Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Murat ALPAT'ın Ardından

Turhal'ın sosyal, kültürel, ekonomik ve mimari kalkınmasında yaptıklarıyla geriye il statüsünde gelişen, modern ve ekonomiye katkı veren bir şehir bırakmayı başaran Turhal siyasi tarihinin en önemli isimlerden Turhal'ın Efsane Belediye Başkanı Murat ALPAT'ı rahmet ve saygı ile anarken kendisini yakinen veya uzaktan tanıyan isimlerden rahmetli ALPAT'a dair düşüncelerini ve hatıratlarını 3.'ncü ve son bölümünde sizlerin istifadenize sunuyoruz.
Turhal'ın sosyal, kültürel, ekonomik ve mimari kalkınmasında yaptıklarıyla geriye il statüsünde gelişen, modern ve ekonomiye katkı veren bir şehir bırakmayı başaran Turhal siyasi tarihinin en önemli isimlerden Turhal'ın Efsane Belediye Başkanı Murat ALPAT'ı rahmet ve saygı ile anarken kendisini yakinen veya uzaktan tanıyan isimlerden rahmetli ALPAT'a dair düşüncelerini ve hatıratlarını 3.'ncü ve son bölümünde sizlerin istifadenize sunuyoruz.

  1963-1977 yılları arasında 14 yıl, 3 dönem Belediye Başkanlığı yaptıklarıyla geriye  il statüsünde gelişen, modern ve ekonomiye katkı veren bir şehir bırakmayı başaran Murat ALPAT'ı rahmet ve saygı ile anarken kendisini yakinen veya uzaktan tanıyan Muhsin ALNIAÇIKSoner YALMAN, Eski Bakanlar Güler İLERİ, Dr. Cevdet AYKANMetin GÜRDERE ve Ali Şevki EREK, Tokat Milletvekili Kadim DURMAZ'ın rahmetli ALPAT'a dair düşüncelerini ve hatıratlarını derledik.

Muhsin ALNIAÇIK; "O, şehrinin önderidir"
  "Turhal'ın Efsane Belediye Reisi Murat ALPAT" adlı Facebook sayfasının kurucusu Muhsin ALNIAÇIK, internet'te var olmanın dünyada var olmak olduğunu, bu nedenle Murat ALPAT'a vefa adına böyle bir sayfa açtığını belirtiyor.

ALNIAÇIKMurat ALPAT'ın Belediye Başkanı değil Belediye Reisi olduğunu, Turhal'da hala o şekilde anıldığını ve neden böyle hatırlandığı ise şu ifadelerle aktarıyor.; "Belediye Başkanı Beldesinin, İlçesinin, İlinin Belediyesinin başına seçimle gelen Belediye hizmetlerini yürüten kişiye verilen unvandır. Bu bağlamda bakınca yaptığı hizmetleri de göz önüne alırsak Murat ALPAT'a Belediye Başkanı demek büyük haksızlık olur. Zira O, şehrinin önderidir, babasıdır, aile büyüğüdür. Kızı kaçan, kocası aldatan, geçinemeyen, yiyecek ekmeği olmayan o'na gelir, baba kapısına gelir gibi. O, bir kanaat önderidir. Sırf o işaret etti diye, gözünü kırpmadan gavur kahrını çeke çeke alnının teri ile kazandığı yılların emeğini yatırıma dönüştürür gurbetçi Turhal'lı. Güveni de boşa çıkmaz misli misli alır yatırımının karşılığını, yaptığı yatırımdan. Bütün bu gerekçelerden dolayı Murat ALPAT Reis Beydir. Halkın ağzında da adı böyledir. REİS BEY. Hatta adını bile bilmez çoğu insan. Ondan söz etmek için REİS BEY kafidir."

Soner YALMAN; "Vatandaşa hizmeti O'ndan öğrendim"
  Soner YALMAN, Turhal Belediyesinde Murat ALPAT'ın en yakın isimlerden birisiydi. Daktilo memuru olarak belediyede göreve başlayan SALMAN farklı birimlerde çeşitli görevlerden sonra Murat ALPAT'ın Yazı İşleri Müdürü olarak görev yaptı.

Soner YALMANALPAT'a dair şu ifadelerle yad ediyordu;"Rahmetli Murat ALPAT beyle 1965 yılı Nisan ayında tanıştık, o tarihte sınavla Belediyede Daktilo memuru olarak göreve başladım... Bu arada bana birde zevkle yaptığım ve kutsal saydığım Evlendirme Memurluğu görevini en genç yaşta Yazı İşleri Müdürü oldum. Belediyenin menfaatlerini, tasarrufu, vatandaşa hizmeti O'ndan öğrendim.

