Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

Ayten TURAN Sordu, İş İnsanı Ender DEMİRTAŞ Cevapladı

Soğuk kış günlerinin ardından Mart soğuğunu yaşadığımız bugünlerde sıcak bir söyleşi sizlerle. Başarılı kariyeri, çalışkanlığı, sıra dışı sosyal yaşamı, fikirleri ve uygulamalarıyla ile klasik iş insanı profilinden sıyrılan, STK çalışmaları ile Tokat'a ve Ülkemize dair başarılı projelere imza atan aslen Tokat'lı İş İnsanı Ender DEMİRTAŞ, hayatına dair bilinmeyenlerini, iş hayatını, Tokat'ı ve Tokatspor'u, Tosiad'tan TOKGİAD'a uzanan STK çalışmalarını Tokattan.net Yayın Danışmanı Ayten TURAN'a anlattı.
Soğuk kış günlerinin ardından Mart soğuğunu yaşadığımız bugünlerde sıcak bir söyleşi sizlerle. Başarılı kariyeri, çalışkanlığı, sıra dışı sosyal yaşamı, fikirleri ve uygulamalarıyla ile klasik iş insanı profilinden sıyrılan, STK çalışmaları ile Tokat'a ve Ülkemize dair başarılı projelere imza atan  aslen Tokat'lı İş İnsanı Ender DEMİRTAŞ, hayatına dair bilinmeyenlerini, iş hayatını, Tokat'ı ve Tokatspor'u, Tosiad'tan TOKGİAD'a uzanan STK çalışmalarını Tokattan.net Yayın Danışmanı Ayten TURAN'a anlattı.  

  Başarılı kariyeri, çalışkanlığı, sıra dışı sosyal yaşamı, fikirleri ve uygulamalarıyla ile klasik iş insanı profilinden ayrılan, İstanbul'da STK çalışmaları ile Tokat'ımıza ve Ülkemize başarılı projeler üretmek için emek sarf eden aslen Tokat'lı İş İnsanı Ender DEMİRTAŞ ile hayatına dair bilinmeyenlerini, iş hayatını, Tokat'ı ve Tokatspor'u, İstanbul TOSİAD'tan TOKGİAD'a uzanan STK çalışmalarını konuştuk. Keyifli bir söyleşi sizlerle...

Ayten TURAN Genç yaşına rağmen çok emin adımlarla ilerliyen Ender DEMİRTAŞ kimdir?
Ender DEMİRTAŞ : 1987 yılında İstanbul’da doğdum. 1975 yılından itibaren, İstanbul Anadolu Yakası’nda ticaret ile uğraşan Çerkes kökenli Demirtaş ailesinin mensubuyum. Aslen Orta Karadeniz bölgesinde yer alan Tokat il nüfusuna kayıtlıyım.

İlk ve Orta öğrenimimi İstanbul Tuzla ilçesinde tamamladım, üniversite öğrenimimi 2011 yılında Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç mimarlık Bölümünde, Yüksek Lisansımı 2013 yılında Okan Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kentsel Dönüşüm programında tamamladım.

Ticari hayatıma, dedemiz Ali DEMİRTAŞ tarafından kurulan, Demirtaş Emlak firmasının devamı niteliğindeki,  Astaş Emlak şirketinde 2005 yılında, gayrimenkul satış danışmanı olarak başladım. 2011 yılında Edd Yapı firmasını ortağım Yunus EKŞİ ile birlikte kurdum. 2012 yılında Elitaş Mimarlık kurucu ortaklığı, 2013 yılında Yabanlu Tekstil ortaklığı ve 2014 yılında Adige Platform firmasının kuruculuğunu yaptım. Halen Edd Yapı firmasının Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı görevini yürütmekteyim.

2013 yılında Psikolog Didem Hanımefendi evlendim ve ülkemize benden daha fazla hizmet edeceğine inandığım Egemen DEMİRTAŞ’ın babası olarak hayatımı devam ettiriyorum.

Ayten TURAN : Bir de sıra dışı sosyal yaşamınız var. Her yere yetişmeye çalışan Ender DEMİRTAŞ'ı tanıyalım...
Ender DEMİRTAŞ : Ailemin, İstanbul ve Tokat’ta yer aldığı, sosyal sorumluluk projelerindeki  etkinliğini attırmak için birçok sivil toplum kuruluşunda görev aldım. İstanbul ve Tokat ile sınırlı kalmayarak, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarına maddi ve manevi desteklerimi sürdürdüm. Ayrıca bu desteklerimi 6 farklı dünya ülkesinde de devam ettirdim.

