Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Tokat'ta Tiyatro ve Lokantanın Buluştuğu Mekan

Türkiye, O'nu Çarşı Pazar filmdeki Hamam Müfettişi Kurulu başkanı Hamza SEVER rolüyle titiz ama bir o kadar komik tavırlarıyla, Tokat ise babadan kalma mesleği lokantacılığı, tutkunu olduğu tiyatro ile birleştirdiği “Hacivat Köftecisi” lokantasının alt katında oynadığı oyunlarla tanıdı. Tokat`ta `Tiyatro` denildiğinde akla gelen ilk isim olan Tiyatro sanatçısı Kemal ATAN GÜR ve Ekmek Arası Tiyatro’nun mekanı “Hacivat Köftecisi” lokantasının hikayesi sizlerle...
Türkiye, O'nu Çarşı Pazar filmdeki Hamam Müfettişi Kurulu başkanı Hamza SEVER rolüyle titiz ama bir o kadar komik tavırlarıyla, Tokat ise babadan kalma mesleği lokantacılığı, tutkunu olduğu tiyatro ile birleştirdiği “Hacivat Köftecisi” lokantasının alt katında oynadığı oyunlarla tanıdı. Tokat`ta `Tiyatro` denildiğinde akla gelen ilk isim olan Tiyatro sanatçısı Kemal ATAN GÜR ve Ekmek Arası Tiyatro’nun mekanı Hacivat Köftecisi” lokantasının hikayesi sizlerle... 

Zaman Lokantası'ndan Hacivat Köftecisi'ne
  O'nun hikayesi aslında bir şehrin hikayesi. 1927 yılında Selanik'li Yusuf Ziya ÖZTUNÇ, doğup büyüdüğü toprakların kendine verdiği kazanımla Tokat'ta bir köfteci açar, müessesenin ismini Zaman Lokantası verir. 1945 yılında Reşadiye'nin Cimitekke köyünden gelen bu kara kura çocuk, anasız babasız kalmış, on yaşlarında bir çırak lokantanın kadrosuna katılır. Çocuğun adı Osman GÜR'dür. Çırak zaman Ustası Yusuf Ziya ÖZTUNÇ'dan işi öğrenir, yetişir. Artık Osman GÜR'de çıraklıktan ustalığa geçmiştir, zamanla ustasının kızı ile evlenir ve o da kendi lokantasını açar. Adı Emniyet Lokantasıdır, Behzat Çarşısında şimdilerde Aşıkbaba sucuklarının satıldığı, dükkandır burası.

Osman GÜR, 1970'in başında, bir zaman Tokat'ın en belli kahvesi olan Gülistan Kahvesinin bulunduğu binaya taşır lokantayı. Tokat'ın göbeğidir burası, ama tam karşısında efsanevi Cim Cim Restorant vardır. Taşınmasıyla lokantanın adı Uğrak olarak değiştirlir. Bu isimle de hem lokantanın kendisi, hem sahibi Osman GÜR şöhrete kavuşur. Osman GÜR, yenilikçi, girişimci bakış açısı ile Tokat'ta ilk döner kebabını yapar, ilk piliç çevirme makinesini kullanır, ilk vitrinli buz dolabını getirir. Ama zaman karşısında her şey yok olmaya mahkumdur, Uğrak lokantasının yeri 1981 yılında satılınca Osman GÜR'de bu işi mesleğinin kırkıncı yılında 1985'de bırakır.

Osman GÜR, 1998'de vefat eder, bu kez bayrağı babasının vefatından dört ay sonra, GÜR'ün 2. oğlu Tiyatro sanatçısı Kemal ATAN GÜR devralır, lokantanın adı bu kez Hacivat Köftecisi olmuştur.

Ekmek Arası Tiyatro
  Kemal ATAN GÜR, 25 Eylül 1968 tarihinde doğdu. İlk,orta ve liseyi Tokat'ta tamamladı. 1996 yılında Tokat Gaziosmapaşa Lisesi'nden mezun oldu. Üniversiteyi, Çorum Meslek Yüksek Okulu İnşaat bölümünde okudu.

Kemal ATAN GÜR, lise yıllarında ilgi duyduğu Tiyatroya, 1984 yılında Tokat Halk Eğitim Merkezinde başladı. Üniversitede tiyatro kulübünde devam etti. 1990 yılından itibaren de tiyatro eğitmenliğine başladı. 14 yıldır da Gazi Osman Paşa Üniversitesi Tiyatro Kulübünün eğitmenliğini yapıyor. ‘Ekmek Arası Tiyatro’ sloganıyla çalışmalarına devam eden GÜR, baba mesleği lokantacılığı hem de tiyatroyu bir arada yürütüyor.

1998 yılında tekrar başladığı lokantacılığı tiyatroculuk ile cem edip 'Ekmek Arası Tiyatro' sloganı ile yola koyulur. Hacivat Köftecisinin alt katındaki 36 kişilik Münir Özkul Oda Tiyatrosunda her Cuma Karagöz, her Cumartesi 19:30’da da bir tiyatro eseri sergilenmektedir. Söz konusu gün ve saatlerin dışında okullardan, yurtlardan, meslek kuruluşlarından, derneklerden ve vakıflardan gelen talep üzerine ekstra oyunlar sergilenmektedir.

Yemek yenilen kısım tiyatronun Fuayesi gibi de dekore edilmiştir bir bakıma. Kemal ATAN GÜR“Hacivat Köftecisi” lokantasının duvarları, onlarca sanatçı resmi, onlarca yazar resmi, onlarca düşünür ve filozof resimleri, şiirler, şairler, resimler, ressamlar, yazılar, çiziler, karikatürler, notlar, makaleler; din, dil, ırk, siyasi fikir ayırt edilmeden süsler.

Kemal ATAN GÜR, tiyatro sanatçılığının yanında gölge oyununun da Türkiye'deki en önemli temsilcilerinden biri. Gelenek haline gelen Karagöz Hacivat Gölge Oyunu ile sadece Hacivat Köftecisinin alt katındaki Münir Özkul Oda Tiyatrosunda değil Ramazan ayı boyunca Tokat Belediyesi tarafından düzenlenen Ramazan Sokağı etkinlerinde de seyirci ile buluşuyor.

“Hacivat Köftecisi” onlarca defa ulusal basına haber olmuş, biri TRT’nin diğeri Bahçe Şehir Üniversitesi sinema bölümü öğrencilerinin çekmiş oldukları iki belgesele konu olurken mekan sahibi Kemal ATAN GÜR, Çarşı Pazar filmdeki Hamam Müfettişi Kurulu başkanı Hamza SEVER rolüyle titiz ama bir o kadar komik tavırlarıyla dikkatleri üzerine çekmiştir.


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
   FOTO | Facebook.com/kemalatangur    KAYNAK | Facebook.com/kemalatangur | Tokatkulis.com | Tokattanhaber.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net