Murat ALPAT sabah erken kalkar,cebinde not kağıtları jeeple Turhalı sokak sokak gezer, gördüklerini not eder, mesaiye geldiğinde beni yanına çağırır,onları paylaşır, müzakere eder, İlk encümen toplantısında ilgili daire amirlerine bu noksanlıkların derhal giderilmesi talimatını verirdi... Turhal'ın su şebekesini işçilerle beraber döşedi.... Hele şeker fabrikasından çok cüz'i bedelle aldığı yerleri ihale suretiyle bir kısmını çok çok iyi bedelle satması. Belediyeye büyük gelir sağladı. O'nun döneminde Turhal belediyesi zengin belediye idi... Belediyenin kasasından 5 kuruş çıkmadan Ana caddeyi, Yenişehiri ve bağlantı yolları asfalt yaptırdı. En yakın mesai arkadaşı olarak ben onu daima şükranla anıyorum. Mekanı cennet olsun..."

Güler İLERİ; "Turhal sevdalısı bir değerdi"
  DYP-SHP Koalisyonu 49.'uncu Hükumetinde Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı görevinde bulunan Tokat Eski Milletvekili Eczacı Güler İLERİ'ye Tokattan.net olarak baba dostu Murat ALPAT'ı sorduk.

Murat ALPAT ile tanışmalarını anlatan Eski Vekil Eczacı Güler İLERİ, şu ifadeleri paylaştı; "Biz Zile'liyiz. O dönem Zile'de bir Un Fabrikası açmak için dönemin Adalet Partili Zile Belediye Başkanı Osman ÇETİN ile görüştük. Başkan bizim Zile'ye yatırım yapmamıza engelledi. O dönem bize kendisi de Adalet partisi Belediye Başkanı Murat ALPAT sahip çıktı, bizim yatırımı Turhal'a yapmamızı istedi. Her türlü desteği vereceğini söyledi ve Turhal'ın ilk un fabrikasını açtık.  

Murat Bey insani yönü ağır basan, kültürel değerleri bir zenginlik olarak gören, Turhal sevdalısı bir değerdi. Allah rahmet eylesin." 

Dr. Cevdet AYKAN; "Büyük işler yapmaya müsait bir insandı."
  1965-1969 yılları arasında Tokat Milletvekili, 12 Mart Nihat ERİM hükumeti döneminde dışarıdan 1971 yılında Köy İşleri Bakanı, 1972 Yılında Sağlık Bakanı olan ve 1973-1979 yılları arasında Tokat Senatörü olarak görev yapan Dr. Cevdet AYKAN, 28 Nisan 1993 tarihli Turhal Uyanış Gazetesinde Murat ALPAT için şu ifadeleri paylaşıyordu; "1960 yılının Turhal'ının nüfusu 17 bindir. Bu yılların 1963-1977 yıllarının Belediye Başkanı Murat ALPAT'tır. Ben kendisini 1963 yılında tanıdım. Ben o yıllarda iktidar olan CHP il başkanıydım. Murat Bey'de AP'den seçilmiş Belediye Başkanıydı; CHP'lilerin gözünde de adeta "Düşmandı" Bu anlayışa itibar etmedim, rahmetlinin çalışmalarına engel olmadım, daima yardımcı oldum.

Turhal'da belediyenin ilk önemli istimlaki, Kesikbaş Cami'sinin ve ırmağın köprüye yakın çevresinde yapılmıştır. Tokat girişinde merhum Şeyhoğlu'nun evinin, ırmağın kıyısında da eniştemin otelinin istimlaki, bu destekle mümkün olmuştur. Rahmetli ALPAT altyapı hizmetlerini cddi şekilde başlatmıştır; Belediyeye makine parkı kuran başkandır. Bugünkü belediye binası da döneminde yapılmıştır.

Rahmetli Murat bey, devlet yatırımlarının Turhal'a gelmesinde gayretli ve becerikli olmuştur. Nehir yatağının ıslahı rahmetli BEDESTENLİOĞLU'ndan, Turhal Hastanesi de benim Sağlık Bakanlığı dönemim de, Murat Bey'in program dışı sağladığı hizmetlere örnektir.

Rahmetli Murat Bey, belediye başkanlığını seven, bunu yapmak için düşünen, imkan arayan ve çalışan bir kişilikti. İnsanları inandırmanın bir ustasıydı, becerikliydi, olumluydu. Daha imkanlı, büyük çevrelerde bulunabilseydi, daha büyük işler yapmaya, öğrenmeye, gelişmeye müsait bir insandı. " 

Metin GÜRDERE; "Bir ekoldü"
  İl başkanı olarak başladığı siyasete Vakıflardan Sorumlu Devlet Bakanı olarak veda eden Tokattan.net sitesi yazarı Metin GÜRDERE'ye Murat ALPAT'ı sorduğumuzda eski Bakan GÜRDERE, şu ifadeleri aktardı; "O dönem Tokat'ta 3 kişi başkan vardı, bunlar Sayın Süleyman DEMİREL'in hizmet ve siyaset anlayışını bulundukları yerlere aktardılar. Bunlar; Tokat Belediye Başkanı Mesrur GÜRGENÇ, Zile Belediye Başkanı Osman ÇETİN ve Turhal Belediye Başkanı Murat ALPAT  idi. Hepsi seçildikleri yerlerin öne çıkan ve eğitimli insanlarıydılar. Bunlar birer ekoldü, ellerindeki kıt imkanlarıyla beldelerine bir şeyler kazandırmaya çalışan insanlardı. Murat Bey, o dönem Turhal'da güzel işler yaptı. Allah Rahmet eylesin 