22 Eylül 2013 tarihinde, Tuzla Tokatlılar Derneği’nin genel kurulunda delegelerin tamamının oyunu alarak Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildim ve seçim beyannamesinde yer alan tüm projeleri tamamlayarak 2016 yılında görevimi devrettim.

2014 yılında yapılan Tokatspor Kulübü genel kurulunda, dönemin Tokat Valisi Sayın Mustafa TAŞKESEN ve Tokatspor Kulübü Başkanı Sayın Emin YILAR’ın daveti üzerine yer aldım ve Dış İlişkilerden Sorumlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevine seçildim. Yapmış olduğum maddi ve manevi katkılarla Tokatspor Kulübü’nün kurumsallaşmasında ve tanıtımında katkı sağlamaya çalıştım.

2011 yılından itibaren Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevimi sürdürdüğüm, Tuzla Deniz Yıldızı Spor Kulübünün 2015 yılında yapılan genel kurulunda, yönetim kurulu üyelerinin daveti üzerine aday oldum ve delegelerin tamamının oyunu alarak Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildim.

2016 yılında Tosiad İstanbul Şube Başkan Yardımcılığı görevini yürütürken, Tosiad  Kurucu  Genel Başkanının,  İstanbul Şube Başkanının ve genel merkez yöneticilerinin bir kısmının daveti üzerine, 2017 yılında yapılan genel kurulda aday oldum ve delegelerin tamamının oyunu alarak Tosiad İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildim. Fakat görev sürem boyunca ekibimle birlikte yapmış ve yapacak olduğumuz projelerde yaşamış olduğumuz bir takım olumsuzluklar nedeni ile ekibimizle birlikte görev ve üyeliklerimizden istifa ederek, başta hemşerilerimize ve memleketimize, sonrasında milletimize ve devletimize hayırlı işler icra edecek bir yapılanma oluşturma yoluna gittik.

Ayten TURAN İş insanı Ender DEMİRTAŞ Türkiye’deki iş Dünyasını nasıl görüyor?
Ender DEMİRTAŞ : Ülkemizin genel görünümü ile, ülkemizin müteşebbisleri arasında doğru bir orantı vardır.Gelişmekte olan ülke demek ise henüz gelişmemiş ülke demektir. Müteşebbisler gelişince, ülkemizde gelişecek ve hak ettiği muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkacaktır.

Ayten TURAN : İnşaat sektöründe iyi bir noktada olan şirketiniz var, uzmanlara göre…Türkiye’de ki konut sektörü sıkıntılı bir süreçte, düzensiz kentleşme ve kentsel dönüşüm adında birçok yerin sıkıntılı süreçlerini duyuyoruz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Ender DEMİRTAŞ : Yüksek lisansımı kentsel dönüşüm bölümde tamamlayan bir birey olarak cevaplamam gerekirse en basit anlamada şunları söyleyebilirim; Millet olarak her sektöre giriş yaptığımız gibi, inşaat sektörüne de kulaktan duyma ilgilerimizle giriş yapıyoruz.

Asıl işimiz olan sektörde kazandığımız sermayeyi daha fazla kazanma arzusu ile fizibilite çalışması yapmadan inşaat sektörüne yatırıyoruz. Hala İstanbul’u ve ana kentleri, 1960’lı yıllarda tahta bavulla gelinen ve taşının toprağının altın olduğu günler gibi zannediyoruz. Dolayısıyla değişen dünya düzeninin,  globalleşen ekonomisinde, rekabetçi şartlarını maalesef unutuyoruz. Kısacası nüfus artışları ile örtüşmeyen yüksek yapılaşmalı şehir planlarının olduğu, can hakkının mal hakkından kutsal olduğunu unutan mülkiyet sahiplerinin yaşadığı ve maddi kazancın marka olmaktan daha önemli olduğunu  düşünen müteahhitlerin iş yaptığı coğrafyada günümüz kentsel dönüşüm şekli dahi iyi bir dönüşümdür diyebilirim.  Kısacası toplumun beklentileri yaşam şeklimizi belirler. Daha kaliteli bir yaşam için doğru ve ahlaklı beklentilere sahip olmalıyız.

Ayten TURAN Tokatspor ve Deniz yıldızı spor kulübünde ki desteklerinizi ve çalışmalarınızı takip eden biri olarak sormak istiyorum, memleketimizde spora ve sporcuya ne kadar önem ve destek veriliyor sizce?
Ender DEMİRTAŞ : Her iki spor kulübündeki yöneticiliğim döneminde de, özellikle uluslararası müsabakalarda ülkemizin bayrağını dalgalandıracağına inandığım, enerjisi yüksek, spor ahlakını benimsemiş, fair play ruhunu taşıyan genç sporcularımızın önünü açacak projeler üretmeye çalıştık. Sporun her dalında elde edilen başarıların özellikle kamuoyu tarafından daha çok desteklenmesi gerektiği inancındayım.

