Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

ZİÇEV ve Niksar'ın Acı Kaybı…

Eşi Makbule ÖLÇEN ile birlikte ZİÇEV’i kuran iktisatçı, politikacı, araştırmacı yazar Dr. Ali Nejat ÖLÇEN hayatını kaybetti.
Tokattan.net | ZİÇEV ve Niksar'ın Acı Kaybı…
A
masya doğumlu olmasına karşın aslen Niksar'lıdır. Eğitimci-Yazar Hami KARSLI'nın "1928-1946 arası öğrenci, 1946-1950 arası mühendis, 1960-1973 arası iktisatçı, 1973-1980 arası politikacı... 1980 sonrasında ise hem öğrenci, hem mühendis, hem iktisatçı, hem de politikacı olarak düşünüyor, okuyor, yazıyor, konuşuyor…" ifadeleriyle okuruna tanıttığı, Down Sendromlu doğan oğlunun etkisiyle o dönem ki toplumun ve devletin özel gereksinimli çocuklara ve bireylere bakış açısını kabul etmeyerek eşi Makbule ÖLÇEN ile birlikte ZİÇEV’i kuran iktisatçı, politikacı, araştırmacı yazar Dr. Ali Nejat ÖLÇEN hayatını kaybetti. 

  Eğitimci-Yazar Hami KARSLI'nın "Ali Nejat Ölçen gibi, yurt ve dünya sorunları üzerine durmadan okuyup, yazan, konuşan, üreten ve yaşam sahnesinde dimdik duran, birisine rastlamak adeta imkânsız gibi…Bu yüzden Sayın Ölçen 88 yaşında bir genç insan!…1928-1946 arası öğrenci, 1946-1950 arası mühendis, 1960-1973 arası iktisatçı, 1973-1980 arası politikacı... 1980 sonrasında ise hem öğrenci, hem mühendis, hem iktisatçı, hem de politikacı olarak düşünüyor, okuyor, yazıyor, konuşuyor…" ifadeleriyle okuruna tanıtmıştı O'nu. Down Sendromlu doğan oğlunun etkisiyle o dönem ki toplumun ve devletin özel gereksinimli çocuklara ve bireylere bakış açısını kabul etmeyerek eşi Makbule ÖLÇEN ile birlikte ZİÇEV’i kuran iktisatçı, politikacı, araştırmacı yazar Dr. Ali Nejat ÖLÇEN'in, sağlık sorunu neticesinde kaldırıldığı hastanede 16 Kasım 2020 Salı günü hayatını kaybetti. 

Dr. Ali Nejat ÖLÇEN'in vefatı sonrası Tokat Milletvekili Kadim DURMAZ, mezun olduğu Kabataş Erkek Lisesi Derneği, Tokat'taki siyasi parti temsilcileri ve gurbetteki Niksar'lı Sivil Toplum Kuruluşları sosyal medya hesapları üzerinden baş sağlığı mesajı paylaştı. Dr. ÖLÇEN'in vefatı nedeniyle Tokat Milletvekili Kadim DURMAZ, sosyal medya hesapları üzerinden şu ifadelere yer verdi; 
14 Ekim 1973 seçimlerinde, CHP İstanbul Milletvekili seçilen ve 1976-1978 yılları arasında CHP Grup Başkanvekilliği yapan, 1994 yılından bugüne kadar 2 ayda bir yayımladığı Türkiye Sorunları kitabını “Kitap dizimiz bir halk hizmetidir. Edinmek için bedel ödemek gerekmez. Yazıyla ya da telefonla açık adresinizi bildirmeniz yeterlidir. Bu halk bu ülke hepimizin” düşüncesiyle isteyen herkese ulaştıran ülkemiz için önemli bir değerdi. Bugün sabah aldığımız acı bir haberle Niksar’lı hemşehrimiz, değerli büyüğümüz Ali Nejat Ölçen’in vefat ettiğini büyük bir üzüntüyle öğrendik. Makbule Hanım’a kavuştu. Mekanı cennet, devri daim, toprağı bol olsun. 17.11.2020 Salı Günü Ankara Karşıyaka Mezarlığında Öğlede Hakka uğurlanacaktır. Eserleriyle her zaman yaşayacak.
1940 yılında mezun olduğu İstanbul Kabataş Erkek Lisesi Mezunlar Derneği  sosyal medya hesapları üzerinden Dr. ÖLÇEN için şu ifadelere yer verdi; 
Okulumuz 1940 yılı mezunu, ZİÇEV (Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı) kurucularından, geçmiş dönem TBMM İstanbul milletvekillerinden 909-Ali Nejat Ölçen’in vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Merhumun cenazesi 17 Kasım 2020 Salı günü (yarın), Ankara Karşıyaka Mezarlığında öğle namazına müteakiben defnedilecektir. Merhuma Allah’tan rahmet; ailesine ve sevdiklerine başsağlığı dileriz.
İstanbul merkezli Niksarlılar Eğitim Geliştirme ve Dayanışma Derneği ise web sitesinde Dr. ÖLÇEN için şu ifadelere yer verdi; "
'BUGÜN TÜRKİYE YAĞMUR YAĞMADAN ISLANDI' DİYEREK 10 Kasım’da HEPİMİZİ DUYGULANDIRAN NİKSARIMIZIN DEĞERLERİNDEN ALİ NEJAT ÖLÇEN’i BUGÜN KAYBETTİK. Niksarlı Siyaset insanı ( 1973-1970) CHP İstanbul Milletvekili ve Grup Başkanvekili, Mühendis, İktisatçı, Yazar, Türkiye Zihinsel Engelliler Vakfı Kurucusu Merhum Makbule Ölçen’in eşi ALİ NEJAT ÖLÇEN’i bugün Ankara’da kaybettik. Merhum Ölçen’e Yüce Allah’tan rahmet, tüm hemşerilerimize ve ülkemize baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz.
Dr. ÖLÇEN'nın cenazesi, 17 Kasım 2020 Salı günü öğle namazında Karşıyaka Camisinde kılınacak cenaze namazınını ardından Ankara Karşıyaka Mezarlığında 5 yıl önce vefat eden eşi Makbule ÖLÇEN'in yanına defnedilecek.

