Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Ve İhsan ŞEN'li Yıllar

Başçiftlik'in soysal, kültürel, ekonomik ve mimari kalkınmasında yaptıklarıyla iz bırakan, Başçiftlik siyasi tarihinin en önemli ismi; Başçiftlik'in ilk Belediye Başkanı İhsan ŞEN'i yönetimde olduğu dönemdeki icraatlarını; Kıyafet reformundan Başçiftlik-Niksar arası yolların yapımını, Başçiftlik'e elektriğin gelişinden içme suyu ve kanalizasyon altyapısını, ilk şehir planını, Başçiftlik'in imarını, yaylaları, çevreciliği, Milangazı ve hikayeleri 2. Bölüm ile sizlerle...
Başçiftlik'in sosyal, kültürel, ekonomik ve mimari kalkınmasında yaptıklarıyla iz bırakan, Başçiftlik siyasi tarihinin en önemli ismi; Başçiftlik'in ilk Belediye Başkanı İhsan ŞEN'i yönetimde olduğu dönemdeki icraatlarını; Kıyafet reformundan Başçiftlik-Niksar arası yolların yapımını, Başçiftlik'e elektriğin gelişinden içme suyu ve kanalizasyon altyapısını, ilk şehir planını, Başçiftlik'in imarını, yaylaları, çevreciliği, Milangazı ve hikayeleri 2. Bölüm ile sizlerle...

  İhsan ŞEN, sadece kendisine oy verenlerin değil Başçiftlik’in başkanı olarak herkesi kucakladı. Polislik görevinden dolayı devletin işleyişini bilen, iş ve işlemlerde uygulanacak bürokratik yöntemleri en aktif şekilde kullanan,vizyon sahibi, ileri görüşlü, sert ama halkla iyi diyalog kuran çevreci birlider profiliyle hareket etti. İhsan ŞEN göreve gelir gelmez, önce Başçiftlik’te yapılması gerekenlerin fizibilitesini çıkardı, öncelikleri oldu.

Tokattan.net olarak İhsan ŞEN döneminde yapılan çalışmaları başlıklar altında toparladık...

Kıyafet reformu
  İhsan ŞEN döneminin en ilginç uygulamalarından biri de kılık kıyafette yapılan düzenlemelerdir. Bayanlarda siyah tülbent, tutak, püskül ve kuşak giyilmesi yasaklandı.

Başçiftlik-Niksar arası yolların yapımı
Dönemin canlı şahidi Metin KILIÇ, İhsan ŞEN’in belediye başkanı olmasıyla yaşananları şöyle anlatıyordu; “ Genç ve dinamik belediye başkanı İhsan ŞEN’in yol, su ve okul konusunda yetkili mercileri hiç durmadan rahatsız etmesi ve üst makamlara verdiği dilekçeler, il ve ilçe yetkililerinin dikkatini Başçiftlik üzerine çekmeye yetmişti.  Ama devlet Başçiftlik konusunda bir türlü harekete geçmiyor yeterli yardım ve destek bir türlü gelmiyordu. Bu konuda belediyede hiç durmadan toplantılar yapılıyor akıl önderlerinin fikirleri alınıyor çare aranıyordu. Ortaokul İngilizce öğretmeni (Manisalı) Abdulkadir ÇAĞLAYAN’ın babasının önerisiyle ilçe ve ilde bir yürüyüş düzenlenmesi, bu yürüyüşe Başçiftlik halkından en az 50-100 kişinin katılması fikri uygun görüldü Pankartlar hazırlanarak köyden kamyonlara doldurulan insanlar Niksar’a ve Tokat’a taşındı. ”

Protesto yürüyüşü ve sonrasında yaşananlar artık yerel olmaktan çıkmış ulusal bir boyuta ulaşmıştı. Yaşananlar, dönemin Cumhuriyet Gazetesinde “3 bin köylü yol için protesto yürüyüşü yaptı” başlığıyla haber bile olmuştu.

Bugün ulaşım için kullandığımız Başçiftlik’i Niksar’a bağlayan 2 farklı güzergâh olarak açılan yollar o dönemin eseriydi. Niksar-Başçiftlik arasındaki Belbaşı üzerindeki yol 1970’lerde, Katırbeli üzerindeki yol ise 1984 sonrasında açıldı.

Başçiftlik'e Elektriğin gelişi
  Başçiftlik’e elektrik gelmeden önce ev aydınlanmasında evlerde gaz lambası (idare) kullanılır, dışarıya çıkanlar elde çıra ateşi ile dolaşırdı. Zamanla maddi durumu iyi olanlar lüküz kullanmaya başladı. Başçiftlik kasabasına elektrik 1970’li yılların başında İhsan ŞEN’in yetkili mercileri hiç durmadan rahatsız etmesiyle İller Bankası’nca Almus Hidroelektrik santralinden sağlandı.

Başçiftlik'e İçme Suyu ve Kanalizasyon altyapısı
  Başçiftlik’te evlerde içme ve kullanma suyu tesisatı yoktu, su ihtiyacı çeşmelerden taşıma yöntemiyle sağlanırdı. İhsan ŞEN’in yetkili mercileri yoğun dilekçe baskısı sonucunda 1973’de İller Bankası’nca evlere su tesisatı kurulmaya başlandı. Kanalizasyon için alt yapı çalışmaları yapılması da bu döneme rastlar.