Ali Şevki EREK; "Turhal'a bir Turhal daha katmıştır"
  1975-1978 yılları arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Devlet Bakanlığı, 1993-1995 yılları arasında Ulaştırma Bakanlığı (1995) ile Gümrük ve Özelleştirmeden Sorumlu Devlet Bakanlığı (1993-1995) olmak üzere yaklaşık 6 yıla yakın bakanlık ihtilal aralıkları ile 5 dönem milletvekilli olarak Tokat'ı mecliste temsil eden Ali Şevki EREK'e,  Murat ALPAT'ı sorduğumuzda eski Bakan EREK, şu ifadeleri aktardı; "Murat Bey, 1963-1977 yılları arasında o dönem Adalet Partisinin Turhal Belediye Başkanlığını yaptı. Turhal'a altyapı ve üstyapı anlamında en büyük hizmetleri veren, sadece yerel yönetici olarak değil Türkiye'nin genelinde kendi beldesinde belediyecilikte önemli ve örnek başarılar elde eden bir değerli belediye başkanımızdı. Süper çalışkan, akıllı, gerçekçi ve liyakat sahibi bir şahsiyetti. Turhal'a bir Turhal daha katmıştır. Ruhu şad olsun.. Allah gani gani rahmet eylesin.. 

Kadim DURMAZ; "Farklılıkları kültürel zenginlik olarak gördü"
  Tokat Milletvekili ve CHP Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Kadim DURMAZ'a,  Murat ALPAT'ı sorduğumuzda Milletvekili DURMAZ, şu ifadeleri aktardı; "Murat Bey, Turhal'da bir değerdi. Kent içinde yakınlaştırıcı, farklılıkları kültürel zenginlik olarak halktan biriydi. 1940'larda nahiyelikten ilçe olmuş Turhal'ı yaptığı hizmetlerle, ilçelikten il olmaya aday bir kent olmasına katkı sunan belediye başkanlarından biridir. Turhal'ın gelişmesi adına müteşebbislere yardımcı olan bir kaç belediye başkanından biridir. Allah Rahmet eylesin.

Ve Son Sözler
  Tokattan.net olarak Tokat'a ve ilçelerine değer katan, yaptıkları başarılı çalışmalarla bırakanlardan Turhal’ın bir dönemine damgasını vurmuş, yaptığı çalışmalarla Turhal'ı gelişen, modern ve ekonomiye katkı veren bir şehir haline kavuşturmuş, projeleriyle Türkiye genelinde üst üste yılın en başarılı Belediye Başkanı seçilmiş bir efsanenin, 1963-77 yılları arasında 3 dönem 14 yıl Turhal Belediye Başkanlığı görevini yürüten Murat ALPAT'ın nam-ı diğer "Kenndy Murat"ın hikayesi hizmetleriyle paylaştık.

14 Nisan 1989'da vefat ettiğinde geride bataklıkları ve sıtmasıyla nahiyelikten ilçeliğe geçmeye çalışan bir şehri, yaptığı veya öncülük ettiği istihdam alanları, kamu binaları, sağlık tesisleri, eğitim yuvaları, altyapı ve üst yapı hizmetleri, yollar ve sevdalısı olduğu Turhal'ı bırakan Murat ALPAT'ın adı günümüzde ne acıdır ki Turhal'da sadece bir cadde ile yaşatılıyor.

Eserleriyle hala Turhal'da yaşayan Murat ALPAT'ı rahmet ve minnetle anarken adının siyasi görüşleri ne olursa olsun, Turhal'da sadece bir cadde de değil, yapımında emek sarf ettiği ve şuan yapımına yeni başlanan binaya taşınacak olan Turhal Devlet Hastanesine verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ve bu talebimizin ALPAT'a Turhal'ın ve Turhal'lının ahde vefasının göstergesi olduğunu kanaatindeyiz.

1. Bölüm "Turhal'ın Efsane Belediye Reisi Murat ALPAT"
2. Bölüm "Bir Şehir Hikayesi; Murat ALPAT"

Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
 Sefa GENÇ-Tokattan.net
 Facebook/TurhalinEfsaneReisiMuratAlpat
 Metin GÜRDERE, 20. Yüzyılda Tokat
( GİZLE )
  1. Mekanı cennet olsun, çocukluğumuzun efsane başkanıydı, Turhal çok büyük katkıları olmuştu.

    YanıtlaSil

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net