Ayrıca kulüp ve federasyon yönetimlerinin bulundukları branşlarda ,milli sporcu yetiştirmek için yeni ve alternatif projeler üretmesi gerekmektedir. Spor ve sporcunun gelişmesi için, toplumun sadece seyirci olarak değil, birer sporcu olarak sporun içinde yer alıyor olması lazım.

Ayten TURAN Son günlerde Tokatspor'un sıkıntılı süreçlerini duyuyoruz bu konuda ne yapılmalı nasıl bir çalışmayla Tokatspor'u kalkındırmalıyız?
Ender DEMİRTAŞ : Öncelikle sizinle izlenimlerimi paylaşmak isterim; Son 5 yıldır Tokat Spor Kulübü yönetiminde farklı dönemlerde gelen davetler üzerine yer aldım. Edinmiş olduğum en büyük tecrübe eğer sadece yönetimde iseniz, herkesin değeri kabul ettiği Tokatspor için herkes kadar konuşabilirsiniz ne fazla nede az ve sadece maddi-manevi destek olabilirsiniz.

Birçok iş adamı da aynı şekilde yönetici sıfatıyla bu kulüpte yer aldı. Ne sebeptendir bilmiyorum şirketlerimizi yönetirken zarara uğratma ve borca sokmaya korkan müteşebbis iş adamları, güzide kulübümüzü yönetirken borçtan hiç korkmuyor. Kısacası açık bir mali tablo ortaya konmadan, verilen paralar faizi ile alınmadığı zaman, mali tabloda usulsüzlük yapılmadığı zaman, geçmişte olduğu gibi yöneticilerin bir kısmı Tokatspor'u bir kaçamak aracı olarak görmediği zaman ve kulüp başkanları edindikleri makamları siyasi otoriteye baskı, ticaretlerine katkı mekanizması olarak görmedikleri zaman kulüp kurumsallaşır ve ne zaman şirketleşirse işte o zaman da dirilişini yaşar.

Ayten TURAN Tokat’lısınız ve tam bir memleket sevdalısı olduğunuzu bilmeyen yok, size Tokat’ı ve Tokat’lıyı anlatır mısınız desem, ne derdiniz?
Ender DEMİRTAŞ : Vefa…

Ayten TURAN Tokat’a çok sık gidiyorsunuz, tam açıklanmasa da bazı çalışmalarınızın olduğunu biliyorum sizce Tokat’ın en çok ihtiyaç duyduğu şey nedir?
Ender DEMİRTAŞ : Tokat'ın ihtiyacı; tarihi, kültürel, sosyal bir hikayesinin oluşturulmasıdır. Bunun yanı sıra Tütün fabrikası ile başlayan ,şeker fabrikası ile devam eden tarım üretimindeki travmanın, alternatif tarım ürünleri ile giderileceğine inandığım için bölgenin ekolojik yapısını inceleyerek çalışmalar yapıyorum. Aynı istikamete gidildiğinde hiçbir zaman farklı sonuçlar elde edilemez. Dolayısı ile alternatif çıkış yolları aramanız gerekir. Ben ve ekibim bunu oluşturmaya çalışıyoruz.

Ayten TURAN Büyük şehirlerdeki Tokat’lı iş adamlarının birbirlerine çok destek olmadığını görüyoruz. Sizce, Tokat’lı iş adamları Tokat’ı ve Tokat’lı hemşerilerimizi kalkındırmak ne yapmalı?
Ender DEMİRTAŞ : Memleketimizden büyükşehirlere göç 1970 lerde başladı. Emekçi olarak başlanılan bu süreçte 1990 lara gelindiğinde esnaf ve sanatkarlığa geçiş oldu. Bugün ise, iş insanı ve sanayici olarak karşımıza çıkan hemşerilerimiz , iş dünyasındaki oluşumunu yavaş yavaş tamamlamaya başlamıştır. Bu oluşum tamamlandığında, müteşebbis hemşerilerimiz doğdukları topraklara hizmet etmek için STK larda yer alacaktır. Bu bir süreç işidir.

Ayten TURAN Tokat'ta son dönemlerde ki en büyük sıkıntı, Turhal Şeker Fabrikasının özelleştirilmesi, iş adamı ve memleket sevdalısı kimliğinizle bu konuda neler söylemek istersiniz?
Ender DEMİRTAŞ : Dünyada şeker üretimi 3 aşamalıdır. Şeker kamışı, şeker pancarı ve mısır şurubu. Türkiye’nin ekolojik yapısı düşünüldüğünde , üretim ve halk sağlığı göz önünde bulundurulduğunda, bölgemize en uygun olanı şeker pancarından yapılan üretimdir.

