Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

İbrahim BEYAZIT | Ahmet Taner KIŞLALI'nın Ardından

Ahmet Taner KIŞLALI, 18 yıl önce 21 Ekim 1999 yılında evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden Cumhuriyet Aydını olarak bilinen akademisyen, yazar, eski Kültür Bakanı’dır. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde siyaset dersleri veren akademisyen ve yazar kimliğiyle öne çıkmıştı Ahmet Taner KIŞLALI. Cumhuriyet’e olan bağlılığını her fırsatta dile getiren KIŞLALI, 21 Ekim sabahı işine giderken aracına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.
Ahmet Taner KIŞLALI, 18 yıl önce 21 Ekim 1999 yılında evinin önünde uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden Cumhuriyet Aydını olarak bilinen akademisyen, yazar, eski Kültür Bakanı’dır.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde siyaset dersleri veren akademisyen ve yazar kimliğiyle öne çıkmıştı Ahmet Taner KIŞLALI. Cumhuriyet’e olan bağlılığını her fırsatta dile getiren KIŞLALI, 21 Ekim sabahı işine giderken aracına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti.

Türkiye bir ekim sabahı tam 18 yıl önce;
"Türkiye çok önemli bir değerini bombalı saldırı sonucu yitirdi. Akademisyen, yazar, eski Kültür Bakanı Prof. Dr. Ahmet Taner KIŞLALI 21 Ekim 1999’da evinin önündeki arabasına konan bomba ile öldürüldü." haberleriyle yasa boğuldu.

Duygusal yönüyle bilinen Ahmet Taner KIŞLALI, Tokat’ın Zile ilçesinde 10 Temmuz 1939’ da doğdu. Babası Ziraat Bankasında veznedar görevlisi Hüsnü Beydir. İlkokul öğretmeni olan annesi Lütfiye Hanım Anadolu’yu ve bu toprakların insanını yakından bilen bir eğitimciydi. KIŞLALI ailesi, memur olmaları münasebetiyle Zile, Nizip, Kilis ve Ankara’da çalışmışlardır.

Ahmet Taner KIŞLALI,  ilkokulu Kilis’te, İstanbul Kabataş Lisesi’nin ardından Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Üniversite hayatını bitirdikten sonra akademik kariyeri için Fransa’nın başkenti, Paris’te bulunan Sorbonne Üniversitesi’nde doktorasını yaptıktan sonra Türkiye’ye dönüş yaptı. Eğitim için gittiği Fransa’da bir sonbahar günü tanıştığı Nicole ile evlenir ve eşi Nicole evlendikten sonra Nilgün ismini alır.

21 Ekim 1999’da bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden KIŞLALI geride yirmi dokuz günlük kızı Nilhan’ı da geride bırakarak hayata veda etti. KIŞLALI yazmayı ve araştırmayı seven bir kişiydi. Cumhuriyet’e ve Mustafa Kemal Atatürk’e olan bağlılığı kişiliğine ve dünya görüşüne de yansımıştır. O hep ülkenin bir adım değil, bin adım daha çağdaş olarak var olmasını istiyordu. Akademisyenliğe olan bağlılığı onu hiçbir şeyden alıkoymadı. 9 Eylül 1999’da trafik kazasında eşini kaybetmesi sonrasında bile eğitimini bırakmadı ve kolu sarılı olarak derslere girerek ülkesine, bilime, öğrencilere verdiği değeri bir kez daha ortaya koymuştur.

Ahmet Taner KIŞLALI yazdığı köşe yazıları gerekse yazdığı kitaplarla yurt içinde ve yurt dışında adından çokça söz ettirdi. Gençlere evrensel olmayı, özgürlüğü, demokrasiyi anlattığı yıllarda dönemin başbakanı Bülent ECEVİT’in dikkatini çekerek Cumhuriyet Halk Partisi’nden 5. Dönem İzmir milletvekili seçildi ve ardından 1978 yılında Kültür Bakanı olarak görev yaptı. Ölümünün ardından ismini yaşatmak için birçok şehirde sokaklara, okullara, spor salonlara Ahmet Taner KIŞLALI ismi verildi.

Dinin özü iyilik yapmak, kötülükten kaçınmak olduğunu dile getirip düşüncelerin ancak eğitimle, kalemle güçleneceğini silah ve zorlamanın geçersiz olduğunu söyleyen KIŞLALI 1971'de "TRT Bilimsel Başarı Ödülü"ne layık görülmüştür.

Ahmet Taner KIŞLALI'dan geriye "Siyaset Bilimi""Atatürk'e Saldırmanın Dayanılmaz Hafifliği""Tanrı'yı Kim Kullanır""Seçimsiz Demokrasi" ve "Bir Türkün Ölümü" adlı eserleri kaldı.

 İbrahim BEYAZIT Halkla İlişkiler Uzmanı
    Tokattan.net       ibrahimbeyazit60@gmail.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net