Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Başçiftlik'in Efsane Belediye Başkanı İhsan ŞEN

Tokat ve ilçelerine katma değer katan, yönetimde oldukları dönemlerde yaşadıkları şehirlere izler bırakan siyasi figürlerini paylaşacağımız araştırma haberimizin ilk konuğu İhsan ŞEN. Köyden ilçeye geçişte Başçiftlik'in soysal, kültürel, ekonomik ve mimari kalkınmasında yaptıklarıyla iz bırakan, Başçiftlik siyasi tarihinin en önemli ismi; Başçiftlik'in ilk Belediye Başkanı İhsan ŞEN'in hayatına dair notların 1. Bölümü sizlerle…
Tokat ve ilçelerine katma değer katan, yönetimde oldukları dönemlerde yaşadıkları şehirlere izler bırakan siyasi figürlerini paylaşacağımız araştırma haberimizin ilk konuğu İhsan ŞEN. Köyden ilçeye geçişte Başçiftlik'in soysal, kültürel, ekonomik ve mimari kalkınmasında yaptıklarıyla iz bırakan, Başçiftlik siyasi tarihinin en önemli ismi; Başçiftlik'in ilk Belediye Başkanı İhsan ŞEN'in hayatına dair notların 1. Bölümü sizlerle…

  “ İlkokulun arkasında mezarlığın karşısında duran saltaşı. Çevresi boş ve yeşillik bir alandı, kenarından geçen Güllük deresinin suyu da çevreye ayrı bir güzellik verirdi. Güz mevsiminde burada mahalle kadınlarının yıkadığı zahireler, yünler serilen çullarda kurumayı beklerken yaşlı kadınlar ya da çocukluklar da ellerinde çubuklarla sergiye konan kuşları kovalarlardı. Hal binası ve çevresi uzun yıllar köy çocuklarının en eğlenceli oyun mekânlarından biri olmuştur.1960 yılların çocuklarından Metin KILIÇ’ın o dönemdeki Başçiftlik’i böyle anlatıyordu.

İhsan ŞEN'in Adaylığı
1952’e kadar Reşadiye’ye, 1952’den sonra Niksar’a bağlıbir köyken 1968 ‘de artık kasaba olmuştu, Başçiftlik. Muhtariyetten beldeye geçiş yörede sevinç yaratmıştı. Lakin yıllarca muhtariyet
İhsan ŞEN,
1 Temmuz 1936 'da Tokat İli Niksar İlçesinde doğdu. İlkokulu Başçiftlik’te ve ortaokulu Niksar’da okudu.
18 Ekim 1960 tarihinde Niksar’da başladığı vekil öğretmenlik görevinden 17 Haziran 1961’inde istifa etti.
25 Kasım 1961’de Ankara Emniyet Müdürlüğünde Polis olarak başladığı göreve Basın Bürosu şefi olarak devam etti. Başçiftlik Kasabası Bağımsız Belediye Başkan adayı olmak için 17 Haziran 1968’de Basın Bürosu şefliği görevinden istifa etti. 
1968 yerel seçimlerine partilerin ortak adayı olarak girdi. Ve seçimde Başçiftlik Kasabasının ilk Belediye başkanı oldu. 1973’de yapılan yerel seçimlerde 2. Kez Başçiftlik Kasabasının Belediye başkanı seçilen ŞEN, 19 Aralık 1977 tarihine kadar bu görevde bulundu. 1984 yerel seçimlerinde bu kez Anavatan Partisinden Başçiftlik Belediye Başkanlığına aday oldu ve 3. Kez Başçiftlik Kasabası Belediye başkanı oldu.
1986 ‘da kurulan Başçiftlik Spor Kulübünde kurucu başkanlığı görevinde de bulundu.
1984’de ilki düzenlenen Başçiftlik Halı ve Güreş Festivali’nin tertip heyeti başkanlığında bulundu.
Evli ve 3 çocuk babası olan İhsan ŞEN 12 Ağustos 1994 vefat etti.
yönetilmiş Başçiftlik köyünün kasabaya geçişine öncülük edecek bir takım liderine ihtiyaç vardı.

Başçiftlik Kasabasının ilk Belediye Başkanı adaylığına eski muhtardan Osman KAYA aday oldu ama belediye teşkilatını kuracak birisi olmalıydı. Başçiftlik ekâbirinin aklına o dönem Ankara Emniyet Müdürlüğünde Basın Bürosu şefi olarak görev yapan bir isim geldi,İhsan ŞENŞEN’i partilerin ortak Belediye başkan adayı olması konusunda ikna etmek için Başçiftlik'in önde gelen isimlerinden bir heyet oluşturuldu. Bu heyet Ankara’ya gitti ve zorda olsa İhsan ŞEN'i adaylık için ikna etti.

Basın Bürosu Şefi İhsan ŞEN’in adaylığı dönemin Cumhuriyet Gazetesinde “ Partilerin Bağımsız Adayı ” başlığıyla haber oldu.

Partilerin Bağımsız Adayı 
( Cumhuriyet Gazetesi-7 Mayıs 1968 )
Başçiftlik kasabasındaki bütün partililer, kendi aralarında prensip anlaşmasına vararak, İhsan Şen'e bağımsız olarak Belediye Başkanlığına adaylığını koyması için başvurmuşlardır. Yıllardır Ankara gazetecilerinin kahrını çeken gazeteci dostu İhsan Şen, teklifi müspet karşılamış ve Başçiftlik Belediye Başkanlığına adaylığını koymuştur. 1936 doğumlu olan İhsan Şen evli ve üç çocuk babasıdır. Öğrenildiğine göre; Belediye Başkanlığı için adaylığını koyan İhsan Sen'in, Emniyet Basın Bürosundaki görevinden ayrılışı dolayısıyla Ankara ve İstanbul gazetelerinin emniyet muhabirleri bir veda toplantısı düzenlemeyi kararlaştırmışlardır.

1968 yılında yapılan yerel seçimde İhsan ŞEN ve (lakabıyla) Kara Osman’ın oğlu Osman KAYA iki aday olarak yarışa girdiler. Yoğun bir propaganda döneminden sonra ezici çoğunlukla (Gargacı) İhsan ŞEN, Başçiftlik’in ilk Belediye Başkanı oldu.

Başçiftlik’in ilk encümenleri;
Hacı Mehmet YÜCE, 
Cevat AVŞAR,
Kemal KAYA,
Şevket KAPISIZ,
Ahmet NAMLI, 
Mehmet YAVUZ, 
Ahmet KILINÇ, 
Mahmut KAYA, 
Abdullah ÖZDEMİR, 
Niyazi ŞAHİN, 
Cemil AYMAK,
İbrahim AYMAK

Başçiftlik Belediyesinde ilk idari iş bölümü;
Ahmet KAPISIZ, Yazı İşleri Müdürü
Davut AYMAK, Hesap İşleri ve Elektrik
Cemil YILMAZ, Zabıta Amiri 


      2. Bölüm “ Ve İhsan ŞEN'li Yıllar ”      
  Kıyafet Reformu
  Başçiftlik-Niksar arası yolların yapımı 
  Başçiftlik'e Elektrik'in Gelişi 
  Başçiftlik'e İçme Suyu ve Kanalizasyon Altyapısı 
  İlk Şehir Planı 
  Başçiftlik'in İmarı; Binalar
  Yaylalar
  Çevre
  Milangaz


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   KOLAJ | Tokattan.net  KAYNAK | 1973 Tokat İl Yıllığı | Cumhuriyetarşivi.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net