Tek tarım dayanağımız olan bu üretim tesisinin özelleştirilerek , gelecekte kapatılmasına zemin hazırlanmasına karşı duruyoruz. Bir müteşebbis olarak her ne kadar devletin tüccarlaşmasının yanlış olduğunu düşünsem de, devletin kar eden nadir işletmelerinden biri olması nedeni ile, bu özelleştirmenin ortaya çıkaracağı risklerden dolayı Tokat adına endişe duyuyorum. Tokat halkımızın bu konuda yanındayız. Çünkü “ŞEKER HAYATTIR.”

Ayten TURAN Tokat’ta birçok STK var bu STK lardaki ayrışma hakkında ne düşünüyorsunuz?
Ender DEMİRTAŞ : Anadolu’da güzel bir söz vardır; "Eş, dost ve akraba ile din ve siyaset konuşulmaz." Biz ne zaman ki; bu sözü unuttuk işte o gün ayrıştık. Önce “nerelisin” diye sormaya başladık. Sonra “neresindensin” ile devam ettik. Daha sonra “hangi köydensin” ile uzayan sohbetin sonu ne zaman ki; “hangi mezheptensin” sorusu ile bittiyse işte biz tamda o gün ayrıştık. Bugün ise bir adım öteye giderek “hangi partidensin” ile başlayan bu soru “hangi kanadındansın” ile devam ediyor.

Kısacası biz STK yöneticileri ne zaman ki; siyasetten arınmış ve düşünsel ayrışmalardan uzaklaşmış temellere oturmuş zihniyetle yöneticilik yaparsak işte o zaman birleşme başlar. Ne zaman ki aynı cins kuşların aynı yöne uçtuğu gibi, adımızın Ali, Veli, Ahmet, Mehmet olduğunu unutup soyadımızın TOKAT olduğunu hatırlarsak işte o günde birleşme sağlanmış olur.

Ayten TURAN Sizde çok yakın bir zamanda TOSİAD İstanbul şube başkanlığını yürütüyordunuz, ne oldu da bu başkanlık bitti ya da bitirildi. Tokat’lılar bu konuda ikilemdeler, kimisi sizin istifa ettiğinizi söylerken, kimisi de ihraç edildiğinizi söylüyor, hangisi doğru ve neden?
Ender DEMİRTAŞ : Tokat’a artı değer katmak amacı  ile 2016 yılında yeni bir yapılanma düşüncesi oluştu. Tüzük ve logosunu hazırladığımız bu yapılanma esnasında TOSİAD kurucu genel başkanı, İstanbul şube başkanı ve genel merkez yöneticilerinin bir kısmının daveti üzerine ekibimizle istişare ederek, TOSİAD yapılanmasına etik ve ahlaki değerlerimizi ve hassasiyetlerimizi ortaya koyarak, bunların kabul edilmesi doğrultusunda dahil olduk. Süreç içerisinde yaptığımız ve yapacak olduğumuz projelerde karşılaşmış olduğumuz bazı olumsuzluklar doğrultusunda, üyelerimizle istifa etme kararı aldık. Süreci avukatımız takip ettiği için şuan sizlerle bu kadarını paylaşabilirim.

STK yöneticileri olarak toplumun birliği ve beraberliği için kırgınlıkları ve küskünlükleri geride bırakarak TOSİAD'ın toplumun yararına üreteceği projelerde destek istenmesi halinde, hemşerilerimiz için her şeye rağmen destek olacağımızın da bilinmesini isteriz.

Ayten TURAN : İstanbul TOSİAD sonrası önderliğinizde yeni bir oluşum vardı...
Ender DEMİRTAŞ : Daha öncede söylediğim gibi değerli dostlarımla birlikte yeni bir STK’nın temelini oluşturuyoruz. Kuruluş çalışmaları tamamlandı, sizin vasıtanızla da "Tokatlı Girişimci Ve İş İnsanları Derneği" başta hemşerilerimiz ve memleketimiz için, sonrasında milletimiz ve devletimiz için hayırlı olsun.

