Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Tokatlı'nın Bakan Hasreti

Son 15 yılda yapılan her seçimde iktidar partisine en çok desteği veren illerin başında gelen Tokat, mecliste Bakan düzeyinde temsil edilmedi. Her kabine değişikliğinde Sosyal medyada "#TokatliBakanİstiyor" etiketiyle dillendirilen Tokatlı'nın Bakan hasreti kabine değişikliği haberleri ile yine gündemde. Tokatlı'nın Bakan hasretinden yola çıkarak 1970'den günümüze Tokat'ı bakan olarak temsil eden vekillerimizi ve bakanlık dönemlerinde Tokat'a yaptıkları çalışmaları derledik.
Son 15 yılda yapılan her seçimde iktidar partisine en çok desteği veren illerin başında gelen Tokat, mecliste Bakan düzeyinde temsil edilmedi. Her kabine değişikliğinde Sosyal medyada "#TokatliBakanİstiyor" etiketiyle dillendirilen Tokatlı'nın Bakan hasreti kabine değişikliği haberleri ile yine gündemde.
Tokatlı'nın Bakan hasretinden yola çıkarak 1970'den günümüze Tokat'ı bakan olarak temsil eden vekillerimizi ve bakanlık dönemlerinde Tokat'a yaptıkları çalışmaları derledik.

  Son 15 yılda yapılan her seçimde iktidar partisine en çok desteği veren illerin başında gelen Tokat, mecliste Bakan düzeyinde temsil edilmedi. İktidar partisi son seçimde 5 vekilden oyunu artırarak 3 olan vekil sayısını 4'e çıkardı. Verilen desteğe rağmen Bakan düzeyinde temsil edilmeyen Tokatlı, her kabine değişikliğinde Sosyal medyada "#TokatliBakanİstiyor" etiketiyle Bakan hasretini dillendirdi.

Kabine değişikliği haberleri ile yine gündeme gelen Tokatlı'nın Bakan hasretinden yola çıkarak 1970'den günümüze Tokat'ı bakan olarak temsil eden vekillerimizi ve bakanlık dönemlerinde Tokat'a yaptıkları çalışmaları derledik.

1970'lerden Günümüze Tokatlı Bakanlar
  Tokat 1970'lerden itibaren neredeyse her dönem Bakan düzeyde temsil edildi. Tokat'ı T.B.M.M.'de 1971-1972 yılları arasında Köy İşleri Bakanlığı (1971) ile Sağlık Bakanlığı görevi ile Dr. Cevdet AYKAN, 1974 yıllında Devlet Bakanlığı görevi ile İsmail Hakkı BİRLER, 1975-1978 yılları arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Devlet Bakanlığı görevi ile Ali Şevki EREK, 1991-1992 yılları arasında Devlet Bakanlığı görevi ile Güler İLERİ, 1993-1995 yılları arasında Ulaştırma Bakanlığı (1995) ile Devlet Bakanlığı (1993-1995) görevi ile Ali Şevki EREK, 1994-1995 yılları arasında Turizm Bakanlığı görevi ile Şahin ULUSOY, 1997-1999 yılları arasında Devlet Bakanlığı görevi ile Metin GÜRDERE ve 2002 yıllında Devlet Bakanlığı görevi ile Reşat DOĞRU temsil edildi.

1997-1999 yılları arasında Maliye Bakanlığı görevini o dönem İstanbul Milletvekili olan Tokat doğumlu Zekeriya TEMİZEL yürütürken Tokat doğumlu son bakan, 1 Kasım 2015 seçimleri öncesi Başbakan Ahmet DAVUTOĞLU tarafından kurulan Geçici Bakanlar Kurulunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Ahmet ERDEM oldu.

Tokat en çok hizmeti bakan düzeyinde temsil edildiği dönemde aldı. Tokattan.net olarak Dr. Cevdet AYKANAli Şevki EREK ve Metin GÜRDERE'nin bakanlık dönemlerinde Tokat'a kazandırdıklarını derledik.

Tokat Doğumlu ilk Bakan Dr. Cevdet AYKAN
  Meclisteki ilk Tokat doğumlu bakanı olan Dr. Cevdet AYKAN, 1. Erim Hükümetinde dışarıdan bağımsız olarak Köy İşleri Bakanlığı (1971), 2. Erim Hükümetinde de Sağlık Bakanlığı (1972) görevlerinde bulundu.

Tokat'ta bulunan dağ köylerine ulaşım için ilk çalışmalar yapılması, Köy İşleri makine parkları kurulması, Arazi tesviyesi, Kelkit vadisinden geçen Sivas-İran yolu planlaması ve programa alınması, demet tütünün balyalanması için Tokat, Erbaa ve Niksar Tekel tesislerinin kurulması Dr. Cevdet AYKAN'ın Köy İşleri Bakanlığı (1971) döneminde gerçekleştirildi.

Tokat SSK Hastanesi, Erbaa, Turhal ve Niksar devlet hastanelerinin temelinin atılması ise Dr. Cevdet AYKAN'ın Sağlık Bakanlığı (1972) döneminde gerçekleştirildi.

Tokat'ı İmar Eden Bakan Ali Şevki EREK
  Tokat'ı imar eden bakan Ali Şevki EREK, 1975-1978 yılları arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Devlet Bakanlığı, 1993-1995 yılları arasında Ulaştırma Bakanlığı (1995) ile Gümrük ve Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanlığı (1993-1995) olmak üzere yaklaşık 6 yıl bakan olarak Tokat'ı mecliste temsil etti.

