Responsive Ad Slot

SÖYLEŞİLER

Söyleşi

İbrahim BEYAZIT | Anlayamadığımız Başçiftlik

Asıl sorun burada başlıyor, söz konusu ilçenin havasını suyunu övmekten öteye gidemediğimiz, Başçiftlik tarihte nedir ve ne olarak kullanılmıştır? Kimler burada yaşamıştır? ve kaç yıllık geçmişi vardır? sorularının aydınlatılmasını bekliyor.
B aşçiftlik, Ordu iline bağlı Aybastı ilçesi, doğusunda Reşadiye ilçesi, güneyinde Niksar ilçesiyle çevrili Tokat'ın ilçelerinden biridir. 2018 yılı itibariyle 7.058 nüfusa sahip olan ilçenin hakkında ne yazık ki kuruluşuyla ilgili net kaynaklar bulunmamaktadır.

İlçenin kuruluşuyla ilgili en yaygın rivayet; Fatih Sultan Mehmet’in(1461) Trabzon Rum-Pontus Devleti’ne açtığı seferden sonra kurulmuş olmasıdır. 

İlçe 1450 rakımıyla Ordu Aybastı, Reşadiye Niksar arasında Canik dağlarının uzantısında bulunan İskefsür ovasında yer almaktadır. Konumu itibariyle Karadeniz bölgesinde önemli yere sahip olan Başçiftlik'in geçmişi söylentilerden ileriye gidilememiştir. Lakin Evliya Çelebi; “Seyahatname” adlı eserinde, 1647 yılında Şebinkarahisar’dan Başçiftlik kariyesine geldiğini bir başka seyahatinde Niksar’dan doğuya ormanları aşarak altı saatte Başçiftlik’e geldiğini, burada Sivas eyaletinin tamam olup, Erzurum eyaletinin başladığını, eyalet sınırında Veziri Erzurum’dan gelen büyük bir heyetin karşıladığını, 207 kurban kesildiğini, buradan da Erzurum eyaletine bağlı 150 akçelik İskefsür kazasına gittiğini, Başçiftlik’in 200 haneli büyük bir köy olduğunu anlatmaktadır.

1880'li yıllarda Niksar'a bağlı Nahiye olan Başçiftlik, 1980 yılında nahiye olarak Reşadiye'ye bağlanmış, 1951 yılında Niksar'a bağlı köy, 1968 yılında belediye ve 1990 yılında ilçe olmuştur.

Halkın geleneği ve coğrafi yapısına göre bazı bölgelere isimler verilmiştir ve bu bölgelerde Ermeniler'in ve Rumlar'ın yaşadığı söylenilmektedir. Özellikle ilçe sınırları içerisinde bulunan, Asarcık ve Karagöz mevkilerinde yaşadığı söylenilen Ermenilere ait ev temelleri ve mezarlıkların olması aslında ilçenin tarihinde ışık tutmak yerine definecilere hazine bulmak, zengin olmak amacıyla kazılan alanlara dönüşmüş durumda. Yine ilçe sınırlarında olan ve hala tarım alanları olarak kullanılan, Kirezlik, Eriklidere, Atyolu, Kuman, Alaçal, Cötteninkayalığı denilen yerlerde bazı temel kalıntıları ve insan mezarlığı bulunması definecilere uğraş alanı olmuştur.

Asıl sorun burada başlıyor, söz konusu ilçenin havasını suyunu övmekten öteye gidemediğimiz, Başçiftlik tarihte nedir ve ne olarak kullanılmıştır? Kimler burada yaşamıştır? ve kaç yıllık geçmişi vardır? sorularının aydınlatılmasını bekliyor. İlçe tarihiyle hiçbir şekilde alan çalışması yapılmamış olması kulaktan duyma bilgileri her geçen gün efsaneleştirmektedir. Defineciler tarafından köstebek yuvasına çevrilen araziler kurtarılmalı, ilçenin tarihiyle ilgili somut verilere ulaşılarak Başçiftlik'e hak ettiği değeri kazandırılmalıdır. İlçede tarihi yapılardan ziyade doğal güzellikler bulunmaktadır. Yayla, ormanlık ve piknik alanlarıyla varlığını sürdüren ilçe hak ettiği değere biran önce kavuşmalıdır.


 İbrahim BEYAZIT Yazar
    Tokattan.net       ibrahimbeyazit60@gmail.com


Yazarın Diğer Yazıları

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Okumadan Geçme
© Tüm hakları saklıdır
2016-2022 Tokattan.net