Dr. Ali Nejat ÖLÇEN Kimdir?
  Aslen Niksar'lı olan Dr. Ali Nejat ÖLÇEN4 Haziran 1922 tarihinde Amasya'da dünyaya geldi. 1940 İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'nden mezun olan  Dr. ÖLÇENİstanbul Teknik Üniversitesi, Su Kolu bölümünü bitirerek Yüksek Su Mühendisi olmuştur

1960 yılında, askerlik görevini yaptığı sırada kurulmakta olan DPT’ye uzman olarak atandı. Bu örgütte onbir yıl çalıştı. DPT’nin Tetkik ve Tahlil Şubesi’ni kurdu, müsteşar müşavirliği görevinde bulundu ve Araştırma Dairesi Başkanlığı yaptı.

1962 yılında Birleşmiş Milletler bursuyla Almanya’da Kiel Üniversitesi’ne ekonomi eğitimi için gönderildi. Burada yaptığı Minimum Maliyet Prensibi üzerindeki araştırması, uyandırdığı yankı üzerine 1965 yılında Weltwirtschaftliches Archiv’de yayınlandı. 1969 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde matematiksel ekonomi dersinin öğretim görevlisi oldu.

14 Ekim 1973 seçimlerinde, CHP merkez kontenjanından İstanbul Milletvekili seçildi. 1976-1978 yılları arasında CHP Grup Başkanvekilliği yaptı. 1999’da A.D.D Genel Merkezi başarı ödülünü aldı.

Ortam, Devrim, Özgür İnsan Dergileri ve Yeni Ortam gazetelerinde yazıları yayımlandı."1976 – Demokratik Sosyalizme Giriş, 1991 - İslamda Karanlığın Başlangıcı ve Türk İslam Sentezi, 1992 - Karl Marx ve İngiliz Emperyalizmi, 1994 – Türkiye Sorunları (Haziran Yayını), 1995 - Ecevit Çemberinde Politika - Politika Çemberinde Ecevit, 1996 - Devlet Yokuşu, 1997 - Kemalizmin Ekonomisi, Kendini Yok Eden Osmanlı 1535 – 1914, Halk Sektörü, Yapı Acısı – Bir Mühendisin Romanı, Osmanlı Meclisi Mebusanında Kuvvetler Ayrımı ve Siyasal İşkenceler." adında basılı eserleri olan Dr. Ali Nejat ÖLÇEN'in tüm bu eserlerin içinde belki de en dikkat çekeni Türkiye Sorunları adlı kitap dizisidir. Dr. ÖLÇEN, 1994 yılında ilk sayısını çıkarttığı ve iki ayda bir yeni sayısını bastığı bu kitapları okuyucularına ücretsiz bir şekilde göndermekteydi.

1927 doğumlu olan hemşerisi Makbule Zarakol ile 1946 yılında evlendi. Dr. Ali Nejat ÖLÇEN8 Mart 1982 tarihinde Down Sendromlu doğan oğlunun etkisiyle o dönem ki toplumun ve devletin özel gereksinimli çocuklara ve bireylere bakış açısını kabul etmeyerek eşi Makbule ÖLÇEN ile omuz omuza Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı (ZİÇEV)’i kurdu. 

Dr. Ali Nejat ÖLÇEN,16 Kasım 2020 Salı günü Ankara'da hayatını kaybetti.  


 Hasan AÇIKEL  Tokattan.net
 Zicev.org.tr
  Hamikarsli.com
 Zicev.org.tr
 Niksarder.com
 Facebook.com/KadimDURMAZ

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net