Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Tokat'ın Efsane Güreşçisi; Hüseyin AKBAŞ

Ülkemizi dünyaya tanıtan şahsiyetlerin başında gelen Tokat'ın güreşteki efsanelerinden Milli Güreşçimiz Hüseyin AKBAŞ'ın hayatına dair bilinmeyenler..
3
defa kırılan bacağına rağmen hayata küsmeyen 285 uluslararası güreşten yalnız dördünü kaybeden, 85 defa milli olarak bu alanda rekor kıran, 4 defa Dünya şampiyonu, 2 defa dünya kupası şampiyonu olarak "Şampiyonlar Şampiyonu" unvanını kazanarak ülkemizi ve Tokat'ımızı, Almus'u dünyaya tanıtan şahsiyetlerin başında gelen Tokat'ın güreşteki efsanelerinden Milli Güreşçimiz Hüseyin AKBAŞ'ın hayatına dair bilinmeyenleri derledik.

1934 Yılında Tokat'ın Almus ilçesine bağlı Muhat (Çevreli) köyünde dünyaya geldi. Abdullah ve Fatma çiftinin iki çocuğunun büyüğü olan Hüseyin AKBAŞ, küçük yaşlardan itibaren güreşe ilgi duymaya başladı. Çocukluk yıllarında köy meydanlarında başlayan güreş tutkusu o'nu, 3 defa kırılan bacağına rağmen hayata küsmeyerek 285 uluslararası güreşten yalnız dördünü kaybeden, 85 defa milli olarak bu alanda rekor kıran, 4 defa Dünya şampiyonu, 2 defa dünya kupası şampiyonu olarak "Şampiyonlar Şampiyonu" unvanını kazanarak ülkemizi ve Tokat'ımızı, Almus'u dünyaya tanıtan şahsiyetlerin başında gelen Tokat'ın güreşteki efsanelerinden biri haline getirdi.

Gençlik yıllarında Tokat'ta karakucak güreşinde iddialı isimlerden biri haline geldi. 1953 yılının sonralarında İstanbul'da Türkiye birinciliğini kazandı ama bu sürece gelene kadar bir çok olay yaşadı. Hüseyin AKBAŞ'ın İstanbul'a giden yolda yaşadıklarını arkadaşı Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu Mustafa DAĞISTANLI şöyle anlatıyor; 
Hüseyin AKBAŞ, 1953 senesinde Tokat'ta yapılan seçmelerde birinci oluyor, sakat olduğu için takıma koymak istemiyorlar. Tokat Emniyet Müdürü zamanın diyor ki "bu çocuğu Türkiye birinciliğine götürün, masraflar ben cebimden veriyorum" deyip gönderiyor.
Nefes ve oyun olarak kapasiteli bir güreşçi olarak artık ilgi çeken Hüseyin AKBAŞ, 1953 yılında katıldığı Türkiye şampiyonasında Olimpiyat Şampiyonu Hasan GEMİCİ ve Ahmet BİLEK yenerek birinci olunca dönemin ünlü güreşçisi ve daha sonra Türk milli takım antrenörü olan Yaşar DOĞU tarafından milli takım kampına alındı ve minder güreşine başlamasını sağladı.

Milli takıma giren Hüseyin AKBAŞ, 1953 yılından 1966 yılına kadar müsabık olarak güreşle uğraştı bu süre içerisinde inanılmaz başarılar elde etti.

