Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Kadim DURMAZ, Asgari Ücreti Değerlendirdi

Tokat Milletvekili ve CHP Eğitim Komisyonu Üyesi Kadim DURMAZ, görüşmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda görüşülen 446 Sıra Sayılı Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik tasarısının 26. Maddesi üzerine CHP Grubu adına söz aldı, yaptığı konuşmada asgari ücret konusunda eleştirilerde bulunan Tokat Milletvekili DURMAZ, konuşmasında “En temel insan haklarından olan, ‘insan onuruna yaraşır bir ücret hakkı’, evrensel bir hukuk normudur.” ifadelerine yer verdi.
Tokat Milletvekili ve CHP Eğitim Komisyonu Üyesi Kadim DURMAZ, görüşmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi genel kurulunda görüşülen 446 Sıra Sayılı Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik tasarısının 26. Maddesi üzerine CHP Grubu adına söz aldı, yaptığı konuşmada asgari ücret konusunda eleştirilerde bulunan Tokat Milletvekili DURMAZ, konuşmasında “En temel insan haklarından olan, ‘insan onuruna yaraşır bir ücret hakkı’, evrensel bir hukuk normudur. ifadelerine yer verdi.

  Tokat Milletvekili ve CHP Eğitim Komisyonu Üyesi Kadim DURMAZ, görüşmeleri Türkiye Büyük Millet Meclisinde genel kurulunda görüşülen 446 Sıra Sayılı Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde değişiklik tasarısının 26. Maddesi üzerine CHP Grubu adına söz aldı, yaptığı konuşmada asgari ücret konusunda eleştirilerde bulundu.

Tokat Milletvekili DURMAZ, konuşmasında; “Günümüzde Asgari ücret; sosyal devlet olmanın bir gereği olup; emekçinin düşük ücretlere karşı korunmasını ve emek sömürüsünü önlemeye yönelik, önemli bir sosyal politika aracıdır. En temel insan haklarından olan, ‘insan onuruna yaraşır bir ücret hakkı’, evrensel bir hukuk normudur. Ülkemizi de bağlayan sözleşmelerdendir.

2017 yılı asgari ücret rakamı yakın zamanda belirlendi. Hükümet çalışana 1404 TL yi reva gördü. Yani 5 kişilik bir aile simit yese yetmiyor. Yıllardır adeta bir tiyatro izletiyorsunuz. Bakanlık, Türk-iş ve TİSK ile bir araya geliyor. Taraflar taleplerini ortaya koyuyor. Talepler komisyonlarda genellikle uyuşmazlıkla sonuçlanıyor. Ve kararlar da genellikle oy çokluğu ile alınıyor.

2002-2016 arasında yapılan 14 asgari ücret tespitinde sadece iki kez bütün tarafların uzlaşısı ile karar çıktı. 2017 yılı için belirlenen ücret artışı son 12 yılın en düşük olanıdır.

Hükümet geçtiğimiz yıl, partimizin seçim beyannamesinde sunduğu artışı kabul edip, teklifimizi dikkate alıp ve birden %30 oranında bir artış yaptı. Biz de projelerimizin hükümetçe sahiplenmesini doğru bulduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak bu yıl ne hikmetse tekrar vatandaşa dibi gösterdi.

Sn. Başbakan çalışanlara adeta müjde verir gibi asgari ücretin 2017'inde vergi dilimine girmeyeceğini açıkladı. Ancak şunu unutmamak gerekiyor ki! Artık çalışanları bekleyen, yeni bir kesinti daha söz konusu. Zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortası kesintisi. BES kapsamında en düşük işçi ücreti olan asgari ücretten bu yıl için yapılacak kesintiyle asgari ücrete yapılan zam eritilmiş olacak!

Bu bir emeklilik sigortası değil, riske dayalı belirsiz bir yatırım sistemidir. Devlet garantisi ve emekli aylığı garantisi yoktur. Hükümet kaşıkla verirken, yapılan zamlarla kepçeyle almaya devam ediyor. Haliyle çalışanların yaşam koşullarında dikkate değer bir değişiklik de olmuyor, ezilmeye devam.

Yine bu düzenleme ile işverenin 2016 yılı Aralık ayı, 2017 Ocak-Şubat ayları sigorta primlerinin; 2017 Ekim- Kasım-Aralık aylarında yatırması; İlk etapta geçici bir rahatlama ve olumlu, teşvik eden bir uygulama gibi geliyor, ama hükümetin, ekonomik yönetim anlayışı ile ülkeyi getirdiği noktada; esnafı, sanayiciyi, rahatlatmaya yetmez. Bu uygulama bağ-kurluya, %65 i borçlu olan, toplumun her kesimine uygulanmalıdır. Bu tedbirler yaşattığınız ekonomik krizden ülkeyi çıkarmaz. Sorunları öteleyip çığ gibi büyütür.

Ekonomiler; maliye ve vergi politikasıyla canlandırılamaz. Bütün bu kanunlarla oynamalarınız çok net ifadeyle AKP iktidarının ülkemize yaşattığı krizin ilanıdır. İşsizlik, yoksulluk, katlanarak artarken, ekonomimizde kriz sinyalleri artık önü alınamaz bir noktaya gelmişken; dövizdeki artış dizginlenemezken; ülkemizin en büyük sorunu başkanlık sistemiymiş gibi, ülke bir haftadır anayasa görüşmelerindeki hukuksuzluklara, kural tanımaz zorba tavırlara kilitlendi.

Bu halka yoksulluktan, güven içinde yaşayamamaktan, en temel haklarını yitirmiş olmaktan, kötü yönetilmekten başka öncelik bırakmadınız. Bu sorunların çözümü de Tek adam; başkanlık sistemini dayatan, rejimi tehlikeye sokan, ülkeyi kaosa iten anayasal düzenlemeniz değildir.

Bu halkın Cumhuriyet değerlerine, Cumhuriyetin özgürlüklerine, barışa, yargıya güvene, iyi bir ekonomi, birlikte yaşama kültürü ve sosyal politikaya ihtiyacı var. İyi yönetilmeye ihtiyacı var. Önce bunları görün ve gerçek çözümleri bulun!

Ülkemizin geleceği için hep birlikte gerçek çözümlere odaklanma zamanıdır." ifadelerine yer verdi.


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
    Tokattan.net      Tokattan.net 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net