25 Temmuz 1975'de Tokat Sigara Fabrikasının temelinin atılması, 48. Piyade Er Eğitim Alayı Komutanlığının kurulması, Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nin ilk çekirdeği olan Tokat Meslek Yüksek Okulu'nun 1976 yılında Sulusokak'ta açılması, Tokat Hüseyin AKBAŞ, Niksar, Erbaa, Zile, Reşadiye ve Turhal Spor Salonlarının programa alınması, Tokat Havalimanı için ilk raporun hazırlanması, Pazar ile Zile hattında Köy yollarının asfaltlaması, Zile Altıdere, Belpınar ve Boztepe Barajlarının programa alınması, 1980 yılında Tokat Huzurevi ve Tokat Körler Okul açılması için yapılan çalışmalar Ali Şevki EREK'in 1980 öncesi bakanlık ve milletvekili döneminde gerçekleşmiştir.

1972 yılında açılan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi, Beden Eğitimi Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Niksar, Erbaa,Almus, Zile ve Turhal Meslek Yüksek Okullarının kurulması, 1994 yılında Tokat Kültür Sarayının temel atılması açılması, Niksar, Erbaa ve Turhal Devlet Hastaneleri ek binalarının programa alınması, Tokat Havalimanı'nın tamamlanarak 25 Ağustos 1995'te uluslar arası trafiğe açılması, Niksar-Başçiftlik-Reşadiye hattındaki yollarının asfaltlaması, Tokat ve İlçelerinde bulunan Sağlık Liseleri, Yatılı Bölge okulları, Anadolu Liseleri ve Üniversite yurtlarının programa alınması, Tokat Kapalı Yüzme Havuzu, Tokat Güreş Eğitim Merkezi, Pazar Ballıca Mağrası yolunun asfaltlanması, Tokat ve ilçelerindeki birçok Kaymakamlık lojmanları ile Hükümet Binaları birçoğu Ali Şevki EREK'in 1990 sonrası bakanlık ve milletvekili döneminde gerçekleşmiştir.

Ayrıca Ali Şevki EREK'in Ulaştırma Bakanlığı döneminde, Tokat'ın Telekomünikasyon hizmetlerin %97'si tamamlamıştır.

Tokat'taki Vakıf Eserlerini Kurtaran Bakan Metin GÜRDERE
  Tokat'taki vakıf eserlerini kurtaran bakan Metin GÜRDERE, 1997-1999 yılları arasında Vakıflardan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevinde bulundu.

Ülkemizde olduğu gibi Tokat'taki harabe dönüşen ve amacı dışında Vakıf eserlerinin tespiti, restorasyon için ön çalışmalarının yapılması, Tokat'a Vakıflar bölge Müdürlüğü'nün kurulması, 40'a yakın göletin yapılması için programa alınması, köylerin birbirleri ile olan ulaşımının sağlanması için stabilize yol yapılması, 1987 yılında Pazar ve Yeşilyurt ile 1990 yılında Sulusaray ve Başçiftlik ilçeleri kurulması Metin GÜRDERE'nin bakanlık ve milletvekili döneminde gerçekleşmiştir.

Ve Tokatlı'nın Bakan Hasreti
  Son 15 yılda yapılan her seçimde iktidar partisine en çok desteği veren illerin başında gelen Tokat, mecliste Bakan düzeyde temsil edilmedi. İktidar partisi son genel seçimde 5 vekilden oyunu artırarak 3 olan vekil sayısını 4'e çıkarırken yerel seçimlerde tulum çıkarmış ve Tokat ile birlikte 11 ilçenin Belediye Başkanlıklarını kazandı.

Verilen desteğe rağmen Bakan düzeyinde temsil edilmeyen Tokatlı, her kabine değişikliğinde Sosyal medyada "#TokatliBakanİstiyor" etiketiyle Bakan hasretini dillendirmeye devam ediyor.

Tokatlı'nın Bakan hasreti Sosyal medyada "#TokatliBakanİstiyor" etiketiyle şu ifadelerle yer aldı;"Değerli Dostlar, Ali Şevki EREK'ten sonra TOKAT'ımızın TBMM'de bakan ile temsil edilmemiştir.Kabine değişikliklerinin gündeme geldiği bu günlerde İktidar partisine son 15 yılda en büyük desteği veren Tokat'ımizin bakanla temsil edilmesinin vakti geldi de geçiyor bile. Bu hasretin bitmesi için Sizde paylaşımlarınızda yukarıdaki hashtag'imizi kullanarak destek olabilirsiniz"

Tokatlı'nın Bakan hasreti ilişkin görüşlerine başvurduğumuz CHP Tokat Milletvekili Kadim DURMAZ; "Kabine'de Bakanı olmayan ilin bakanı olmaz" sözleriyle son Tokat'ın son 15 yılda İktidar partisine gereken desteği fazlasıyla verdiğini ve artık Tokatlı bir bakanın kabinede yer alması gerektiğini ifade ederken Eski Bakan Cevdet AYKAN; Tokat'ı mecliste temsil eden iktidar milletvekilleri için"Hepsi ehil, terbiyeli ve Tokat'ta iyilikleriyle anılan insanlar" sözleriyle Tokatlı bir bakanı kabinede görmek istediklerini belirtti.


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
    Tokattan.net      Eksisozluk.com  Tokat.gov.tr

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net