İlk Şehir Planı
  Başçiftlik kasabasında şehir ve imar planı yoktu, arazılar ve evlerin sınırları kazık çakma yöntemiyle belirlenir, sokak, cadde ve yollar dar ve sorunlu idi. İhsan ŞEN dönemindeki belki de en önemli çalışma olup köyden şehre geçişteki en önemli kilometre taşıdır. 1973’te önce Niksar’dan gelen harita ve imar müdürlüğü elamanları tarafından ev, arazi, yol, sokak ve cadde sınırları tekrar tespit edilerek şehir ve imar planı çizildi. Sonrasında yol, sokak ve caddeler tekrar düzenlenip genişletildi. Bugün kullanılan meydanlar, kamu binalarının, ilkokul ve lise arsaları o dönemde istimlak edildi. Şehir mezarlığının taşınarak çaldibi mevkiine yeni mezarlık kuruldu.

Başçiftlik'in İmarı, binalar
  İhsan ŞEN öncülüğünde ilk yapılan bugünde kullanılan belediye hizmet binası olmuş, sonra binaya ilave bir kat daha çıkılmıştır. 1973’te çarşı ve pazar kurulması için on beş dükkânlı belediye dükkânlarını temeli atıldı. Günümüzde yeni merkez camii inşaatında bu dükkânları bir kısmı yıkılmasına rağmen halen zemin katı dükkân üst katlar ise kamu kurum ve kuruluşlarınca aktif olarak kullanılmaktadır. Bugün kullanılan bir koç kamu binasının yanı sıra mevcut kaymakamlık binasının temeli de 1984 sonrasında İhsan ŞEN tarafından atılmıştır.

Başçiftlik Yaylaları
  Başçiftlik’te yaylacılık çok eskilere dayanır. Mayıs ayında başlayan yayla göçü Ağustos sonu itibariyle dönüşler ile biter. 1970 yılına kadar Eski Yayla ve Aşağı Yayla oluşan yaylara İhsan ŞEN’in kararıyla önceleri arpa sonra patates tarlaları olan mevkiye Yeni yayla adıyla 3. Bir yayla ilave edilir. Önceleri halk kabul etmez lakin İhsan ŞEN kararlıdır, Eski Yayla’da ikamet eden haneleri Yeni Yaylaya ve Aşağı Yaylaya dağıtır. Olay manilere konu olur.

“ Patates tarlaları
 İçinde kazmaları
 Şu muhanet Gargacı (ihsan ŞEN)
 Dağıttı yaylaları ”

Eskiden yaylalara koşaca mevkiinden patika yollardan gidilirdi, İhsan ŞEN önce bu yolu düzenledi, 1984’de tekrar belediye başkanı olunca yayla yolunun güzergâhını mevcut kullandığımız yola geçirdi.

Yaylaların güvenliğini sağlamak için Başçiftlikliler 3, 4 er kişilik gruplar halinde geceleri bekçilik yapar, gece bekçilerin kontrolünü bizzat İhsan ŞEN yapar, gece geç saatlerinde kendine ait motosikletiyle denetime çıkar, görevini yapmayanı yakalarsa ceza olarak yakaladığını sabaha kadar uyutmaz kasabaya getirir, akşama kadar belediyeye ait şantiyelerde çalıştırırdı.

Çevrecilik
  Başçiftlik Belediye başkanları arasından belki de anlatılan en sert, otoriter, ciddi ama bir o kadarda çevreci bir karaktere sahip kişiydi İhsan ŞEN. Başçiftlik’in girişindeki yolun her iki tarafındaki çamlar, Güllüğün Gözü, Çartıl ve Sivrilce mevkiindeki ağaçlar İhsan ŞEN döneminden günümüze kalanlar.

Milangaz ocak zorunluluğu
  İhsan ŞEN döneminde halkın anlamakta zorlandığı uygulamalardan biri de her evde milangazzorunluğuydu. İhsan ŞEN çevreci bir başkandı. Evlerde hem ısınmada hem de yemek pişirme de sobalar yaz kış yakılırdı. Soba için o dönem kömür yoktu, tezek vardı ama odunda lazım. Odun için ormanlar kesilir, kaçak yollarla evlere taşınırdı. İhsan ŞEN odun tüketimini azaltmak için tüplü milangaz ocağa geçişi zorunlu hale getirmişti. Hatta İhsan ŞEN, nikah işlemi için kendisine gelen evlenecek çiftlere milangaz ocağı alıp almadıklarını sorardı, almakta zorlananlara yardımcı olur, almak istemeyenlerin nikahını kıymazdı.


      3. Bölüm “ İhsan ŞEN ve Halıcılık ”      
  Halıcılık
 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   KOLAJ | Tokattan.net  KAYNAK | 1973 Tokat İl Yıllığı | Cumhuriyetarşivi.com | Dünden Bugüne Başçiftlik/Şaban BOLAT

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net