiftlik'in işçi anneleri 7-8 Kasım tarihlerinde Başçiftlik Karacaören yaylasında kayak merkezinde çalışıyor, önce dikenleri sona taş temizleyerek buradaki işini tamamlıyor. 19-21-22 Kasım'da Yorgaca oluğunda kazmalarla çam fidanı dikimi ekip 23 kasım'da Alaçal'da fidan dikimi devam ediyor. Yorucu çalışmalara öğle molası veren ekip öğlen yemeğini evlerinde hazırladıkları yiyecekleri kurdukları geniş sofrada topluca yiyorlar. Bazen evde hazırlanan kısır vb. özel yemeklerde bu sofrada yerini alıyor.

Toplum Yararına Program kapsamında çalışan Başçiftlik'in işçi annlerine aylık asgari ücret üzerinden ödeme yapılıyor, SGK prim ödemeleri de İşkur tarafından karşılanıyor.

Başçiftlik'in işçi annelerinin günlük yorucu çalışmalarını merak edenler, ekipte yer alan Başçiftlik Gençosman mahallesi muhtarı Nazif KARAKOÇ'un objektifinden yansıyan fotoğraf karelerini paylaştığı kişisel facebook adresini takip edebilir.



 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   FOTO | Basciftlikblog.com KAYNAK | Basciftlikblog.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net