Ayten TURAN Benim gözlemlediğim bir siyasetçi havanız var ve birçok kişide benim gibi düşünüyor peki, Ender DEMİRTAŞ siyaseti düşünüyor mu?
Ender DEMİRTAŞ : Düşünmüyorum;  çünkü yapıyorum. Dün olduğu ve yarında devam edeceği gibi toplum için siyaset yapıyorum.  Bir adamın nerde durduğuna bakmak yerine nasıl durduğuna bakarak her siyasi partiye gönül vermiş ahlaklı ve dürüst hemşerilerimi destekleyerek, hemşerilerim için, Tokat için ve Türkiye için siyaset yapıyorum. Ayrıca ben değil biz demeyi bilenleri de bu siyaseti yapmaya davet ediyorum.

Ayten TURAN Türkiye’deki politika ve siyaset desem siz ne dersiniz?
Ender DEMİRTAŞ : Bana göre politika ve siyaset eş anlamlı ifadelerdir. Bu sebeple tek bir cevap  vermek isterim. İtalyanca kökenli olan bu kelime yöntem ve bir amaca ulaşmak için kişinin karşısındakinin duygularını okşaması, nabza göre şerbet vermesi ve zaaflarını kullanması biçiminde ifade edilir. Kısacası; politika  toplumun beklentileri, politikacı ise toplumun özetidir. Kısacası alt yapı üst yapıyı belirler.

Ayten TURAN Bulunduğunuz kurumlardaki çalışmalarda en çok eğitime önem vermeniz ve gençlere desteklerinizle dikkat çekiyorsunuz, sizce Türkiye’de eğitim ne durumda ve memleketinizdeki STK'lara bu konuda nasıl bir çalışma önerirsiniz?
Ender DEMİRTAŞ : Biz bu dünyayı atalarımızdan miras değil torunlarımızdan ödünç aldık. Genç beyinlere verdiğimiz önem, geleceğimizin nasıl şekilleneceğini belirler. Şahsım ve içinde bulunduğum STK'larda, gençlerimizin akılcı, bilimsel, analitik düşüncelerle kendilerine ve topluma faydalı olabilecek gelişmelerini tamamlayabilmeleri için her türlü maddi ve manevi desteği verdik ve vermeye devam edeceğiz.

Ayten TURAN Vatansever biri olduğunuzu biliyoruz, son günlerde sınırda yaşanan olaylar ve toprak bütünlüğü hakkında ne düşünüyorsunuz? Afrin dersek siz ne dersiniz?
Ender DEMİRTAŞ :
Can derim, kan derim, mazlumun yurduna
Gün gelir Zalimin eştiği kuyu derim
Sabrederim, haklının can suyuna
Gün olur, Ülkemin son sözü derim.
Tarihi unutanlara yeni bir Çanakkale
Zaferi yok sayanlara hadi gelin derim
Şükrederim, gençlerin vatan aşkına
Gün olur 82 derim 83 derim 84 derim.

Ayten TURAN Son olarak bizlere gelecek de ki projeleriniz hakkında neler söylemek istersiniz ve memleket sevdalısı biri olarak, Toplumumuza ne gibi bir mesaj vermek istersiniz?
Ender DEMİRTAŞ : Öncelikle samimiyetiniz ve birbirinden değerli sorularınız için size teşekkür ederim.  Çalışmalarımızla ilgili olarak öncelikle yapmış olduğumuz çalıştay raporu ile belirlediğimiz projeleri hayata geçirmeye başladık. Bunlardan ilki 2018 Türkiye Deniz Kanosu Yarışlarını Almus Barajımıza aldırmaktı başardık. Bunun yanı sıra maket ve model uçak üretimi ve yarışları ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Tütün fabrikasının kapanması ve şeker fabrikasının akıbetinin belli olmadığı bir zaman diliminde bitkisel yağ tesisi kurmak ve Tokat ekolojisine yeni tarım ürünleri kazandırmak için yakın zamanda Tokat’ta olacağız. Ayrıca Tokat’ımızın tarihi, kültürel ve sanatsal hikayesini oluşturarak tanıtımına katkı sağlamayı planlıyoruz.

Kısa süre içerisinde yapacağımız projelerden bazılarını sizinle paylaştım. Tabii ki burada Rusların atasözü toplumumuzun unutmaması lazım “Atağa kalktığınızda, arkanızda itici bir güç yoksa yere oturursunuz” toplumumuzun da çalışmalarımıza destek olup bizi daha fazla proje üretmeye ve bu projeleri hayata geçirmeye sevk etmesi lazım. Unutmamalıyız ki her toplum hak ettiği şekilde yönetilir. Çünkü biz idareciler o toplumun özetiyiz.

Ayten TURAN : Bu dolu dolu röportaj için teşekkür ederiz, Ender DEMİRTAŞ ...


 Ayten TURAN Tokattan.net Yayın Danışmanı-Yazar
 Ekoyapidergisi.org
 aytendoganturan@gmail.com

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net