1954-Tokyo-Japonya'da yapılan Serbest güreş Dünya şampiyonasında 52 kg da Dünya 1.si,
1955-Karsruhe-Almanya da yapılan Greko-romen güreş Dünya Şampiyonasında Dünya 3.sü,
1956-İstanbul-Türkiye de yapılan serbest güreş Dünya Kupası şampiyonasında 52 kg  1.si,
1956-Melbourne Olimpiyatlarında serbest güreş 52 kg da Olimpiyat 3.sü,
1957-İstanbul-Türkiye de yapılan serbest güreş Dünya şampiyonasında 57 kg da Dünya 1.si,
1958-Sofya-Bulgaristan da yapılan serbest güreş Dünya Kupası şampiyonasında 57 kg 1.si,
1959-Tahran-İran da yapılan serbest güreş Dünya şampiyonasında 57 kg da Dünya 1.si,
1960-Burgaz-Bulgaristan da yapılan serbest sitil Balkan Şampiyonasında 57 kg da Balkan 1.si,
1961-Yokohama-Japonya da serbest güreş Dünya şampiyonasında 57 kg Dünya 3.sü,
1962-Teledo-A.B.D. de yapılan serbest güreş  Dünya şampiyonasında 57 kg Dünya 1.si,
1964-Tokyo Olimpiyatlarında serbest sitilde 57 kg da Olimpiyat 2. si,
1965-Manchester-İngiltere de yapılan serbest güreş Dünya şampiyonasında Dünya 4.sü,
1966-İstanbul-Türkiye de yapılan serbest sitil de Balkan şampiyonasında 57 kg Balkan 1. si olarak aynı yıl güreşe müsabık olarak son noktayı koyar.

12 kilo düşerek 52 kiloda milli mayoyu giyme şerefine ulaşan Hüseyin AKBAŞ, Uluslararası 285 müsabakasından sadece dördünü kaybederek, ismini ölümsüzlerin arasına yazdırma başarısı gösteren Hüseyin AKBAŞ, 1961 yılında Japonya'nın Yokahoma kentinde yapılan Dünya Şampiyonası'nda müsabaka esnasında kırılan bacakla güreşe devam edip, "Beni ülkem savaşmam için gönderdi" diyerek kırık bacakla Dünya üçüncülüğünü kazanan kahraman bir güreşçimizdir.

Dönemin Almus kaymakamı Ahmet AYDINHüseyin AKBAŞ için: 
Hüseyin AKBAŞ, üç defa kırılan bacağına rağmen hayattan hiç kopmayan; 285 uluslar arası güreşten yalnız dördünü kaybeden, 85 defa milli olarak bu alanda rekor kıran; dört defa Dünya şampiyonluğu iki defa dünya kupası şampiyonluğu ile "şampiyonlar şampiyonu" unvanını kazanan, hakiki bir güreş efsanesidir. Dünya şampiyonluklarından sonra Tokat, Sivas, Samsun, Amasya, Erzurum ve Erzincan gibi şehirlerde Karakucak Güreşlerde de rakiplerine sahaları dar eden Hüseyin AKBAŞ; Tokat'ı, Almus'u ve Çevreli'yi dünyaya tanıtan şahsiyetlerin başında gelir.

 ifadelerini söylüyordu.

1966 yılında aktif güreşe veda eden Hüseyin AKBAŞ, Milli takım antrenörü olarak bir süre daha güreşe olan hizmetini devam etti.  Hüseyin AKBAŞ, dünya güreşinin unutulmaz 52-57 kilo güreşçileri arasında ilk sırayı alırken dünya şampiyonluklarının yanı sıra, Olimpiyatlarda da bir ikincilik bir üçüncülük derecelerine sahip oldu.

Bir dönem Belediye başkanlığı yaptığı Tokat'ın Almus İlçesi Muhat (Çevreli) kasabasında 16 şubat 1989 tarihinde geçirmiş olduğu kalp krizi sonucunda hayata gözlerini kapattı. Almus ilçesi Çevreli Kasabası'na defnedilen Hüseyin AKBAŞ, her yıl üst düzeyde vefat yıl döneminde dualarla anılıyor.

Günümüzde Tokat'ta birçok tesise adın verilen Tokat'ın Efsane Güreşçisi Hüseyin AKBAŞ'ın adı ayrıca her yıl Tokat'ta Tokat Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Türkiye Güreş Federasyonu tarafından düzenlenen "Uluslararası Hüseyin AKBAŞ Serbest Güreş Turnuvası" ile yaşatıyor.

Video | Hüseyin AKBAŞ Anısına


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
    Tokattan.net      Tokathaber.com.tr  Hüseyin AKBAŞ Belgeseli 

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net